in , ,

Κυριακή πρωί στο Μέγαρο: Aφιέρωμα στην αρχαία λύρα

Aφιέρωμα στην αρχαία λύρα

Μια μοναδική παρουσίαση από το οργανοποιείο «Luthieros–Αναστάσιος» και μέλη της οικογένειας Κουμαρτζή, που ειδικεύονται στην ανακατασκευή αρχαίων οργάνων

Συμμετέχει ο Νίκος Ξανθούλης, δεξιοτέχνης της αρχαίας λύρας  

Κυριακή 15 Μαρτίου | 11:30 π.μ.

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Πώς να ήταν άραγε η λύρα του Απόλλωνα, η φόρμιγξ του Ομήρου, η βάρβιτος της Σαπφούς ή η αρχαία κιθάρα του Χρυσού Αιώνα; Το κυριακάτικο πρωινό της 15ης Μαρτίου (11:30 π.μ.), μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να τις δουν από κοντά –και να τις ακούσουν– στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του Αφιερώματος για την αρχαία λύρα, το οποίο εντάσσεται στη δημοφιλή σειρά Κυριακή πρωί στο Μέγαρο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Ρεσιτάλ αρχαίας ελληνικής επτάχορδης λύρας από τον διακεκριμένο σολίστ Νίκο Ξανθούλη, με μουσική από την αρχαιότητα αλλά και μελοποιημένα τραγούδια από τον ίδιο,

Σύντομη παρουσίαση από το Οργανοποιείο «Luthieros–Αναστάσιος» της οικογένειας Κουμαρτζή, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς παγκοσμίως για την ανακατασκευή αρχαίων μουσικών οργάνων και συνεργάζεται με τον Όμιλο Πολιτισμού Seikilo, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και

Διαδραστική έκθεση αρχαίων οργάνων (10:30 – 14:30) στο Lounge Συνδρομητών, όπου, μετά το πέρας του ρεσιτάλ, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις ημίωρης διάρκειας (13:30 – 14:30 για κατόχους εισιτηρίων). Ξεναγοί θα είναι τα μέλη της βραβευμένης ομάδας του Ομίλου Πολιτισμού Seikilo, που θα μιλήσουν στο κοινό όχι μόνο για την ακαδημαϊκή μελέτη σχετικά με την κατασκευή των οργάνων αυτών αλλά και για στοιχεία της αρχαιοελληνικής μυθολογίας. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα ακούσουν όλα τα όργανα και θα παίξουν, εάν θέλουν, κάποια από αυτά υπό την καθοδήγηση των ξεναγών. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 15 άτομα ανά ξενάγηση.

 Η Luthieros Music Instruments…

… ιδρύθηκε το 2014 από την οικογένεια Κουμαρτζή στον Ευρωπό του Κιλκίς με στόχο την κατασκευή και ανάδειξη μουσικών οργάνων εμπνευσμένων από την αρχαιότητα, όπως η αρχαία λύρα, η βάρβιτος, η φόρμιγξ, η πανδούρα κ.ά. Μουσικά όργανα της οικογένειας βρίσκονται σήμερα σε περισσότερες από τριάντα χώρες (ΗΠΑ, Γερµανία, Βραζιλία, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Αυστραλία κ.ά.)

Η Luthieros συγκαταλέγεται σήµερα στις πιο εξειδικευµένες ομάδες οργανοποιίας παγκοσµίως χάρη σε στρατηγικές συνεργασίες µε ερευνητικούς φορείς (Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ.ά.) και σε μια άρτια εκπαιδευµένη οµάδα συνεργατών και συµβούλων. Επιπλέον, η Luthieros ταξιδεύει κάθε χρόνο σε Ελλάδα και εξωτερικό για εκθέσεις, συναυλίες και εργαστήρια.

Ο Νίκος Ξανθούλης…

… αποτελεί σήμερα έναν από τους λιγοστούς βιρτουόζους της αρχαίας λύρας παγκοσμίως.

Το πλούσιο βιογραφικό του περιλαμβάνει δίπλωµα τροµπέτας (α΄ βραβείο), πτυχία αρµονίας, αντίστιξης, φούγκας και σύνθεσης (α΄ βραβείο) καθώς και δίπλωµα τσέµπαλου. Επιπλέον, το 1994 έλαβε διδακτορικό τίτλο από τη Μουσική Ακαδηµία της Σόφιας.

Από το 1983 είναι καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών, ενώ από το 1984 είναι κορυφαίος α΄ τροµπετίστας στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με πολλά σύνολα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έργα τού έχουν παραγγείλει το ΜΜΑ και η ΕΛΣ κατά το παρελθόν.

Διάρκεια

Ρεσιτάλ: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Ξεναγήσεις (μόνο για κατόχους εισιτηρίων): 60 λεπτά

 Τιμές εισιτηρίων

8 € (φοιτητές, παιδιά, νέοι έως 25 ετών, ένας συνοδός παιδιών έως 15 ετών) 14 € (γενική είσοδος)*

* Η είσοδος στην έκθεση ανακατασκευών αρχαίων ελληνικών λυρών και η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι ελεύθερη για τους κατόχους εισιτηρίων                                                                                                                                             

Eισιτήρια

210 72 82 333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα

Πληροφορίες

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr   

Από Eleftheria

Είμαι η Ελευθερία.. περήφανη μαμά του έφηβου πια Μαρίνου (13 ετών) & του Μάριου (10 ετών). Πάντα μας άρεσαν οι βόλτες, μακρινές και κοντινές ώστε να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές μαζί με τα παιδιά μας! Πλέον τα ταξίδια μας είναι διαφορετικά... καθώς έχουμε περάσει αρκετές πίστες!

Ακόμα όμως θέλουμε να μαθαίνουμε για νέα μέρη, να μοιραζόμαστε εμπειρίες, να γνωρίζουμε άλλους γονείς με το ίδιο στόχο, να περάσουμε όμορφα με τα παιδιά μας!

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Διπλή Κυριακάτικη προβολή KinderDocs για όλη την οικογένεια στο Μουσείο Μπενάκη!

Εντυπώσεις από την παράσταση “ΩΣ ΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ”