in

Oι συγγραφείς Λαμπης Παναγιώτης και Ταμβάκου Αργυρώ μας συστήνουν το “Ω! Christmas Three”

με την Δήμητρα Τσιαούση

Oι συγγραφείς Λαμπης Παναγιώτης και Ταμβάκου Αργυρώ μετά την επιτυχία του ΤΙΚ ΤΑΚ ΝΤΟ μας συστήνονται ξανά με την νέα τους παράστασης Ω! Christmas Three στο Dancevacuum Centre of Performing Arts στο Χαλάνδρι. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την παράσταση κουβεντιάσαμε για πολλά θεματάκια! Παρακάτω η συνέντευξη μας…

Σε ποιον οφείλεται η αρχική σύλληψη της ιδέας για την συγγραφή του κειμένου της παράστασης;

Η αρχική σύλληψη της ιδέας οφείλεται σε μία απορία που είχαμε πέρσι τα Χριστούγεννα. Γιατί τα Χριστούγεννα να είναι η πιο αγαπημένη γιορτή των ανθρώπων και κυρίως των παιδιών; Δεδομένου ότι ο Άγιος Βασίλης κατέχει κυρίαρχο ρόλο σε αυτό τον ενθουσιασμό, αναρωτηθήκαμε αν το ξέρει! Τι θα γινόταν αν μάθαινε ότι στις άλλες γιορτές δεν υπάρχει ανάλογος ενθουσιασμός; Και αν δεν υπήρχαν Χριστούγεννα, πώς θα ήταν οι χειμώνες μας; Πάντως η τελική διαμόρφωση της ιστορίας μας έγινε τέλη Αυγούστου στη Μυτιλήνη, γι’ αυτό και οι πράκτορες του “Ω! Christmas Three” ονομάζονται Μ.Ορ.Ε.Ε.Λει. (Μυστική Οργάνωση Εύρυθμης Εορταστικής Λειτουργίας), ονομασία που εμπνευστήκαμε από τον ιδιωματισμό “μωρέλι” που στη Μυτιλήνη σημαίνει μικρό παιδί!

Τι σημαίνουν για εσάς τα Χριστούγεννα? Εκπληρώνεται αυτή η αντίληψη στην παράσταση αυτή;

Ειλικρινά δεν θα είχαμε απάντηση για την πρώτη σας ερώτηση, εάν δεν είχαμε αναρωτηθεί, πριν από ένα χρόνο, τον ρόλο των Χριστουγέννων στην ζωή των ανθρώπων! Καταλήξαμε λοιπόν στην πιο κρύα εποχή του χρόνου που η Γη είναι σε ανάπαυση και οι άνθρωποι κλείνονται στον εαυτό τους, τα Χριστούγεννα είναι αφορμή για να έρθουν κοντά και να ζεσταθούν, κυριολεκτικά & μεταφορικά. Στην παράσταση εντάξαμε τον παραπάνω συλλογισμό τοποθετώντας τον Άγιο Βασίλη σε γιορτές “έξω από την εποχή του”, ενισχύοντας πως κάθε γιορτή έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τον κύκλο των εποχών.

Η Μουσική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παράσταση;

Έχουμε την τύχη η ομάδα μας να αποτελείται, μεταξύ άλλων, από τους εξαίρετους μουσικούς και λυρικούς τραγουδιστές, Ευτέρπη Κατσαμάτσα & Στρατή Στηλ, που υπογράφουν τις μουσικές, καθώς και από τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Αδάμ, που ειδικεύεται στην σκηνοθεσία όπερας & οπερέτας. Είναι αρχή της ομάδας μας, η μουσική να αφηγείται και να εξελίσσει την ιστορία και όχι να πλαισιώνει την παράσταση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, πως αν κάποιος δεν παρακολουθήσει τα μουσικά μέρη, θα χάσει μέρος της ιστορίας. Επιτρέψτε μας να επισημάνουμε μέσα από αυτή τη συνέντευξη πως γονείς και δάσκαλοι αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά ακόμα και όταν είναι θεατές. Δυστυχώς συμβαίνει ορισμένοι γονείς και δάσκαλοι, μόλις ξεκινούν οι πρώτες νότες να βγάζουν το κινητό τους και να μη δίνουν σημασία. Η μουσική σε μία παράσταση αποτελεί μέρος αυτής και δεν είναι διάλειμμα.

Τα παιδιά συμμετέχουν στην εξέλιξη της ιστορίας;

Θεωρούμε πως το διαδραστικό θέατρο είναι κάτι παραπάνω από το να κάνουμε ερωτήσεις στους μικρούς μας θεατές κατά τη διάρκεια της παράστασης ή να τους σηκώνουμε για να χορέψουν. Η διάδραση είναι μία ιδιαίτερη συνθήκη που απαιτεί ξεχωριστή αντιμετώπιση. Υπάρχουν σκέψεις για να δημιουργήσουμε μια παράσταση, στην οποία τα παιδιά θα δρουν και θα κατέχουν ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη της. Προς το παρόν, όμως, είμαστε ευτυχείς και αισθανόμαστε περήφανοι που βλέπουμε τα παιδιά να μαγεύονται και να παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον τις παραστάσεις μας.

Έχετε κάνει σκέψεις να βγάλετε σε κυκλοφορία το κείμενο της παράστασης;

Σκεφτόμαστε συνέχεια πόσο θα μας άρεσε οι ιστορίες μας να γίνονταν βιβλίο. Μας το έχουν ζητήσει πλήθος ανθρώπων που έχουν παρακολουθήσει τις παραστάσεις μας. Μάλιστα, για το Τικ Τακ Ντο είχαμε πρόταση από γνωστό εκδοτικό οίκο. Χωρίς να μπορούμε να υποσχεθούμε κάτι, πολύ σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε CD οι Μουσικές των παραστάσεών μας. Είναι πολύ πιθανό το εγχείρημα να συνοδευτεί και από τα κείμενα των παραστάσεων.

Ποιο μήνυμα μπορούν να προσλάβουν οι μικροί θεατές 3 ετών και ποιο θα προσλάβουν οι μεγαλύτεροι;

Ο κάθε θεατής είναι ελεύθερος να σκεφτεί και να καταλάβει ότι θέλει! Ευθύνη της ομάδας μας, να προστατεύσουμε την ελευθερία του και να μην τον εξαναγκάσουμε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Θα επαναλάβετε την προηγούμενη σας δουλειά ΤΙΚ ΤΑΚ ΝΤΟ;

Το Τικ Τακ Ντο για δεύτερη χρονιά παρουσιάζεται σε σχολεία, δήμους και εκδηλώσεις σε όλη την Αττική καθώς και εκτός αυτής. Είναι φιλοσοφία της ομάδας μας, να δημιουργεί παραστάσεις που μεταφέρονται και μπορούν να παρουσιαστούν σε κάθε χώρο χωρίς να υστερούν σε τίποτα από μία παράσταση σε αίθουσα θεάτρου. Θα ανακοινωθούν σύντομα και ανοιχτές παραστάσεις για το κοινό. Μείνετε συντονισμένοι!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΦΟΡΆ 1+1 για την παράσταση για τα μέλη μας!

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

Παιανία και Άγιος Βασίλης

Μια εξαιρετική Μαρία Κάλλας