Τι σκαρώνει ο Μάρτης;
Βιωματικό εργαστήρι
- Πώς γιορτάζεται το έθιμο της πρώτης μέρας του Μάρτη στην Ελλάδα;
- Τι συμβολίζει το βραχιολάκι στο χέρι μας;
- Ποια είναι η λαϊκή παράδοση και πού εντοπίζονται οι ρίζες του εθίμου;
Υποδεχόμαστε με τιμές τον πρώτο μήνα της άνοιξης, εξερευνώντας μύθους και ανακαλύπτοντας την αρχαία γνώση που πηγάζει από τα βάθη του παρελθόντος. Τα Ελευσίνια Μυστήρια και η αρχαία ελληνική τεχνολογία θα μας οδηγήσουν στην αλεξανδρινή εποχή και θα μας συστήσουν το υδραυλικό ρολόι του Κτησιβίου. Εκεί ο θεός Άρης θα μας εξηγήσει γιατί ο Μάρτης έχασε κάποτε την πρωτοκαθεδρία του στο ελληνικό ημερολόγιο…
Μικροί και μεγάλοι, φτιάχνουμε τα δικά μας ξεχωριστά μαρτάκια για να μη μας κάψει ο ήλιος και καλωσορίζουμε την άνοιξη μέσα από την παράδοση αλλά και τη φαντασία!
Ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής: Κυριακή 3 Μαρτίου, 12:00 μ.μ.
Διάρκεια: 60’
Ηλικίες: Παιδιά 6 έως 12 ετών – Οικογένειες
Κόστος: Παιδιά 8 ευρώ – συνοδοί 5 ευρώ
Ανθισμένες μελωδίες
εκπαιδευτικό εργαστήρι
Στην αρχαία Ελλάδα η μουσική συνόδευε κάθε πτυχή του πολιτισμού. Γιορτές, τελετές, μυστήρια, αγώνες, τα πάντα τελούνταν υπό το άκουσμα μουσικών οργάνων. Ποια μπορεί να ήταν η σχέση της μουσικής με τα λουλούδια; Ποια άνθη «αγκαλιάζουν» τα πνευστά, τα κρουστά και τα έγχορδα; Ποιος συμβολισμός κρύβεται πίσω από τα πιο σημαντικά λουλούδια της αρχαιότητας;
Το λουλούδι μάς αποκαλύπτεται από την πρώτη του εμφάνιση στη Γη μέχρι το σήμερα. Μια μουσική διαδρομή που συμβολίζει την αγάπη, το στολίδι, την εκτίμηση, την αθωότητα αλλά και τόσες άλλες εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Από τη γέννηση μέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου της ζωής, η μουσικότητα των λουλουδιών είναι εκεί για να αναδείξει κάθε μας συναίσθημα! Ποιο θα είναι το δικό σου;
Ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής: Κυριακή 10 Μαρτίου, 12:00 μ.μ.
Διάρκεια: 60’
Ηλικίες: Παιδιά 6 έως 12 ετών
Κόστος: 8 ευρώ
Μάσκα καρναβαλική
Βιωματικό εργαστήρι
Άραγε ποιος ήταν ο σκοπός του καρναβαλιού στην Αρχαία Ελλάδα;
Τα Ανθεστήρια έχουν την τιμητική τους και δίνουν φέτος ραντεβού στο Μουσείο Κοτσανά για να συναντήσουν τις Απόκριες και το φετινό καρναβάλι! Μια γιορτή από τα προϊστορικά χρόνια που σήμαινε το πέρασμα από τη βαριά εποχή του χειμώνα στην άνοιξη.
Από τη μια Πιθοίγια, Χόες, Χύτροι και από την άλλη θεός Διόνυσος και βακχικοί χοροί! Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Όλοι μαζί «ανοίγουν τα χαρτιά τους», μας αποκαλύπτουν τη σημασία τους και την καταγωγή της μάσκας και μας προσκαλούν σε έναν ξέφρενο χορό μεταμφιεσμένων που θα μας ταξιδέψει από την Αρχαία Ελλάδα, στη Νάξο, τις Σέρρες, τα βλαχοχώρια και το Διδυμότειχο!
Ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής: Κυριακή 17 Μαρτίου, 12:00 μ.μ.
Διάρκεια: 60’
Ηλικίες: Παιδιά 6 έως 12 ετών
Κόστος: 8 ευρώ
’21 Επαναστατικές Στρατηγικές
Θεματική εμπειρία επίσκεψης
Επικοινωνία – Άμυνα – Επίθεση από την Αρχαιότητα έως τη Νεότερη Ιστορία
Η θεματική της πολεμικής τεχνολογίας μάς αφηγείται τη δικής της ιστορία και μας προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια για να συνθέσουμε το δικό μας όπλο της ειρήνης!
Από την κρυπτογραφία και τα παιχνίδια στρατηγικής της Αρχαιότητας, μέχρι το καριοφίλι και τα πολεμικά πλοία της Επανάστασης, ομοιότητες και διαφορές διαμορφώνουν ένα μοναδικό σκηνικό που θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους σε σπουδαία ιστορικά γεγονότα.
Σημαντικοί σταθμοί και πτυχές των ελληνικών στρατηγικών επικοινωνίας, άμυνας και επίθεσης θα αποκαλυφθούν μέσα από μια βιωματική διαδρομή «εν καιρώ πολέμου», που θα αναδείξει αμυντικές, και όχι μόνο, πρακτικές που επιβίωσαν ανά τους αιώνες.
Μια «επαναστατική» θεματική ξενάγηση θα περιμένει τους επισκέπτες του Μουσείου Κοτσανά για να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν τις στρατηγικές των αρχαίων Ελλήνων και των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, με βάση τα διαδραστικά εκθέματα της μόνιμης συλλογής του «Αρχαία Ελλάδα – οι Απαρχές των Τεχνολογιών».
Ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής: Κυριακή 24 Μαρτίου, 12:30 μ.μ.
Διάρκεια: 60’
Ηλικίες: Παιδιά, έφηβοι, ενήλικες
*Απαραίτητη η προκράτηση
**Η θεματική εμπειρία επίσκεψης προσφέρεται δωρεάν. Οι επισκέπτες καταβάλλουν μόνο το αντίτιμο γενικής εισόδου στο Μουσείο (5 ευρώ)
Ιλάρια
Η Πρωταπριλιά της αρχαιότητας
Βιωματικό εργαστήρι
Πώς γιόρταζαν την Πρωταπριλιά οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι; Το Μουσείο Κοτσανά μας συστήνει την αρχαιοελληνική εκδοχή της πρωταπριλιάς και μας ταξιδεύει στην Αθήνα, την Ελευσίνα και τη Ρώμη.
Μια ξεχασμένη ιστορία συνδέει τα αστεία πρωταπριλιάτικα ψέματα με τα Ελευσίνια Μυστήρια. Τα αρχαία Ιλάρια αποτέλεσαν προπαρασκευαστικό στάδιο των μυστών για την τελική συμμετοχή τους στη γιορτή των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Σύμφωνα με τον μύθο, όταν η νύμφη Ιάμβη συνάντησε τη θεά Δήμητρα στην αρχαία πόλη της Ελευσίνας κατάφερε να παρηγορήσει με ένα ιδιαίτερο αστείο τη λυπημένη θεά για τον χαμό της αγαπημένης της κόρης. Ερχόμενη αντιμέτωπη με το αστείο, η θεά κατάφερε για λίγο να γελάσει. Η δε «αγέλαστος πέτρα» όμως παρέμεινε για πάντα στην ανάμνηση της θεϊκής θλίψης.
Ακολουθώντας τα μυστικά της Ιάμβης θα προσπαθήσουμε να… αναποδογυρίσουμε την ασήκωτη και «αγέλαστο πέτρα» για να μάθουμε τι τελικά κρύβεται κάτω από αυτήν!
Άραγε θα καταφέρουμε να κάνουμε την «αγέλαστη πέτρα» να γελάσει ξανά; Η δύναμή μας η δική μας θέληση για αστεία και ξεγνοιασιά, ζώντας την αρχαιοελληνική Πρωταπριλιά!
Ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής: Κυριακή 31 Μαρτίου, 12:00 μ.μ.
Διάρκεια: 60’
Ηλικίες: Παιδιά 6 έως 12 ετών
Κόστος: 7 ευρώ
Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις για το εργαστήριο:
– Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά 6 – 12 ετών.
– Κόστος συμμετοχής: Παιδιά 8 ευρώ
– Ώρα προσέλευσης: 15’ πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού εργαστηρίου.
– Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά δράση σύμφωνα με τους κανόνες διαφύλαξης της ατομικής και συλλογικής υγείας: 15 άτομα.
– Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 411 0044 έως και μια ημέρα πριν.
– Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο «Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.
– Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με πρωταρχικό μέλημά του την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς.