“Τι πραγματικά ξέρουμε για την ερημική σκόνη;”, μια ερώτηση που απαντάται από μια πρωτοπόρο έρευνα από την ομάδα NOA-ReACT του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η έρευνα χρησιμοποιεί δεδομένα από το Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής που βρίσκεται στα Αντικύθηρα, με επικεφαλής τον διακεκριμένο ερευνητή Δρ. Βασίλη Αμοιρίδη.
Το έγκριτο περιοδικό EOS (Earth and Space Science News and Analysis) της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρίας (AGU) αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμά του στην έρευνα της ομάδας
NOA – ReACT (Remote Sensing of Aerosols, Clouds and Trace Gases) του ΕΑΑ, σχετικά με την επίδραση της αερομεταφερόμενης ερημικής σκόνης στην ηλιακή ακτινοβολία.
Η έρευνα διεξάγεται στο νεοσύστατο Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΑΓΓΑΙΑ) που βρίσκεται στα Αντικύθηρα και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Επικεντρώνεται στην υπόθεση ότι τα σωματίδια σκόνης είναι κάθετα προσανατολισμένα, δημιουργώντας έτσι μια «περσίδα» στην ατμόσφαιρα που επιτρέπει μεγαλύτερο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας να φτάσει στην επιφάνεια της Γης.
Μετάφραση μέρους του άρθρου στα ελληνικά:
Τι πραγματικά ξέρουμε για την ερημική σκόνη;
Οι μεγάλες συγκεντρώσεις ερημικής σκόνης στην ατμόσφαιρα μπορούν ακόμα και να «μπλοκάρουν» την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιες από τις υποθέσεις μας για την σκόνη είναι λανθασμένες;
Τα μέλη της ομάδας ατμοσφαιρικής τηλεπισκόπησης NOA – ReACT (Remote Sensing of Aerosols, Clouds and Trace Gases) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προσπαθούν να δώσουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα, επανεξετάζοντας τις επικρατούσες θεωρίες και επαναπροσδιορίζοντας την αντίληψη μας σχετικά με τον προσανατολισμό των σωματιδίων σκόνης.
Όπως λέει ο Διευθυντής Ερευνών και υπεύθυνος της ομάδας ReACT κ. Βασίλης Αμοιρίδης, τα σωματίδια αυτά πιθανόν να προσανατολίζονται κάθε άλλο παρά τυχαία στην ατμόσφαιρα. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ενδείξεις οτι ο προσανατολισμός τους είναι κάθετος δημιουργώντας έτσι ένα «φαινόμενο περσίδας» και επιτρέποντας μεγαλύτερο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας να διέλθει από την ατμόσφαιρα και να φτάσει στην επιφάνεια της Γης.
Η ομάδα του κ. Αμοιρίδη πρόσφατα έλαβε επιχορήγηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) για να ηγηθεί της έρευνας περί του προσανατολισμού των σωματιδίων σκόνης μέσω του έργου D-TECT (Does dust triboelectrification affect our climate?). Για τις ανάγκες του έργου πραγματοποιούνται συστηματικά μετρήσεις στο νεοσύστατο Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ). «Από τις μετρήσεις στο ΠΑΓΓΑΙΑ υπάρχουν ήδη οι πρώτες ενδείξεις για τον κάθετο προσανατολισμό των σωματιδίων» όπως λέει η Δρ. Αλεξάνδρα Τσέκερη, μηχανικός περιβάλλοντος και μέλος της ReACT.
Στο πλαίσιο του D-TECT, η Δρ. Τσέκερη σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία Raymetrics, που ειδικεύεται στον σχεδιασμό συστημάτων ατμοσφαιρικής τηλεπισκόπησης, και το Ludwig Maximilian University of Munich (LMU) κατασκεύασαν το πρότυπο σύστημα lidar Wall-E. Το σύστημα σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα θα μεταφερθεί στο Πράσινο Ακρωτήρι για την καμπάνια ASKOS και οι παρατηρήσεις του αναμένεται να ξετυλίξουν το μεγάλο μυστήριο ευθυγράμμισης των σωματιδίων σκόνης.