in ,

Ο Λάμπρος Φισφής και η Σάρα Τοσκάνο μιλούν στο elamazi!

Η “Βασίλισσα των Πάντων” είναι η παράσταση για βρέφη και μικρά παιδιά επιμελήθηκαν ο Λάμπρος Φισφής (σκηνοθέτης και αφηγητής) και η Σάρα Τοσκάνο (μουσικός και δημιοργός-χορεύτρια). Τις ημέρες των εορτών, μάλιστα έχουν προστεθεί επιπλέον παραστάσεις, λόγω μεγάλης ζήτησης! Το elamazi συνέλαβε τους δυο συντελεστές επί σκηνής με σκοπό να σας μεταφέρει περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Δήμητρα Τσιαούση: Η βρεφικη παραγωγή Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ που είναι η τρίτη συνεργασία μεταξύ σας ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες στο Μέγαρο. Με ποιο τρόπο μια χορογράφος και ένας comedian ενώνουν τις δυνάμεις τους σε βρεφικές παραστάσεις;

Λάμπρος Φισφής: Μεγάλες προσδοκίες; Είπαν κάτι τέτοιο τα μωρά; Αγχώθηκα τώρα. Λοιπόν να πούμε ότι χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την συνεργασία με το Μέγαρο. Είναι μια παράσταση που δουλεύουμε εδώ και καιρό αλλά λόγο covid ξεκίνησε κανονικά με μεγάλη μας χαρά πριν μερικούς μήνες. Τώρα σχετικά με το κωμικός και χορογράφος και στις δύο μορφές τέχνης όπως και στις πιο πολλές μορφές τέχνης ουσιαστικά ιστορίες λέμε οπότε δεν είναι δύσκολο να συνδυαστούν.

Σάρα Τοσκάνο: Βέβαια τα βρέφη δεν καταλαβαίνουν την γλώσσα όπως τα παιδιά. Η παράσταση για βρέφη βασίζεται στη μουσική και στην κίνηση. Με αυτή την έννοια ο χορός είναι ένα καλό εργαλείο για τέτοιες παραστάσεις. Η κωμωδία είναι επίσης κάτι που βασίζεται πολύ στον ρυθμό και στην έκπληξη που είναι αναγκαία συστατικά στην παράστασή μας.

Αυτή είναι και η πρώτη μας παράσταση που έχουμε βάλει πολύ ενεργά την διάδραση. Η κάθε οικογένεια παίρνει στην είσοδο μια τσάντα με αντικείμενα που χρησιμοποιεί…

Δ.Τ. :Τι αποτέλεσε κίνητρο για την σύνθεση της Βασίλισσας των Πάντων;

Σ.Τ: Πιστεύουμε ότι τα βρέφη όπως και τα παιδιά και οι ενήλικες θέλουν να ζουν καινούργιες εμπειρίες και να βλέπουν νέα πράγματα. Δεν θέλαμε να χρειάζεται να περιμένουν τα μωρά μέχρι να κλείσουν τα 3 για να μπορούν να πάνε στο θέατρο.

Λ.Φ: Η πρώτη παράσταση που φτιάξαμε πριν 6 χρόνια ήταν επειδή καταλάβαμε ότι υπήρχε μια έλλειψη σε παραστάσεις αλλά και γενικά δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με το μωρό σου. Αυτή είναι η 3η παράσταση που δημιουργούμε και κάθε φορά προσπαθούμε να το εξελίσσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε.

Σ.Τ: Αυτή η παράσταση έχει πολλά οπτικά ερεθίσματα όπως φώτα, χρώματα, περίεργους ήχους, live μουσική, μεγάλα αντικείμενα και γενικά ότι μπορώ να κουβαλήσω στη σκηνή.

Λ.Φ: Αυτή είναι και η πρώτη μας παράσταση που έχουμε βάλει πολύ ενεργά την διάδραση. Η κάθε οικογένεια παίρνει στην είσοδο μια τσάντα με αντικείμενα που χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της παράστασης για να βοηθήσει την Βασίλισσα.

Μια αντίδραση που πάντα θα θυμάμαι ήταν ένα κοριτσάκι που σε κάθε τι που έκανα έλεγε «Ουάου».

Δ.Τ. :Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των μικρών θεατών που αποκομίσατε;

Σ.Τ: Οι αντιδράσεις είναι πολύ θετικές. Τα βρέφη δεν μιλάνε οπότε το feedback που παίρνουμε είναι διαφορετικό από άλλες παραστάσεις. Η καλύτερη αντίδραση είναι όταν μένουν προσηλωμένα για 45 λεπτά. Άλλες αντιδράσεις είναι φυσικά το να γελάνε, να χειροκροτάνε, να μιμούνται πράγματα που κάνουμε στη σκηνή. Μια αντίδραση που πάντα θα θυμάμαι ήταν ένα κοριτσάκι που σε κάθε τι που έκανα έλεγε «Ουάου».

Λ.Φ: Εμένα μου αρέσουν πολύ και οι αντιδράσεις των γονιών. Γενικά τα μωρά δεν σταματάνε. Συνεχώς κουνιούνται, εξερευνούν, φωνάζουν, κλαίνε κτλ. Οπότε όταν έρχονται εκεί και για 45 λεπτά απλά παρακολουθούν την παράσταση οι γονείς δεν το πιστεύουν. Έχουμε δει μέχρι και γονείς να κλαίνε. Λογικά επειδή έμεινε ήσυχο το παιδί τους για λίγο.

Η ευτυχία είναι και εύκολη και δύσκολη υπόθεση. Νομίζω ότι έχει να κάνει με το τι πιστεύει ο καθένας ότι είναι η ευτυχία.

Δ.Τ.:Τι αναζητά η Βασίλισσα της παράστασης; Είναι δυσεύρετη η ευτυχία στις μέρες μας;

Σ.Τ: Η Βασίλισσα έχει πολλά, πολλά πράγματα αλλά δεν είναι χαρούμενη γιατί θέλει να έχει τα πάντα. Ο Βασιλιάς της Φαντασίας την καλεί στο βασίλειό του και της υπόσχεται ότι θα της πει το μυστικό για το πως να καταφέρει να έχει τα πάντα. Το ταξίδι της αυτό και το πως μαθαίνει να χρησιμοποιεί την φαντασία της είναι αυτό που την κάνει να βρει την ευτυχία.

Λ.Φ: Σπόιλερ! Πάμε και στο δύσκολο κομμάτι της ερώτησης. Η ευτυχία είναι και εύκολη και δύσκολη υπόθεση. Νομίζω ότι έχει να κάνει με το τι πιστεύει ο καθένας ότι είναι η ευτυχία.

Σ.Τ: Και που την ψάχνει. Η Βασίλισσα βρίσκει την ευτυχία χρησιμοποιώντας τα πράγματα που έχει ήδη για να είναι χαρούμενη και όχι προσπαθώντας τελικά να έχει τα πάντα.

Αυτά δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά να αλληλεπιδράσουν με κάποια αντικείμενα από πολύ πιο κοντά. Οι γονείς γίνονται μια γέφυρα ανάμεσα στα μωρά και εμάς.

Δ.Τ. :Έχετε μια μεγάλη αγάπη προς το βρεφικό Θέατρο. Τι σας κεντρίζει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα;

Σ.Τ: Αυτή η ηλικία είναι μαγική. Τα μωρά έχουν περιέργεια για τα πάντα γύρω τους.

Λ.Φ: Για αυτή την ηλικία πολλά πράγματα είναι η πρώτη φορά που τα βιώνουν. Είναι απίστευτο να είσαι εσύ αυτός που θα τους δώσεις την πρώτη τους εμπειρία με θέατρο.

Σ.Τ: Φυσικά είναι και πολύ δύσκολο κοινό. Θα γελάσουν, θα προσέξουν, θα χειροκροτήσουν κάτι μόνο αν πραγματικά τους αρέσει. Αλλιώς μπορεί και να κλάψουν.

Λ.Φ: Βέβαια αυτό που λέμε πάντα είναι ότι το βρεφικό θέατρο δεν είναι μόνο για τα βρέφη. Είναι μια εμπειρία για την οικογένεια. Ο γονιός και το μωρό βιώνουν μαζί την παράσταση. Πολλές φορές τα μωρά βλέπουν την παράσταση και οι γονείς τα μωρά που βλέπουν την παράσταση.

Σ.Τ: Παρόλο που η παράσταση είναι φτιαγμένη για μωρά, η ιστορία της Βασίλισσας των Πάντων είναι για όλους. Και σίγουρα οι γονείς ή τα μεγαλύτερα αδέλφια που έρχονται συχνά κατανοούν ένα άλλο κομμάτι που τα βρέφη δεν καταλαβαίνουν.

Δ.Τ.:Τώρα με τα νέα μέτρα με ποιο τρόπο προσαρμόσατε την παράσταση; Το κομμάτι της διαδραστικότητας πως το χτίζετε;

Λ.Φ: Λόγο των μέτρων δεν μπορούμε να έρθουμε πολύ κοντά στα παιδιά, όπως θα θέλαμε. Δεν μπορούν τα βρέφη να επεξεργαστούν όλα μας τα prop και να έχουν αλληλεπίδραση με αυτά. Οπότε αποφασίσαμε όπως είπα και παραπάνω να βάλουμε ακόμα πιο πολύ στην παράσταση τους γονείς.
Σ.Τ: Η τσάντα έχει μέσα αντικείμενα όπως σουπλά για να δημιουργήσουν οι γονείς την αίσθηση του ανέμου,  καμπανάκια που γίνονται κουδούνι πόρτας, κολιέ που μεταμορφώνονται σε περίεργα ζωύφια. Αυτά δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά να αλληλεπιδράσουν με κάποια αντικείμενα από πολύ πιο κοντά. Οι γονείς γίνονται μια γέφυρα ανάμεσα στα μωρά και εμάς.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

«Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Σκάλα του Μιλάνου»

“Η Βασίλισσα των πάντων” στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής” στο Μέγαρο