in ,

ΣυμπαθητικόΣυμπαθητικό Το αγάπησα!Το αγάπησα!

Καλλιρρόη Βελέντζα: “Η τέχνη είναι ένα καταφύγιο μέσα στο οποίο απαλύνεται το υπαρξιακό άγχος”

Η Καλλιρόη Βελέντζα, σκηνοθέτης της παράστασης η «Μπάντα του Δάσους» που απευθύνεται σε μικρά παιδιά και παρουσιάζεται στο Θέατρο Άβατον ήρθε στο  Elamazi με αφορμή την παράσταση και μιλά για την δύναμη της φιλίας ανάμεσα σε διαφορετικά πλάσματα, για τις κεραίες των μικρών θεατών και τον ρόλο της μουσικής στην ζωή μας.

Τσιαούση Δήμητρα – Τι σας έφερε κοντά στην «Μπάντα του Δάσους» της Ελένης Ευταξοπούλου και στο Θέατρο Άβατον;

Καλλιρόη Βελέντζα – Με την Ελένη Ευταξοπούλου μας συνδέει πρωτίστως μία φιλία. Συνεργαζόμαστε τα τελευταία χρόνια στην Καλαμάτα, στο θέατρο Νηπιαγωγείο όπου ανέβηκε πέρσι για πρώτη φορά η Μπάντα του Δάσους με διαφορετική διανομή. Το έργο το αγάπησα πολύ για το χιούμορ και την αμεσότητά του και όταν ήρθα ξανά στην Αθήνα θέλησα να το ξαναπιάσω από την αρχή με νέους συνεργάτες. Το θέατρο Άβατον είναι πολύ κοντά στην αισθητική μου και είχα τη χαρά να βρω πολύτιμους συνεργάτες σε αυτό. Έτσι προχώρησα αυτό το εγχείρημα.

Δήμητρα – Ποιο θέμα απασχολεί την συγγραφέα του παραθυμιού και κατ’ επέκταση και εσάς ως σκηνοθέτιδα;

Καλλιρόη – Το έργο μιλάει για τη δύναμη της φιλίας, και πως τέσσερα τελείως διαφορετικά πλάσματα με κοινό πρόβλημα και κοινό στόχο μπορούν να γίνουν οικογένεια με αγάπη και φροντίδα ο ένας για τον άλλον. Ταυτόχρονα θέτει ερωτήματα για τη σχέση  του ανθρώπου με τα ζώα αλλά και για τη διαχείριση της τρίτης ηλικίας. Ζητήματα ευαίσθητα που με αφορούν πολύ.

 

Δήμητρα – Πως καταφέρνετε να περάσετε τα μηνύματα της παράστασης στα μικρά παιδιά; Είναι «ανοιχτοί» δέκτες τόσων ευαίσθητων μηνυμάτων;

Καλλιρόη – Τα παιδιά είναι πάντα ανοιχτά εάν έχεις καλή πρόθεση. Έχουν τρομερό ένστικτο ως θεατές. Για εμένα είναι σημαντικό στην παράσταση να αποφεύγεται ο διδακτισμός που τον θεωρώ απωθητικό για ένα παιδί (και για τους μεγάλους εδώ που τα λέμε). Ο στόχος είναι το παιδί  πρωτίστως να διασκεδάσει και τα μηνύματα να προκύψουν παρεμπιπτόντως.

Δήμητρα – Στην παράστασή σας η μουσική βρίσκει τη λύση στο πρόβλημα. Η μουσική στην καθημερινότητα μπορεί να λύσει τα προβλήματά μας; Ποια η δύναμή της;

Καλλιρόη – Η μουσική, όπως όλες οι μορφές τέχνης είναι ανακουφιστική. Η τέχνη είναι ένα καταφύγιο μέσα στο οποίο απαλύνεται το υπαρξιακό άγχος που είτε συνειδητοποιούμε ότι φέρουμε είτε όχι. Η μουσική κινεί το συναίσθημά μας πολύ πιο άμεσα και έντονα από όλες τις μορφές τέχνης κατά την άποψή μου και γι αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι την έχουν στην καθημερινότητά τους.

 

Δήμητρα – Έχοντας ζήσει και στην επαρχία, στην περιοχή της Καλαμάτας, διακρίνετε διαφορές ως προς την βαθύτερη κατανόηση του κειμένου σε σχέση με τα παιδιά της Αθήνας;

Καλλιρόη – Τα παιδιά έχουν ανοιχτές κεραίες και είναι διαθέσιμα να αντιληφθούν ότι τους δίνεται με αγάπη και σεβασμό είτε βρίσκονται στην Καλαμάτα, είτε στην Αθήνα είτε οπουδήποτε αλλού. Είναι πάντα και παντού οι πιο ειλικρινείς και τίμιοι θεατές.

Δήμητρα – Πως επιτυγχάνεται η φιλία μιας αγελάδας, ενός κόκορα, ενός τσοπανόσκυλου και ενός γαϊδάρου; Κρύβεται κάποιος συμβολισμός σε αυτήν;

Καλλιρόη – Στο έργο τα τέσσερα ζώα έχουν ένα κοινό πρόβλημα και ένα κοινό στόχο που τους ενώνει αρχικά, κυρίως όμως έχουν σεβασμό στη διαφορετικότητα ο ένας του άλλου, είναι ειλικρινή και τίμια μεταξύ τους, συμπεριφέρονται πάντα με ευγένεια και όταν κάνουν λάθος, ζητούν πάντα συγγνώμη. Έτσι χτίζουν μία όμορφη φιλία, αγαπούν και φροντίζουν ο ένας τον άλλον, γίνονται μία οικογένεια χωρίς να έχει σημασία από πού προέρχεται το καθένα από αυτά ή ποιο είναι το ‘κουσούρι’ του καθενός.  Όπως δηλαδή νομίζω ότι χτίζεται και η αληθινή φιλία στην πραγματική ζωή.. Με σεβασμό, αγάπη, ειλικρίνεια και αποδοχή.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

Το SANTA CLAUS KINGDOΜ για 8η χρονιά στην Παιανία

Πήγαμε στο Μουσείο Κώστα Κοτσανά – Έκθεση Νίκολα Τέσλα