in ,

Το αγάπησα!Το αγάπησα!

Ηλίας Καρελλάς: “Το θέατρο σκιών δεν πρέπει να είναι στο μουσείο”

Ο αθεράπευτα ρομαντικός σκηνοθέτης Ηλίας Καρελλάς δεν σταματά να πρωτοπορεί με παραγωγές που έχουν ως βάση το παιχνίδι των σκιών και του Καραγκιόζη. Ο αγαπημένος Ηλίας κατέφθασε στην παρέα του elamazi για μια κουβέντα παρουσιάζοντας τις δυο αξιόλογες παραστάσεις του για το φετινό καλοκαίρι, τον «Ερωτόκριτο» και τον «γύρο του κόσμου σε 80 μέρες», που πλημμυρίζουν το Γαλάτσι από παιδιά!

Δήμητρα Τσιαούση – Δυο παραγωγές που φέρουν την σκηνοθετική σου πινελιά ταξιδεύουν σε επιλεγμένους καλοκαιρινούς προορισμούς. Έχει λείψει στον κόσμο η ψυχαγωγική διέξοδος του θεάτρου;

Ηλίας Καρελλάς – Μέσα στην πανδημία χαθήκαμε με το ζωντανό κοινό. Η ανάγκη του κόσμου μεγάλη για μια θεατρική έξοδο, η δική μας των καλλιτεχνών ακόμη μεγαλύτερη για έκφραση και σύνδεση ξανά.

Δήμητρα Τσιαούση – Η φιγούρα του Καραγκιόζη δεσπόζει σε όλες τις παραστάσεις σου με μια φρέσκια ματιά, πέρα από την παραδοσιακή μορφή του. Τι αντικατοπτρίζει αυτό σε σχέση με την αντίληψη σου για τον Καραγκιόζη του 2022;

 

Ηλίας Καρελλάς – Η σκέψη μου πάντα για τις παραστάσεις του Καραγκιόζη να είναι μακριά από κάθε φολκλόρ στοιχείο. Το θέατρο σκιών δεν πρέπει να είναι στο μουσείο. Μετά από τόσα χρόνια θεωρώ ότι έχω δημιουργήσει ένα σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο Σκιών με το ένα πόδι στο χθες και το άλλο στο σήμερα. Ο Καραγκιόζης πρέπει να εξελίσσεται, όπως όλα τα είδη θεάτρου. Θέλω να αποτελεί ζωντανή τέχνη, με πολιτική ορθότητα και να ακολουθεί τους ρυθμούς της εποχής μας.

Θεωρώ ότι έχω δημιουργήσει ένα σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο Σκιών με το ένα πόδι στο χθες και το άλλο στο σήμερα.

Δήμητρα Τσιαούση – Πως συνυπάρχουν επί σκηνής το μουσικό σύνολο BURGER PROJECT και o αγαπημένος μας Καραγκιόζης στην παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες»;

Ηλίας Καρελλάς – Με την μπάντα των BURGER PROJECT έχω συνεργαστεί ξανά. Είναι κοντά στη φιλοσοφία μου. Είναι σπουδαίοι μουσικοί και πολύπλευροι καλλιτέχνες. Θα μας ταξιδέψουν με μουσικές του κόσμου, ωραίες διασκευές και ρόλους έκπληξη!

Δήμητρα Τσιαούση – Κατά μια έννοια, μεταπλάθεις το μύθο του κλασικού μυθιστορήμστος του Ιουλίου Βερν;

Ηλίας Καρελλάς – Στο ρόλο των Πασπαρτού και Φιλέα Φογκ,  Καραγκιόζης και Μπάρμπα-Γιώργος, ακολουθώ την βασική ιστορία ενώ την συστήνω ξανά, μέσα από την οπτική του θεάτρου σκιών.

Δήμητρα Τσιαούση – Από την μια το κλασικό μυθιστόρημα του Βερν και από την άλλη ο Ερωτόκριτος, ένα εκπληκτικό ελληνικό αριστούργημα. Ποιος ο ρόλος του Καραγκιόζη στα μεγάλα αυτά έργα;

Ηλίας Καρελλάς – Ο Ερωτόκριτος έρχεται ξανά μετά το πρώτο ανέβασμα του το 2008 , είναι μια παράσταση χωρίς Καραγκιόζη, αλλά με στοιχεία θεάτρου σκιών όπως συμβαίνει χρόνια τώρα και στις παραστάσεις μου στο παιδικό θεατρο . Η μουσική με την Αρετή Κετιμέ και τους STRING DEMONS οδηγεί το έργο. Ενώ οι τέσσερις ηθοποιοί μας μεταφέρουν στην μαγική ατμόσφαιρα του έργου μέσα από την υπέροχη κινητική οπτική της Αντιγόνης Γύρα.

Δήμητρα Τσιαούση – Πως συνταιριάζουν επί σκηνής η παραδοσιακή Αρετή Κετιμέ και το μοντέρνο μουσικό σύνολο String Demons;

 

Ηλίας Καρελλάς – Οι ετερόκλητοι μουσικοί συνδυασμοί είναι κάτι που λατρεύω. Φαίνεται ξεκάθαρα από τις παραστάσεις μου εδώ και δέκα χρόνια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Όλα γίνονται, φτάνει να έχουν λόγο ύπαρξης στη σκηνή.

 

Το μέλλον ο Καραγκιόζης… λαμπρό, μόνο αν παίζεται σωστά.

 

Δήμητρα Τσιαούση – Ποια είναι η φιλοσοφία των παραστάσεών σου, σε σχέση με την σύνδεση παρελθόντος – παρόντος;

Ηλίας Καρελλάς – Σίγουρα συνδέω παρόν και παρελθόν κοιτώντας το μέλλον. Δεν ξέρω αν έχω συγκεκριμένη φιλοσοφία. Σίγουρα μου αρέσει να φτιάχνω ωραίες παραστάσεις για παιδιά και όχι μόνο. Μ’ αρέσει το καινούργιο και το διαφορετικό. Κάθε φορά που φτιάχνω μια παράσταση είναι σα να είναι η πρώτη!

Δήμητρα Τσιαούση – Ποιο το μέλλον ο Καραγκιόζης στο ελληνικό θέατρο;

Ηλίας Καρελλάς – Λαμπρό, μόνο αν παίζεται σωστά.

Πληροφορίες για τις παραστάσεις του Ηλία Καρελλά θα βρείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ θα βρειτε ΕΔΩ και ΕΔΩ.

 

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

(έληξε) (Πέμπτη 21/7, 21.00) Κέρδισε μια από τις 5 διπλές προσκλήσεις στην μουσικοθεατρική παράσταση “Μικρασία” στο ΒΕΑΚΕΙΟ στον ΠΕΙΡΑΙΑ

(έληξε) Κέρδισε προσκλήσεις στην παράσταση «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Ρούμελης