Γράφει η δημοσιογράφος – μαμά Αγγελική Καλέμη
Γίνε ο ήρωας της διπλανής πόρτας!
Από την ημέρα που γίνεσαι γονιός, δεν σταματάς να αγωνιάς για θέματα που αφορούν τη διατροφή, την παιδεία, τη ψυχαγωγία αλλά το σπουδαιότερο την υγεία των παιδιών σου.Τι μπορείς να κάνεις όμως πρακτικά για την ασφάλεια των παιδιών σου αλλά και των οικείων σου; Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για την ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ, αλήθεια όμως πώς αυτή καθρεφτίζεται και αποτυπώνεται στην καθημερινότητά μας;
Αναλαμβάνοντας λοιπόν την προσωπική ευθύνη που κουβαλάει η λέξη ΜΑΜΑ, αλλά και ο ρόλος της ΜΑΝΑΣ εντός της κοινωνίας που ζει, εργάζεται και μεγαλώνει το δικό της ιστό, επένδυσα 12 ώρες από τον πολύτιμο χρόνο της οικογένειάς μου στην ανανέωση της εκπαίδευσης μου, σχετικά με την προσφορά πρώτων βοηθειών σε έκτακτη ανάγκη.
Αυτό το Σαββατοκύριακο επέλεξα να μην #πάμε κούνιες αλλά να ενισχύσω το γονεϊκό μου ρόλο και τη διάθεσή μου να γίνω καλύτερος συν-άνθρωπος.
Έχοντας παρακολουθήσει σε τακτά χρονικά διαστήματα σεμινάρια από το First Aid Athens / Δωρεάν Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών και τον γιατρό Χρήστο Κρασαδάκη, (αξίζει να μάθεις για αυτόν) φέτος επέλεξα να επαναλάβω το σεμινάριο στην ομάδα των Σαμαρειτών. Κάθε δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών και όπως κάθε μήνα, πραγματοποιήθηκαν Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών για πολίτες από τον Ερυθρό Σταυρό Αθηνών.
Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω την πολυετή εμπειρία μου σαν εκπαιδευόμενη, απαντώντας σε 10 πιο συνηθισμένα ερωτήματα:
- Σε ποιους απευθύνονται τα σεμινάρια; Και ποιοι τελικά ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους γνώση;
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όλους τους πολίτες. Ο επικεφαλής εκπαιδευτής Κώστας Καίσαρης ανέφερε ότι οι ομάδες των συμμετεχόντων είναι συνήθως επαγγελματίες από το χώρο του αθλητισμού, εκπαιδευτικοί, security σε ένα ποσοστό περίπου 30%. Το μεγαλύτερο όμως μέρος αποτελείται από το γενικό πληθυσμό και είναι είτε νέοι γονείς είτε νεαρά άτομα οι οποίοι ανησυχούν ή φροντίζουν αγαπημένα πρόσωπα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι επαγγελματίες μίλησαν για την ελλιπή ή ακόμα και ανύπαρκτη εκπαίδευσή τους πάνω στο θέμα, κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών τους σπουδών.Όλοι οι συμμετέχοντες δηλώνουν την αγωνία που τους προκαλεί η άγνοια διαχείρισης ενός περιστατικού αλλά και την επιθυμία τους να συνδράμουν σε έναν άνθρωπο που υποφέρει.
- Τι μαθαίνεις μέσα από αυτά;
Μην ελπίζεις ότι σε 12 ώρες θα γίνεις γιατρός ή θα αποκτήσεις ιατρικές γνώσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Μην ευελπιστείς ότι θα είσαι ικανός να κρίνεις, αξιολογείς ή χειρίζεσαι ιατρικά περιστατικά ή να αντικαταστήσεις οποιονδήποτε επαγγελματία.
Από την άλλη, όμως, θα καταφέρεις:
- Να καταπολεμήσεις την άγνοια και το στρες της επείγουσας και αιφνίδιας κατάστασης.
- Να μάθεις για την αξία και τη δύναμη της προσφοράς και αλληλεγγύης, καλλιεργώντας την ενσυναισθηση σου.
- Να εκπαιδευτείς πάνω στην αλυσίδα διάσωσης και σε δεξιότητες , με στόχο την έγκαιρη αναγνώριση των κυριότερων απειλητικών για τη ζωή περιστατικών καθώς και την αντιμετώπισή τους.
- Κάλεσα το 166, αυτό δεν αρκεί;
Όχι. Η εκπαίδευση των σεμιναρίων σου μαθαίνει τον ασφαλή τρόπο προσέγγισης του επείγοντος περιστατικού. Σε πολλές καταστάσεις όπως πχ μια ανακοπή, η κλήση στο 166 από μόνη της χωρίς προσπάθεια ΚΑΡΠΑ, ισοδυναμεί με την καταδίκη του θύματος ή την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων του για επιβίωση.
- Δεν είμαι σούπερ-ήρωας, πως μπορώ να βοηθήσω ένα ξένο;
Ένα σοκαριστικό στατιστικό που συχνά μας αναφέρουν στα μαθήματα είναι πως το 95% των ανακοπών συμβαίνει εξωνοσοκομειακά δηλαδή στο οικογενειακό, εργασιακό ή φιλικό περιβάλλον μας. Άρα, βρισκόμαστε εκεί αρχικά για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας και τους δικούς μας ανθρώπους και στη συνέχεια όποιον άλλον μπορούμε.
- Γιατί να συμβεί σε εμένα!;
Αν δεν έχετε πιει το μαγικό φίλτρο του Οβελίξ, το αθάνατο νερό ή έστω δεν έχετε το κοκαλάκι της νυχτερίδας, τότε ναι η καρδιοαναπνευστική ανακοπή μπορεί να συμβεί και σε εσάς και στους οικείους σας , ακόμη και σε άτομα χωρίς ιατρικό ιστορικό ενώ δεν γνωρίζει ηλικίες.
Ας μη βρεθούμε στη θέση να χτυπάμε το κεφάλι μας, γιατί στο παρελθόν χτυπάγαμε μόνο ξύλο.
- Και αν μπλέξω;
Η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία προστατεύει όποιον παράσχει βοήθεια ( πιστοποιημένο ή μη) στα πλαίσια καλής θέλησης, ακόμα και αν το θύμα καταλήξει. Εξετάζοντας κανείς τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα διαπιστώνει ότι το αντίθετο μάλιστα τιμωρείται. “Όποιος παραλείπει να σώσει άλλον από κίνδυνο ζωής, αν και μπορεί να το πράξει χωρίς κίνδυνο της δικής του ζωής ή υγείας, τιμωρείται φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή” .
- Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ!;
Είναι μια εξοργιστική δικαιολογία για όλους μας. Ο χρόνος που απαιτείται να διαθέσουμε είναι 12 ώρες ανά 2 – 3 χρόνια. Ομολογείστε ειλικρινά στον εαυτό σας πόσες ώρες καθημερινά σπαταλάτε με το κινητό ανά χείρας, φλυαρώντας στο facebook.
Η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα παροχής πρώτων βοηθειών, φαίνεται από τα νούμερα…. 45% των θανάτων από ατυχήματα και 25% των αναπηριών θα είχαν αποφευχθεί, εάν είχαν δοθεί οι σωστές πρώτες βοήθειες, έγκαιρα, στο τόπο του συμβάντος.
Τι λέτε δεν αξίζει το κόπο, να προσπαθήσετε ;
- Δεν αρκούν αυτά που μπορώ να μάθω από το ίντερνετ;
O google – γιατρός και τα blogs παίρνουν θέσεις και δίνουν συμβουλές, χωρίς να φιλτράρονται και να στηρίζονται πάντα σε επιστημονικά δεδομένα.
Επιπρόσθετα, καλή η θεωρία αλλά αν δεν κάνεις στη πράξη όσα μαθαίνεις πάνω σε ανθρώπινα ομοιώματα, αν δεν δεις από κοντά τα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν, αν δεν δουλέψεις με τα χέρια σου προσομοιώνοντας σενάρια πως θα σταθείς έτοιμος;
Ή πιστεύεις ότι εκείνη τη στιγμή, θα έχεις την πολυτέλεια του χρόνου να το googlάρεις;
9.Δεν θα ξέρει κάποιος τι να κάνουμε , αν συμβεί κάτι;
Και αν δεν υπάρχει ;Εκείνη τη στιγμή, ειδικά αν ο πάσχοντας είναι αγαπημένος σου, θα βιώσεις συναισθήματα που χαρακτηρίζονται από πανικό, άρνηση-σοκ και απελπισία . Όσο πιο έτοιμος είσαι, τόσο πιο ψύχραιμος θα σταθείς.
- Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια Ά Βοηθειών, δεν είναι αρκετό;
Και είσαι πάντα εσύ μαζί τους; Και αν εσύ είσαι το θύμα; Και αν χρειάζεσαι βοήθεια για να διαχειριστείς το περιστατικό και κανείς γύρω σου δεν ξέρει;
Πρέπει να μεταφέρουμε την ανάγκη για εκπαίδευση, σε όσους περισσότερους μπορούμε, ώστε να αυξήσουμε τον αριθμό των εκπαιδευμένων πολιτών.
Παρακινείστε τον κοινωνικό σας κύκλο, έτσι οι πιθανότητες να πέσετε σε εκπαιδευμένο πρόσωπο όταν το χρειαστείτε, να είναι μεγαλύτερες .
Σημαντικά TIPS που αποκόμισα.
- Πρόσεχε πως διαχειρίζεσαι τις κλήσεις σου στο ΕΚΑΒ και μην κλείνεις το τηλέφωνο ΠΟΤΕ πριν εκείνοι στο πουν.
- Έλεγχε τακτικά το φαρμακείο του σπιτιού και αυτοκινήτου σου, μην ξεχνάς να συμπεριλάβεις τη σωτήρια αλουμινοκουβέρτα.
- Διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης όλων των σκευασμάτων. Πόσοι από εμάς χρησιμοποιούμε το Οξυζενέ ή Bedatine και γνωρίζουμε ότι πρέπει να το ξεπλένουμε με άφθονο νερό;
- Πόσοι εργοδότες και εργαζόμενοι γνωρίζουν την υποχρέωσή τους σύμφωνα με τον Νόμο που αναφέρει ότι όλοι οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα πρέπει να παρακολουθούν σεμινάρια για θέματα σχετικά με την Παροχή Πρώτων Βοηθειών;
Αν τελικά, σου μείνει κάτι από αυτή την προσωπική μου κατάθεση, είναι δυο απλές συμβουλές που ο εκπαιδευτής μας έμαθε:
Ακόμα και τίποτα άλλο να μη μπορείς να κάνεις , να θυμάσαι ότι αυτός που πάσχει, χρειάζεται τα εξής 2:
Κουβέντα ( Συμπαράσταση, Ψυχική δύναμη, Υποστήριξη)
&
Κουβέρτα (Από ό,τι και αν υποφέρει, φρόντισε να τον κρατάς ζεστό και να σέβεσαι την αξιοπρέπειά του)
Πιτσιρίκια Speaking
Πως μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας. Και γιατί;
Πόσο σωτήριο μπορεί να σταθεί αν τα παιδιά μου μπορούν να καλούν τον εύκολο αριθμό 112 και να δίνουν τα στοιχεία τους σωστά; Σαν γονιός, θέλω τα παιδιά μου να έχουν αυτή τη γνώση και τις ικανότητες, ώστε να μπορούν να παραμείνουν ασφαλή αλλά και να βοηθούν άλλους.
# Μαμά:
Αγόρια, θα προσπαθήσουμε να μάθουμε να τηλεφωνούμε στο 112 και να ξέρουμε να λέμε ποιοι είμαστε και που μένουμε, αν μας συμβεί κάτι. Θα είναι σαν να παραγγέλνουμε pizza. Για καλέστε να δούμε:
#Γιώργος, 4 ετών:
Γειά σας, Είμαι ο Γιώργος, θέλω μια πίτσα με τυρί και ένα ασθενοφόρο στο σπίτι μου ….
#Θάνος, 2 ετών:
Πάρω 1 1 2, έλω πίτσααααα!!!!
Έχουμε δουλίτσα ακόμα….
Για περισσότερες πληροφορίες:
Υπάρχει στο site του ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ https://www.ekab.gr/odigies/protes-voithies/ekav-egcheiridio-proton-voitheion/
Ενώ, μπορείτε να κατεβάσετε το mobile app Πρώτες Βοήθειες από τον Ερυθρό Σταυρό:
https://www.samarites.gr/?section=2021&language=el_GR
Δωρεάν Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών:
https://www.facebook.com/stelioskrasadakis/