in ,

Το αγάπησα!Το αγάπησα! ΣυμπαθητικόΣυμπαθητικό

Μαθήματα γερμανικών: Πόσο μακριά μπορεί να σας πάει η γερμανική γλώσσα;

Μαθήματα γερμανικών: Πόσο μακριά μπορεί να σας πάει η γερμανική γλώσσα;

Για τους Έλληνες, η εκμάθηση ξένων γλωσσών αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Έχει περάσει προ πολλού η εποχή όπου θεωρούνταν θετικό στοιχείο η εκμάθηση μιας και μόνο ξένης γλώσσας. Πλέον, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η καλή γνώση της Αγγλικής και σε δεύτερο βαθμό η ενασχόληση με μια δεύτερη, ακόμα και τρίτη γλώσσα. Ο ανταγωνισμός που επικρατεί στον επαγγελματικό στίβο είναι τόσο μεγάλος που οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να διαφοροποιήσει και να δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους μελλοντικούς εργαζόμενους, αξιοποιείται στο έπακρο Συνεπώς, τα κέντρα ξένων γλωσσών και τα ιδιαίτερα μαθήματα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του σύγχρονου μαθητή, μιας και τα στενά όρια του σχολικού του προγράμματος δεν προσφέρουν αυτή την δυνατότητα. Η αγγλική γλώσσα, όπως προαναφέραμε, συνεχίζει να κατέχει τα σκήπτρα της πρώτης γλώσσας. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχει η δυνατότητα και για μια δεύτερη γλώσσα;. Τι θα θέλατε να επιλέξετε μαζί με το παιδί σας; Θα σκεφτόσασταν ποτέ τα μαθήματα γερμανικών;

Προτού βιαστείτε να απαντήσετε αρνητικά, μιας και είναι εύκολο να επηρεαστείτε από την σημερινή περιρρέουσα ατμόσφαιρα καθώς και από τα γενικά στερεότυπα, αναλογιστείτε λίγο τα οφέλη που προσφέρει η Γερμανική γλώσσα. Κατ’ αρχήν, τα γερμανικά μπορούν να αποτελέσουν ένα πρώτης τάξεως διαβατήριο για εξαιρετικές σπουδές. Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γερμανίας έχουν εξαιρετικό κύρος και δεν είναι τυχαίο ότι η γερμανική γλώσσα θεωρείται, μετά τα αγγλικά, η δεύτερη πιο σημαντική σε ότι αφορά τις επιστήμες. Επιπλέον, τα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν είτε χαμηλά είτε ακόμα και μηδενικά δίδακτρα για φοιτητές από ξένες χώρες. Αυτός ο συνδυασμός λοιπόν, τα πολύ χαμηλά δίδακτρα μαζί με το υψηλότατο επίπεδο σπουδών, έχουν κάνει τα γερμανικά πανεπιστήμια άκρως ελκυστικά για περισσότερους από 250.000 ξένους φοιτητές παγκοσμίως!

Στον τομέα της απασχόλησης, τα μαθήματα γερμανικών μπορούν να βάλουν τα θεμέλια για μια σταδιοδρομία υψηλών προδιαγραφών, μιας και η Γερμανία είναι το οικονομικό κέντρο της Ευρώπης και σε αυτήν εδρεύουν ένας μεγάλος αριθμός εταιριών με ισχυρή παρουσία σε όλο τον κόσμο. Η στενή συνεργασία του ακαδημαϊκού κόσμου με τις γερμανικές εταιρίες, δίνει την δυνατότητα για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών οι οποίες με την σειρά τους εξασφαλίζουν μια σταθερή θέση στην κορυφή της παγκόσμιας πρωτοπορίας. Το μεγαλύτερο μέρος των Γερμανών μιλούν καλά αγγλικά (οι δυο γλώσσες έχουν αρκετά κοινά στοιχεία), εκτιμούν όμως απίστευτα όταν κάποιος μιλάει καλά την μητρική τους γλώσσα. Όποιος επιθυμεί εργασία σε γερμανική εταιρία ή επιθυμεί την συνεργασία μιας ελληνικής με αυτή, η καλή γνώση γερμανικών μπορεί να αποβεί κρίσιμος παράγοντας. Περισσότεροι από 150.000 Έλληνες που έχουν μεταναστέψει στην Γερμανία από το 2010 και μετά, πολλοί με πολύ υψηλά προσόντα, μπορούν να το επιβεβαιώσουν.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και τον τομέα του τουρισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Γερμανοί είναι από τους πιο πολυταξιδεμένους λαούς και αποτελούν ένα σημαντικότατο κοινό της βαριάς μας βιομηχανίας. Η δυνατότητα επικοινωνίας στην μητρική τους γλώσσα, δίνει ένα σαφές προβάδισμα σε όποιον ασχολείται στον τομέα του τουρισμού, καθώς οι τουρίστες αυτοί αισθάνονται πολύ πιο άνετα όπου τους μιλάνε στην γλώσσα τους.

Ένα στοιχείο που λίγοι ξέρουν, είναι ότι η εκμάθηση γερμανικών παρουσιάζει σημαντικές ευκολίες για τους Έλληνες. Ειδικά για αυτούς που στην εκπαίδευση τους είχαν την αρχαία Ελληνική. Παρατηρούνται μεγάλες συγγένειες γύρω από την δομή και την γραμματική ανάμεσα στις δυο γλώσσες, δεδομένο που επιτρέπει σε έναν Έλληνα να εξοικειωθεί σχετικά γρήγορα με τις όποιες απαιτήσεις της γλώσσας. Τέλος, τα γερμανικά είναι μια γλώσσα που τη διέπουν ισχυροί κανόνες και παρουσιάζει ελάχιστες εξαιρέσεις, γεγονός που διευκολύνει την εκμάθησή της σε σχέση με άλλες γλώσσες.

Συνεπώς, όταν αξιολογήσετε τις επιλογές σας για μια δεύτερη ξένη γλώσσα για τα παιδιά σας, σκεφτείτε τα γερμανικά! Στο Siountri School, γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνετε για να κατακτήσετε τον στόχο σας. Καθηγητές που έχουν ως μητρική γλώσσα τα γερμανικά, θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση.

Από giorgos

Να σας συστηθώ: είμαι ο Γιώργος και όλα αυτά τα χρόνια, έχω «ξαναζήσει» τα παιδικά μου χρόνια ενώ έχω γνωρίσει γονείς με το ίδιο πάθος και αγάπη προς τα παιδιά!

2 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Εντυπώσεις από την θεατρική παράσταση “Η Παριζιάνα”

Το “FUGA” με τον Σπύρο Πούλη επί σκηνής