in ,

Nτένια Πάτρα: “Η φιλία κατέχει σπουδαία θέση στην καρδιά κάθε ανθρώπου”

Το παραμύθι της συγγραφέα Ντένιας Πάτρα, η “Αέρινη Παρέα” ξεμύτισε από τις εκδόσεις Πνοή και μας κίνησε το ενδιαφέρον. Καλωσορίσαμε την κα Ντένια Πάτρα στην παρέα του  Elamazi σε μια συνέντευξη διαχυτική, δροσερή, όλο ζωντάνια, όπου μας αποκαλύπτει τα μυστικά του βιβλίου, το νόημα της φιλίας για την ίδια, την θετική επίδραση του νησίου της προς την ίδια, τον ρόλο της φαντασίας στην πλοκή της ιστορίας και πολλά άλλα…

Δήμητρα Τσιαούση – Η «Αέρινη Παρέα» είναι το πρώτο σας συγγραφικό εγχείρημα. Ποια τα συναισθήματά σας μετά την ολοκλήρωση του παραμυθιού;

Nτένια Πάτρα – Η διαδικασία συγγραφής είναι πολύ γοητευτική. Είναι το πρώτο βήμα για το μαγικό ταξίδι της έκδοσης ενός βιβλίου. Ξεκινώντας τη συγγραφή υπάρχει το θέμα,  η δομή και οι χαρακτήρες, όμως η ιστορία αναπτύσσει μια δική  της δυναμική που κάνει το ταξίδι ακόμα πιο συναρπαστικό. Μετά την ολοκλήρωση της «Αέρινης Παρέας» ένιωσα χαρά, ικανοποίηση και συγκίνηση. Το επόμενο στάδιο, της εικονογράφησης και της έκδοσης, είναι εξίσου μοναδικό. Ευχαριστώ πολύ την Ιωάννα Καλοστεφάνου για την εικονογράφηση και  τις  Εκδόσεις Πνοή για την επιμέλεια και την έκδοση. Νιώθω ευγνώμων που η συνεργασία μας έχει άρτιο αποτέλεσμα και η «Αέρινη Παρέα» είναι ένα καλαίσθητο και ποιοτικό παιδικό βιβλίο που έχει αγαπηθεί πολύ από παιδιά αλλά και ενήλικες.

Δήμητρα Τσιαούση – Τα παραμύθια είναι μόνο για τα παιδιά; Γιατί οι ενήλικες έχουν λησμονήσει τα παραμύθια;

Nτένια Πάτρα -Τα παραμύθια δεν αγγίζουν μόνο τα παιδιά. Πολλοί ενήλικες επιλέγουν να διαβάζουν παιδικά βιβλία. Σημαντικά θέματα που παρουσιάζονται στα παιδικά βιβλία με ευαισθησία και απλό τρόπο, λειτουργούν ευεργετικά για την ψυχολογία των ενηλίκων. Σίγουρα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν ευνοεί την έκφραση της ευαίσθητης πλευράς των ενηλίκων. Ο ποιητής Σίλερ έγραψε «Βαθύτερο νόημα βρίσκεται στα παραμύθια που μου έλεγαν στα παιδικά μου χρόνια, παρά στην αλήθεια που μας διδάσκει η ζωή» Επομένως, ας προσπαθήσουμε να προσθέσουμε λίγη από τη μαγεία και τη σοφία των παραμυθιών στην καθημερινότητά μας.

Ας προσπαθήσουμε να προσθέσουμε λίγη από τη μαγεία και τη σοφία των παραμυθιών στην καθημερινότητά μας.

 

Δήμητρα Τσιαούση – Η φιλία πιστεύετε ότι είναι  από τις σημαντικότερες αξίες για τον άνθρωπο; Η επιλογή της θεματικής αυτής πώς προέκυψε;

Nτένια Πάτρα – Η φιλία κατέχει σπουδαία θέση στην καρδιά κάθε ανθρώπου. Οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί για την ψυχική υγεία και την ποιότητα της ζωής μας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τους εξαντλητικούς ρυθμούς έχει πολλές επιπτώσεις στην κοινωνικότητά μας. Φαινόμενα αποξένωσης, μοναξιάς και απομόνωσης του ανθρώπου από τον κοινωνικό του περίγυρο είναι πολύ συχνά. Πολλές φορές οι ενήλικοι επιλέγουν την απομόνωση, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τα παιδιά. Αυτό το φαινόμενο με προβλημάτισε. Ο Ορέστης, ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ένα εσωστρεφές παιδί. Μέσα από την ιστορία του  παρουσιάζεται η ανάγκη και η επιθυμία που έχουν τα παιδιά για να συνδεθούν με άλλα παιδιά.   

Δήμητρα Τσιαούση – Η γενέτειρά σας Ζάκυνθος τι σας έχει εμφυσήσει βαθιά κι το κρατάτε πάντα μαζί σας;

Nτένια Πάτρα -Η Ζάκυνθος είναι ένας ευλογημένος τόπος, με φυσική ομορφιά αλλά και σημαντική ιστορία. Σπουδαίες προσωπικότητες γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Ζάκυνθο όπως Διονύσιος Σολωμός,  Ανδρέας Κάλβος,  Ούγγο Φώσκολο,  Γρηγόριος Ξενόπουλος.  Διονύσιος Ρώμας. Αυτοί οι σημαντικοί λογοτέχνες είναι ανεξάντλητη πηγή θαυμασμού και έμπνευσης για μένα. Η αγάπη για τον τόπο μου, οι αναμνήσεις, οι εικόνες, οι μυρωδιές του με συντροφεύουν πάντα.   

Με συγκινεί πολύ η εικόνα ενός παιδιού που η εσωστρέφεια του στέκεται εμπόδιο στην κοινωνικότητά του.

Δήμητρα Τσιαούση – Το ταξίδι της Αέρινης Παρέας ευελπιστείτε να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας;

Nτένια Πάτρα -Η «Αέρινη Παρέα» αναφέρεται στην αξία της φιλίας και τη δύναμη της φαντασίας και αγγίζει παιδιά και ενήλικες. Πιστεύω ότι την κατάλληλη στιγμή θα βρεθεί τρόπος για να συνεχίσει την πορεία της. 

Δήμητρα Τσιαούση – Σε ποιο ηλικιακό γκρουπ εντάσσεται το παραμύθι;

Nτένια Πάτρα -Κάθε ιστορία αγγίζει διαφορετικά τον κάθε αναγνώστη. Η «Αέρινη Παρέα» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών. Ωστόσο, κάθε παιδί έχει διαφορετική αναγνωστική εμπειρία. Είναι μεγάλη έκπληξη και χαρά για μένα όταν το διαβάζουν ενήλικες και μου εκφράζουν θετικά σχόλια. Επομένως, κάθε ιστορία προσφέρει διαφορετική απόλαυση σε κάθε αναγνώστη.   

Δήμητρα Τσιαούση – Η φαντασία πώς λειτουργεί στην ψυχολογία του μικρού ήρωα Ορέστη;

Nτένια Πάτρα – Η φαντασία είναι πολύ σημαντική στη ζωή των παιδιών, τα βοηθά με πολλούς τρόπους. Καθορίζει την ανάπτυξη των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών. Η φαντασία του ήρωα του δίνει λύση στη δυσκολία που αντιμετωπίζει. Ο Ορέστης αξιοποιεί τη φαντασία του με τόλμη και κατορθώνει να αποκτήσει φίλους.

Δήμητρα Τσιαούση – Η αφορμή για την συγγραφή του παραμυθιού ήταν κάποια εμπειρία δική σας ή κοντινού προσώπου;

Nτένια Πάτρα – Ως εμψυχώτρια σε δράσεις φιλαναγνωσίας για παιδιά στην Ξενοπούλειο Παιδική Βιβλιοθήκη στη Ζάκυνθο, έρχομαι σε επαφή με πολλά παιδιά. Αφορμή για το βιβλίο στάθηκε η διστακτικότητα ορισμένων παιδιών στα ομαδικά παιχνίδι. Με συγκινεί πολύ η εικόνα ενός παιδιού που η εσωστρέφεια του στέκεται εμπόδιο στην κοινωνικότητά του. Αυτό το συναίσθημα ήταν η αρχή της ιστορίας της «Αέρινης Παρέας».

«Η αέρινη παρέα»: Ένα τρυφερό παραμύθι για τη φιλία, που μερικές φορές, μας λείπει

Τι συμβαίνει όταν ο μοναδικός μας κολλητός μετακομίσει μακριά; Τα πράγματα φαίνονται και -εδώ που τα λέμε- είναι σκούρα. Άραγε, ποιος μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε νέους φίλους; Και εμείς από την μεριά μας τι όπλα πρέπει να επιστρατεύσουμε για να τα καταφέρουμε;

Η Ντένια Πάτρα υπογράφει το παραμύθι «Η αέρινη παρέα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή, σε εικονογράφηση της Ιωάννας Καλοστεφάνου. Πρόκειται για ένα πολύ τρυφερό και αισιόδοξο βιβλίο για την αξία της φιλίας και τη δύναμη της φαντασίας, που μιλά στα παιδιά για το πόσο σπουδαίο είναι να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας και να τα επικοινωνούμε, να λειτουργούμε με πείσμα και θέληση και την ίδια στιγμή να μην ξεχνάμε ποτέ να ονειρευόμαστε με όλη μας την καρδιά.

 

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος: Η αέρινη παρέα

Συγγραφέας: Ντένια Πάτρα

Εικονογράφηση: Ιωάννα Καλοστεφάνου

Σελίδες: 36

Διαστάσεις: 22Χ22

Σκληρό εξώφυλλο

Τιμή: 11,00 €

 

Λίγα λόγια…

… για το βιβλίο

 

Ο Ορέστης έχει μόλις αποχωριστεί τον καλύτερό του φίλο, ο οποίος μετακόμισε μακριά. Μοναδική συντροφιά του, τα σύννεφα που αντικρίζει κάθε πρωί από το παράθυρο του δωματίου του. Κάποια στιγμή, με τη σπουδαία βοήθεια της φαντασίας του δημιουργεί την Αέρινη Παρέα και τότε όλα ξαφνικά μοιάζουν πιο φωτεινά…

 

Πώς μπορεί άραγε ένα σύννεφο να φέρει κοντά τις παιδικές καρδιές; Μα με τον μαγικό τρόπο της Αέρινης Παρέας που ενώνει απρόβλεπτα τον Ορέστη με μια ομάδα συμμαθητών του! Είναι βέβαιο πως μπορούμε να αποκτήσουμε φίλους όταν αναγνωρίσουμε και εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, αξιοποιώντας παράλληλα τη δύναμη της φαντασίας, αλλά και της θέλησης.

 

Μια ιστορία που πλημμυρίζει από έντονα συναισθήματα και αισιοδοξία, αγγίζοντας με ευαισθησία το σπουδαίο κεφάλαιο της ζωής που λέγεται φιλία.

 

… για τη συγγραφέα

 

Η Ντένια Πάτρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και αυτή την περίοδο παρακολουθεί  το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Από παιδί λάτρευε τα βιβλία, γι’ αυτό και σήμερα είναι συντονίστρια στη Λέσχη Ανάγνωσης Κερίου Ενηλίκων, αλλά και εμψυχώτρια σε δράσεις φιλαναγνωσίας για παιδιά και ενήλικες στην Ξενοπούλειο Παιδική Βιβλιοθήκη. Επίσης, είναι μέλος του ευρωπαϊκού οργανισμού NECI, ενώ από το 2019 είναι διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια του διεθνούς οργανισμού Living Values in Education.

Αγαπάει ν’ ακούει το ζωηρό και γάργαρο γέλιο των παιδιών και τον ήχο των σελίδων ενός βιβλίου καθώς γυρίζουν. «Η αέρινη παρέα» είναι το πρώτο της παιδικό βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

 

Περισσότερα για το παραμύθι θα βρείτε εδώ και εδώ.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

(έληξε) Κέρδισε προσκλήσεις στην παράσταση «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Ρούμελης

Στις 16 Σεπτέμβρη το MAGIC CIRCUS SHOW στο Βεάκειο