in

Το αγάπησα!Το αγάπησα!

Νάνσυ Τσινιά: “Η φιλία δεν έχει δύναμη. Η φιλία ΕΙΝΑΙ δύναμη”

Επιμέλεια συνέντευξης: Ξανθή

 

Η συγγραφέας Νάνσυ Τσινιά είναι πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, ενώ έχει σπουδάσει παιδαγωγικά στο Λονδίνο. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός τα τελευταία 25 χρόνια. Εκτός από τα παιδιά, που αγαπώ ιδιαιτέρως λόγω επαγγέλματος, με ενδιαφέρει πολύ η ψυχολογία και το θέατρο. Εκτός από τον “Τεμπέλη Τάρανδο” έχει γράψει και άλλα παραμύθια για παιδιά  από τις Εκδόσεις ΔΙΑΝΟΙΑ, ενώ υπάρχει στα σκαριά και ένα ακόμα παραμύθι με τίτλο “Μόλις βγήκα από το αβγό”. Την συναντήσαμε με αφορμή το παραμύθι της “Ο Τεμπέλης Τάρανδος” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΔΙΑΝΟΙΑ.

ΞανθήΠοια είναι η πηγή έμπνευσης ενός συγγραφέα παιδικών βιβλίων;

Νάνσυ Τσινιά – Για να γράψεις ένα παιδικό βιβλίο, νομίζω ότι χρειάζεται να κοιτάζεις και να ακούς τι συμβαίνει γύρω σου και την κατάλληλη στιγμή να κοιτάξεις και να ακούσεις τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό και την καρδιά σου.

 

ΞανθήΠοια η δική σας πηγή έμπνευσης για το νέο σας βιβλίο ” Ο Τεμπέλης Τάρανδος “;

Νάνσυ – Η ιδέα του “Τεμπέλη Τάρανδου” γεννήθηκε μέσα από τη μουσική και τη μαγική ατμόσφαιρα του παραμυθιού “Οι καλικάντζαροι και η Αγέλαστη Πολιτεία” των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα. Πιο πολύ όμως, οι εικόνες της καθημερινής ζωής του μικρού Ταράνδου, οι επιθυμίες του για σκανταλιά, οι δισταγμοί του, οι παρορμητικές αποφάσεις του και αντιδράσεις του ζωγραφίστηκαν στο μυαλό μου παρατηρώντας τα παιδιά μου να μεγαλώνουν και να γίνονται δύο υπέροχα μοναδικοί άνθρωποι, ακόμα και μέσα από τα λάθη και τις αδυναμίες τους.

 

Ξανθή – Ποιες αξίες θέλετε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας στους μικρούς αναγνώστες;

Νάνσυ – Η δύναμη της φιλίας είναι νομίζω η πρώτη αξία που τονίζεται σε όλη τη διάρκεια του παραμυθιού Η συντροφιά των φίλων σε παρακινεί να απολαύσεις τη ζωή σου τις ανέμελες μέρες και να την αντέξεις στις δυσκολίες της. Η σημασία της οικογένειας είναι επίσης εμφανής τόσο ως προς τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του μικρού Ταράνδου, ο οποίος έχει πολλές δεύτερες σκέψεις πριν τελικά υποκύψει στον πειρασμό, όσο και στην ανεκτικότητα και κατανόηση που του δείχνει η μητέρα του, όταν ομολογεί το λάθος του.

Ξανθή – Έχει δύναμη η φιλία;

Νάνσυ – Η φιλία δεν έχει δύναμη. Η φιλία ΕΙΝΑΙ δύναμη. Κάποιο πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο έλεγε “Μόνος του, δεν μπορεί κανείς ούτε στον παράδεισο!”. Οι αληθινολί φίλοι είναι εκεί για σένα ΠΑΝΤΑ. Άρα, μπορείς με εκείνους  πλάι σου να γίνεις ο καλύτερος δυνατός εαυτός σου!

 

Ξανθή – Πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμα αληθινή φιλία στη σημερινή εποχή;

Νάνσυ – Γιατί, τι έχει η σημερινή εποχή, για να μην υπάρχει αληθινή φιλία; Εντάξει! Μπορεί να είναι πιο έυκολο να γνωριστείς με πολύ κόσμο με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ίσως κάποιες φορές μπερδέψεις τη φιλία με όλες αυτές τις γνωριμίες. Όμως είναι θέμα χρόνου να ξεκαθαρίσεις μέσα σου ποιον αγαπάς πραγματικά και ποιος είναι αληθινός σου φίλους. Απλά, αφουγκράσου τον εαυτό σου!

 

Ξανθή – Μια ευχή σας για τις επικείμενες εορτές προς τους μικρούς σας αναγνώστες;

Νάνσυ – Να περάσετε μαγικές, ξέγνοιαστες γιορτές με την οικογένεια και τους φίλους σας και αυτή τη μαγεία και τη ξεγνοιασιά να την κουβαλάτε πάντα μαζί σας, ακόμα και όταν γίνεται μεγάλες Κυρίες και μεγάλοι Κύριοι.

 

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

Εντυπώσεις από την συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής

Το Όνειρο ενός Γελοίου ρίχνει αυλαία στις Μορφές Έκφρασης