in , ,

Το αγάπησα!Το αγάπησα!

Ο αγαπημένος μας Ηλίας Καρελλάς στέλνει το μήνυμα του…

“Στεναχωριέμαι όμως πολύ περισσότερο και προβληματίζομαι για το κοινό μου, τα παιδιά.”

Τον έχουμε  αγαπήσει από την πρώτη στιγμή που τον γνωρίσαμε πριν από αρκετά χρόνια… Ηταν τα πρώτα καλλιτεχνικά του βήματα και μου έκανε εντύπωση πόσο σεμνός και χαμογελαστός ήταν όταν μας μιλούσε!

Από τότε πέρασαν αρκετα χρόνια και ήταν πάντα δίπλα μας όταν του το ζητήσαμε ενώ κι εμείς ήμαστε πάντα δίπλα του, είτε μας το ζητάει είτε όχι!

Ακολουθεί το μήνυμα που ανέβασε στην σελίδα του στο FB σχετικά με το βιβλίο  «1821 η Επανάσταση, οι Ηρωες» (Εκδόσεις «Susaeta» ISBN:978-960-617-614-2) που είναι υπο έκδοση και το αναδημοσιεύουμε με μεγάλη αγάπη προς τον Ηλία!

Και μακάρι να είχαμε το μαγικό ραβδάκι και να μπορούσαμε να στηρίξουμε τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες που παλεύουν για να μην σβήσει!

Και μην το ξεχνάτε: το κάνουν για εμάς και τα παιδιά μας…

“Αγαπημένοι μου φίλοι, αγαπημένοι μου θεατές,

όλο αυτό το διάστημα είμαστε μακριά και χωριστά. Αυτή η δύσκολη κατάσταση λόγω του COVID και οι αποφάσεις που λαμβάνονται μας έχουν στερήσει την επικοινωνία. Έχουμε να βρεθούμε ουσιαστικά εκτός από ελάχιστα διαλείμματα έναν ολόκληρο χρόνο. Σας κρατάω συντροφιά με τις γελοιογραφίες για τον COVID και σας ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σας. Στόχος μου είναι όχι μόνο να μην χαθεί αυτή η διάδραση και η σχέση κοινού και καλλιτέχνη, αλλά να μην χαθεί η ψυχική υγεία και ισορροπία και των δύο πλευρών μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Αυτό που πάνω απ’ όλα έχω συνεχώς στο μυαλό και στην ψυχή μου είναι τα παιδιά.

Τα παιδιά είναι το κοινό που απευθύνομαι πάνω από είκοσι χρόνια. Ευτυχώς ως τώρα ούτε μια μέρα, ούτε μια φορά , ούτε μια θεατρική σεζόν, αυτή η σχέση δεν σταμάτησε υπάρχει. Φέτος αναγκαστικά δεν βρεθήκαμε στο θέατρο Κάππα, δεν βρεθήκαμε στο Μέγαρο… Φέτος στεναχωριέμαι πολύ που δεν βρεθήκαμε. Στεναχωριέμαι για όλους τους συνεργάτες μου, πάνω και κάτω από τη σκηνή. Χάσαμε την εργασία μας και φυσικά χάσαμε αυτό που αγαπάμε. Αυτό για το οποίο κάθε φορά δίνουμε την ψυχή μας.

Στεναχωριέμαι όμως πολύ περισσότερο και προβληματίζομαι για το κοινό μου, τα παιδιά. Τα παιδιά που μέσα σε αυτή την κατάσταση, αυτή χρονιά έκαναν και συνεχίζουν αναγκαστικά να κάνουν μάθημα μπροστά από μια οθόνη. Τα παιδιά που είδαν τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους ελάχιστα ως τώρα. Τα παιδιά που στερούνται τις εκδρομές, τα γέλια και τα παιχνίδια με τους φίλους τους. Τα παιδιά που ζουν σχεδόν ένα χρόνο σε απομόνωση, χωρίς αθλητικές δραστηριότητες και φυσικά χωρίς πολιτισμό.

Ένα ακόμα σκληρό lockdown είναι εδώ. Ας τηρήσουμε τα μέτρα, ας ελπίσουμε ότι θα είναι το τελευταίο, ας προστατεύσουμε όλους τους ευπαθείς και φυσικά τον παππού και τη γιαγιά. Μα , σας παρακαλώ να μην ξεχάσουμε τα παιδιά! Ας αναλογιστούμε τις επιπτώσεις αυτού του εγκλεισμού στα παιδιά. Ας αναλογιστούμε πώς ένα παιδί νηπιαγωγείου ή δημοτικού μπορεί να βιώνει υπόγεια όλο αυτό. Ας προσπαθήσουμε να δούμε εκτός από την δημόσια υγεία και την δημόσια ψυχολογία.

Ειδικά την ψυχή των παιδιών…

Εγώ συνειδητά αποφάσισα να απέχω από οποιαδήποτε live streaming. Η ζωντανή επικοινωνία από σκηνής δεν μεταφέρεται εύκολα και άρτια σε μια οθόνη. Μια παράσταση για παιδιά ή για μεγάλους γεννιέται και πεθαίνει μπροστά στα μάτια ζωντανών θεατών, κάνοντας αισθητή την αύρα μεταξύ τους.

Δεν ξέρω αν είμαι ρομαντικός αλλά αυτό θέλω και αυτό ξέρω. Αυτή είναι η δουλειά μου. Αυτό κάνω χρόνια τώρα. Άλλωστε και οι θεατές, μικροί και μεγάλοι νομίζω ότι αυτό θέλουν. Να βάλουν τα καλά τους ή όχι, να βγουν απ’ το σπίτι, να δουν θέατρο μαζί με άλλους. Να γελάσουν μαζί, να κλάψουν μαζί. Να συζητήσουν με τους φίλους τους για αυτό που παρακολούθησαν. Να πάνε μια βόλτα ή για φαγητό μετά την παράσταση και τόσα άλλα…

Σαν παρηγοριά και βάλσαμο στην ψυχή, ετοίμασα ένα βιβλίο για την επανάσταση και τους ήρωες του 1821 γεμάτο χρώματα και ζωγραφιές που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες. Επίσης ετοιμάζω κι άλλο ένα για την ιστορία του θεάτρου σκιών για παιδιά. Αυτά τα καινούργια βιβλία θέλω να γίνουν ένας ακόμα δίαυλος επικοινωνίας μου με τα παιδιά. Ετοιμάζω κι άλλα πράγματα για τα παιδιά. Είναι προσωπική μου ανάγκη αλλά και προσωπική μου υποχρέωση.

Το καλοκαίρι ελπίζω και πιστεύω πως θα μπορέσουμε να βρεθούμε ξανά. Το κυματάκι της θάλασσας θα νικήσει το οποίο κύμα της πανδημίας. Έτσι αυτή τη φορά με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και αγάπη θα ετοιμάσω για το καλοκαίρι μια παράσταση για τα παιδιά! Τα παιδιά, που ο covid δεν επηρεάζει τόσο την υγεία τους ,αλλά σίγουρα έχει επηρεάσει τόσο μα τόσο πολύ την ψυχή τους.
Περίεργο και πρωτοφανές ένα ραντεβού στη σκηνή, από τώρα για το καλοκαίρι αλλά πιστέψτε με το έχουμε όλοι ανάγκη και κυρίως τα παιδιά. Τα παιδιά, μας μαθαίνουν τί είναι ζωή. Ας μην τα βαρύνουμε άλλο με το να ζουν την ζωή των μεγάλων. Ας τους δώσουμε μέσα από το θέατρο και τη μουσική τα φτερά τους.

Τα παιδιά ξέρουν τους δράκους από τα παραμύθια, ας κάνουμε ότι μπορούμε για να καταλάβουν ότι οι δράκοι μπορούν να σκοτωθούν.

Ηλίας Καρελλάς”

Η σελίδα του Ηλία στο Facebook είναι https://www.facebook.com/ilias.karellas

Από giorgos

Να σας συστηθώ: είμαι ο Γιώργος και όλα αυτά τα χρόνια, έχω «ξαναζήσει» τα παιδικά μου χρόνια ενώ έχω γνωρίσει γονείς με το ίδιο πάθος και αγάπη προς τα παιδιά!

Αφήστε μια απάντηση

Νέα γενιά συλλεκτικών καρτών LEGO NINJAGO

Elamazi εις το επανειδήν!