in , ,

Το αγάπησα!Το αγάπησα! ΣυμπαθητικόΣυμπαθητικό

Κάρμεν Ρουγγέρη: “Πάντοτε όλα εξαρτώνται από τον καλό μας χαρακτήρα”

Η αγαπημένη μας Κάρμεν Ρουγγέρη έρχεται στο elamazi σε μια χριστουγεννιάτικη συνέντευξη και απαντά σε όλα!

Τα αξέχαστα Χριστούγεννα, τα γιορτινά γλυκίσματα, ενώ η συζήτηση δεν θα μπορούσε να προσπεράσει την εποχή του κορωνοϊού… με σκέψεις της, επιλογές, σχέδια που ετοιμάζεται να υλοποιήσει, συμβουλές, βαθιά πίστη και άρωμα Χριστουγέννων, και πάντα αισιόδοξη και ανοιχτόκαρδη!

Δήμητρα Τσιαούση – Χριστούγεννα στην Αθήνα ή την επαρχία;

Κάρμεν Ρουγγέρη – Πάντοτε στο σπίτι μου! Δεν το συζητάω καθόλου! Τα Xριστούγεννα είναι οικογενειακή γιορτή, για το σπίτι μας.

Τα αγαπημένα σας γιορτινά γλυκίσματα;

Η μηλόπιτα πάνω από όλα! Η κλασική μηλόπιτα και όλων των ειδών οι μηλόπιτες.

Οι αξέχαστες γιορτές που δεν θα λησμονήσετε ποτέ;

Ήταν, όταν γεννήθηκε η Χριστίνα μας που την φέραμε – επειδή ήταν επταμηνίτικη – στο σπίτι ανήμερα τα Χριστούγεννα. Οπότε ήταν μια γιορτή μεγάλη για μας! Γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου και στο σπίτι ήρθε στις 25 του μήνα.

Το αγαπημένο σας σύγχρονο ή παραδοσιακό παραμύθι;

Το δικό μου παραμύθι για την εποχή ειναι «Το Παιδί και το Όνειρο» που είναι Πρωτοχρονιάτικο. Είναι ένα παιδάκι όπου την νύχτα των Χριστουγέννων τα έπιπλα ζωντανεύουν όλα και, επειδή είναι άτακτο παιδάκι που τα κακοποιεί, αποφασίζουν να το περάσουν από Δικαστήριο. Δεν υπάρχει εκεί συνήγορος υπεράσπισης και εκείνη την ώρα μπαίνει ο Άγιος Βασίλης από το παράθυρο και του κάνει δώρο την υπεράσπιση.

Όχι, δεν είμαι καθόλου διστακτική! Παρά το τίποτα, πολύ ωραίο είναι και αυτο!

Θα το παρουσιάζατε διαδικτυακά στα παιδιά, δεδομένου ότι η εποχή επιτάσσει την εξ αποστάσεως παρουσίαση των δρώμενων;

Αυτό το παραμύθι το έχουμε παρουσιάσει και μάλιστα η τελευταία παρουσίαση έγινε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Τα κοστούμια της Χριστίνας Κουλουμπή ήταν αριστουργηματικά, αλλά δυστυχώς δεν το μαγνητοσκοπήσαμε. Θα μπορούσε να παρουσιάστει και θα ήταν ωραιότατο να το δώσουμε. Χρειαζεται 13 ηθοποιούς, είναι πολύ μεγάλο έργο. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει νέα λήψη αυτήν τη περίοδο, γιατί είναι δύσκολο να συνυπάρχουν 13 ηθοποιοί σε ένα χώρο. Υπάρχουν περιορισμοί. Εγώ το σκέφτηκα, γιατί το ήθελα πάρα πολύ! Είχε αγαπηθεί πολύ και μου το ζητάνε κιόλας. Το βιβλίο πάντως το έχουμε στο e-shop μας και το δίνουμε μόνο εμείς, αλλά την παράσταση είναι δύσκολο.

Είστε διστακτική απέναντι στο διαδίκτυο ως μέσο επικοινωνίας ή παρουσίασης παραστάσεως;

Όχι, δεν είμαι καθόλου διστακτική! Παρά το τίποτα, πολύ ωραίο είναι και αυτο! Και μάλιστα μόλις τελειώσαμε μια μαγνητοσκόπηση που κάναμε για τα παιδιά της Θεσσαλονίκης, για το Δήμο του Παύλου Μελά, όπου μας ζητήσανε να πούμε 12 παραμύθια, 6 Χριστουγεννιάτικα – Πρωτοχρονιάτικα και 6 άλλα. Η Χριστίνα Κουλουμπή, εγώ και ο Στέφανος Βαρελάς, ο μουσικός μας, όταν δεν είχε ακόμα απαγορευθεί, είχαμε προλάβει και τα φτιάξαμε – με αποστάσεις βέβαια και τα λοιπά μέτρα τηρούμενα – και αυτά θα ετοιμαστούν για να δοθούν στα παιδιά της Θεσσαλονίκης. 12 πολύ όμορφα παραμύθια με τραγούδια…

Eίμαι πάντοτε πρόθυμη να το κάνω. Γενικά έχω ένα «ναι» πίσω από τη γλώσσα μου.

Για τα παιδιά της Αθήνας έχετε σχεδιάσει κάτι;

Η δουλεία με τα Παραμύθια ήταν μια ανάθεση, όπου μας το ζήτησε ο Δήμος και το κάναμε. Το προηγούμενο loch down μας το ζητήσανε από το Δήμο Ξανθης. Και τώρα όποιος μας ζητάει οτιδήποτε, εγώ είμαι πάντοτε πρόθυμη να το κάνω. Γενικά έχω ένα «ναι» πίσω από τη γλώσσα μου. Εμείς τώρα σκεφτόμαστε να κάνουμε live-streaming το «Θησέας & Μινώταυρος» για τα Χριστούγεννα. Η αίθουσα στο Θέατρο, όταν σταματήσαμε, ήταν γεμάτη και υπάρχει αυτή η σκέψη για να το δουν όλα τα παιδιά, να το χαρούν!

Όταν, με το καλό, ανοίξουν τα θέατρα της χώρας, τι θα χαρούν τα παιδιά μας;

Με το καλό, αν ανοίξουν τα θέατρα και πάλι, οι παραστάσεις είναι έτοιμες. Μια παράσταση που για μένα θα αφήσει εποχή είναι ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ γιατί είναι πάρα πολύ μελετημένος, σέβεται στον αρχικό δημιουργό και έχει ανέβει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουν να το καταλάβουν και τα μικρά παιδιά. Δεν το έχω προδώσει το κείμενο καθόλου, έχω δουλέψει πολύ πάνω σε αυτό. Από την άλλη μερια, η Χριστίνα Κουλουμπή έχει κάνει απίθανα πράγματα στο εικαστικό μέρος. Μαζί το σκηνοθετούμε βέβαια. Αλλά το εικαστικό είναι ξεχωριστό. Η δε μουσική του Στέφανου Κορκολή είναι συγκλονιστική, ταιριάζει απόλυτα με το έργο, το απογειώνει, οι δε χορογραφίες του Πέτρου Γάλλια είναι εξαιρετικές. Γενικά, όλο το έργο είναι ανεβασμένο με τέτοιο τρόπο που θα μαγέψει τα παιδιά. Θα ήθελα αυτή η παράσταση να λάβει ότι της αξίζει!

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ μας είναι μελετημένος. Ό,τι έχει σχέση με τη μυθολογία μας είναι τεκμηριωμένο, φροντισμένο εικαστικά. Αυτός που θα υποδυθεί τον Ηρακλή, ο Παράσχος ο Γιώργος είναι ίδιος με τις ζωγραφιές της Χριστίνας. Οι ηθοποιοί είναι ένας και ένας, τραγουδάνε υπέροχα, γιατι είναι γεμάτο παρασοδιακά τραγούδια. Θα έχει πολύ μεγάλες προβολές. Ο μύθος του Ηρακλή ξεκινάει από την αρχή, στον Όλυμπο όπου ο Δίας με τους 12 Θεούς τρώνε και πίνουν, εκτός της Ήρας που λείπει, και ανακοινώνει την γέννηση του Ηρακλή. Η αρχή των κακών και των δεινών που θα περάσει ο ήρωας είναι η Ήρα.  Όλα με σεβασμό στο έργο και γενικά στη μυθολογία γίνονται.

Εγώ βρίσκομαι στην δεύτερη περίπτωση.

Η περίοδος περιορισμού μπορεί να θεωρηθεί μια περίοδος ανάπαυλας ή ένας επιπρόσθετος χρόνος δημιουργίας;

Εξαρτάται από τον χαρακτήρα, νομίζω, του κάθε ανθρώπου. Ένας άνθρωπος αισθάνεται αιχμαλωτισμένος και ότι του στερείται η ελευθερία  και άλλος άνθρωπος βρίσκει την ευκαιρία να δημιουργήσει. Εγώ βρίσκομαι στην δεύτερη περίπτωση. Βέβαια, κάποιοι άνθρωποι είναι μικροί ακόμα και δεν έχουν κάνει το «κουμάντο» τους. Εγώ είμαι μεγάλη και, δόξα των Θεώ, ένα πιάτο φαγητό το έχω. Εξαρτάται και από αυτό. Μην το συζητάμε. Εξαρτάται και από το τι θέλεις από τη ζωή σου. Είναι πολύ ωραίο, πάντως, να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.

Ποίο είναι το μήνυμα των φετινών Χριστουγέννων;

Το μήνυμα είναι ότι δεν χάθηκε ο κόσμος, αν κάποια Χριστούγεννα δεν τα κάνουμε, όπως ακριβώς τα θέλουμε. Μπορούμε να τα δημιουργήσουμε και να γίνουν και αυτά ξεχωριστά Χριστούγεννα. Με τους ανθρώπους που μπορούμε να βρεθούμε, που είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό,  να μαζευτούμε τέσσερις – τρεις – δυο και να περάσουμε πάρα πολύ όμορφα. Πάντοτε όλα εξαρτώνται από τον καλό μας χαρακτήρα. Έτσι πιστεύω εγώ και δεν μπορώ τις γκρίνιες. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Δεν φταίει κανένας, ίσως εμείς οι ίδιοι που καταστρέψαμε τη φύση. Όλα για κάποιο λόγο γίνονται…

Πάντοτε όλα εξαρτώνται από τον καλό μας χαρακτήρα. Έτσι πιστεύω εγώ και δεν μπορώ τις γκρίνιες.

Η συμβουλή σας προς όλους;

Εγω πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ όμορφη η ζωή. Αν ήταν να ζήσω μέχρι τα ογδοντα μου να προσπαθήσω να τα ζήσω. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχω. Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και δεν πρέπει να είμαστε δύσπιστοι. Εφόσον αυτή τη στιγμή μας λέει η Πολιτεία ότι υπάρχει πρόβλημα, τους ακολουθούμε για να μπορέσουμε να απολαύσουμε το δώρο της ζωής.

Τί είναι για σας η θρησκευτική πίστη, εν όψει Χριστουγέννων;

Η πίστη είναι ένα αποκούμπι. Δεν είναι μεγάλη υπόθεση αυτό; Παρακαλούμε την Παναγία μας να μας κρατήσει στη ζωή. Κάθε φορά που μας συμβαίνει κάτι, λέμε «Χριστέ και Παναγία».

Πληροφορίες για τις παραστάσεις της Κάρμεν Ρουγγέρη θα βρείτε ΕΔΩ.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

Χριστουγεννιάτικες βιβλιοπροτάσεις με τους Αγαπημένους μας Ήρωες!

Ο Γύρος του Κόσμου με 80 βιβλία του ΙΜΕ προβάλλεται ξανά στο ERTFLIX