in ,

Η Χρύσα Διαμαντοπούλου μιλά στο elamazi

Επιμέλεια Συνέντευξης: Δήμητρα Τσιαούση

Η δημιουργός της Ομάδας Μικρός Νότος Χρύσα Διαμαντοπούλου ήρθε στην παρέα του Ελαμαζι για να μας εκμυστηρευτεί τα μυστικά του on line Ραφτάκου των Λέξεων, που ανεβαίνει σε λίγες μέρες και είναι διαθέσιμη για τις γιορτές.

Δήμητρα Τσιαούση: Μια νέα ιδέα γεννήθηκε, η online έκδοση του Ραφτάκου των Λέξεων, σε λίγες μέρες θα προβάλλεται στις οθόνες των υπολογιστών μας. Θα δούμε μια διαφορετική προσέγγιση του παραμυθιού;

Χρύσα Διαμαντοπούλου: Αν κάτι δεν αντέχουμε οι καλλιτέχνες -κι εγώ προσωπικά- είναι η απραξία, η στασιμότητα, η οκνηρία. Οι δυσκολίες πάντα γεννούν ιδέες. Η οnline έκδοση του Ραφτάκου δεν είναι απλά μία ακόμα βιντεοσκοπημένη παράσταση. Σε αυτό αντισταθήκαμε από την πρώτη στιγμή. Αυτό που προσπαθήσαμε και νομίζω καταφέραμε είναι να δημιουργήσουμε μία «εμπειρία» γύρω από την παράστασή μας. Μία ολοκληρωμένη εμπειρία όπου το παιδί γίνεται ενεργό μέρος μίας δράσης. Κινητοποιείται για ένα σκοπό.

«Ελάτε να φτιάξουμε ΜΑΖΙ την κουβέρτα που θα ζεστάνει όλο τον πλανήτη Γη. ΟΛΗ Η ΓΗ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ» λέει ο Ραφτάκος μας και το εννοεί. Μαζί με την παράσταση, που είναι ειδικά σκηνοθετημένη για την οθόνη, ο Ραφτάκος- σε ένα ξεχωριστό βίντεο που προσφέρεται μαζί με το εισιτήριο της παράστασης- καλεί τους μικρούς και μεγάλους φίλους του να πλέξουν μία μικρή κουβερτούλα (12Χ12 εκατοστά).

Ο Ραφτάκος πλέκει, δίνοντας βασικές οδηγίες πλεξίματος. Οι μικροί θεατές μας ακολουθούν τις οδηγίες, δημιουργούν το κουβερτάκι τους και το στέλνουν στο Ραφείο του Ραφτάκου (στο ModusVivendiby Krateros Katsoulis, Τροίας 1, Βριλήσσια, 15235) όπου θα ενωθεί με όλα τα υπόλοιπα κουβερτάκια όλων των άλλων παιδιών για να σκεπάσει ολόκληρο τον πλανήτη Γη.

Μαζί με την παράστασή μας οι θεατές μας μπορούν να αγοράσουν ένα κιτ πλεξίματος και το ομώνυμο βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου υπογεγραμμένο από τον συγγραφέα.

Για περισσότερες πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων επισκεφθείτε τη σελίδα μας www.mikrosnotos.gr

Εμείς κι εσείς ΜΑΖΙ δημιουργούμε μία αλυσίδα βοήθειας προσφέροντας ρούχα σε όσους το έχουν ανάγκη.

Δήμητρα: Ο περιορισμός δεν σας άφησε καθόλου άπραγους… Χάρη στον Ραφτάκο, προέκυψε η κοινωνική Δράση «ΡΟΥΧΑ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑ» που εσείς εγκαινιάζετε. Δώσε μας δυο λόγια για την ιδέα αυτή.

Χρύσα: Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος συνεχίζει αλληλέγγυα να στηρίζει με τις δικές της δυνάμεις συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Η ιδέα προέκυψε από 2-3 τηλεφωνήματα που δέχτηκα κατά τα οποία αντιλήφθηκα ότι υπήρχε μεγάλη ανάγκη για ρούχα για παιδιά.

Η νέα δράση μας «Ρούχα με καρδιά», είναι μία κοινωνική δράση με στόχο τη δημιουργία της πρώτης δεξαμενής βρεφικών και παιδικών ρούχων*. Εμείς θα τα κατηγοριοποιούμε, θα τα φυλάσσουμε και θα τα διανέμουμε σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Εμείς κι εσείς ΜΑΖΙ δημιουργούμε μία αλυσίδα βοήθειας προσφέροντας ρούχα* σε όσους το έχουν ανάγκη. Εσείς μας στέλνετε ρούχα* (καθαρά, σε καλή κατάσταση) που δε χρειάζεστε, εμείς τα ταξινομούμε, τα αποθηκεύουμε και τα προσφέρουμε σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.

Εμείς Κι Εσείς ΜΑΖΙ.

Η αποστολή των ρούχων* θα γίνεται στον Πολυχώρο Modus Vivendi by Krateros Katsoulis, Τροίας 1, Βριλήσσια, τκ 15235. Για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε από τη σελίδα μας στο Facebook: MikrosNotos

*(ΜΟΝΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ μπουφάν, φόρμες, φούτερ και πουλόβερ για παιδιά από 0 έως και 10 ετών)


Δήμητρα: Τα «υλικά» που χρησιμοποιείτε είναι ανεπιτήδευτα και χωρίς στολίδια, όπως έχεις δηλώσει πολλάκις. Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των υλικών που χρησιμοποιεί ο Ραφτάκος;

Χρύσα:Μα βέβαια! Είναι αυτά τα ίδια «υλικά» που δημιουργούν δεσμούς! Ανεπιτήδευτα, απλά αλλά όχι απλοϊκά, αγνά, καθάρια σαν ατόφιο χρυσάφι!

Είναι αυτά που ζέσταναν την καρδιά της «Μυλωνούς» το 2012, που σχεδίασαν το «Αισώπου Κόμιξ!» το 2013, που θρήνησαν τον «Κουκουμπλή» το 2015, που γέμισαν με χρυσά φλουριά την Κυρά Καλή στο «Γύρω γύρω μήνες» το 2016, που αγκαλιάστηκαν στο «Αισώπου …Φίλοι» το 2017, που έψησαν «Το πιο γλυκό ψωμί» το 2018, που αγκάλιασαν το «Τέρας» το 2019 και που έπλεξαν κι ακόμα πλέκουν με λέξεις και νήματα τον «Ραφτάκο των λέξεων».

Με όλα αυτά τα υλικά γνέθει και ο Ραφτάκος μας με αγάπη, φροντίδα, ευθύνη, ζεστασιά, έγνοια και τρυφερότητα, κι αν καμιά φορά τον ξεχνάμε, αυτός είναι πάντα εδώ έτοιμος να μας ζεστάνει ή να μας δροσίσει με τις λέξεις του…

Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει λέει ο σοφός λαός μας.

Δήμητρα: Μια παράσταση με θέμα τη γλώσσα και εργαλείο επικοινωνίας τη γλώσσα. Ποια η σημασία της γλώσσας, για εσένα;

Χρύσα: Η γλώσσα εξανθρωπίζει. Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει λέει ο σοφός λαός μας. Παλαιότερα δεν πολύ καταλάβαινα αυτή την παροιμία.

Οι λέξεις έχουν δύναμη. Μπορούν να μας ενώσουν ή να μας χωρίσουν. Είναι καιρός τώρα που αντιλαμβάνομαι τη δύναμη των λέξεων. Τη δύναμη της σιωπής. «Ο Ραφτάκος ξέμεινε από λέξεις» λέει κάποια στιγμή το Ραφτάκι μας στην παράστασή μας, «ακόμα και οι λέξεις του τελείωσαν».

Άλλοτε με τις λέξεις τακτοποιούμε το συναίσθημά μας, το «σιδερώνουμε» και το επιστρέφουμε στην καρδιά μας κι άλλοτε με τις λέξεις ανασύρουμε τα «σιδερωμένα» ή και «ασιδέρωτα» συναισθήματά μας πολλές φορές για να μπορέσουμε να τα αναγνωρίσουμε, να τα επικοινωνήσουμε, να ησυχάσουμε.

Δήμητρα: Έχει επισημανθεί η δύναμη γλώσσας ως φορέας μηνυμάτων, από αρχαιοτάτων χρόνων, αν σκεφτούμε τις αμέτρητες παροιμίες που βασίζονται σε αυτήν. Ποια είναι το αγαπημένο σου γνωμικό;

Χρύσα: Τώρα έπεσες διάνα!

Συγκινούμαι κάθε φορά που ασχολούμαι με την ελληνική γλώσσα, που σκέφτομαι τη συνέχεια της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το πρώτο μου πτυχίο εξάλλου στη Φιλοσοφική Σχολή (ΕΚΠΑ) το «γέμισα» με μαθήματα ψυχολογίας και γλωσσολογίας.

Συγκινούμαι με τις «ρίζες» και τις «οικογένειες» των λέξεων και πάντα θα με βρεις μέσα σε ένα λεξικό να παριστάνω τον γλωσσικό ντετέκτιβ. Από πού ήρθε, πού πήγε, πότε ξαναήρθε, τι σήμαινε, πώς άλλαξε, τι σημαίνει…

Η αγαπημένη μου εκπομπή στο Τρίτο πρόγραμμα είναι η εκπομπή ΜΟΝΑΧΗ ΕΓΝΟΙΑ Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ της Μαρίας Χατζάρα που την ακούω ρουφώντας το κάθετι…

Ενώνοντας λοιπόν κι εγώ την Ψυχολογία με την Γλωσσολογία επιλέγω από πολλά ως αγαπημένο μου γνωμικό το «Η γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει» του Μένανδρου (4ος αιώνας, Αρχαίος Έλληνας ποιητής).

Συγκινούμαι κάθε φορά που ασχολούμαι με την ελληνική γλώσσα, που σκέφτομαι τη συνέχεια της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Δήμητρα:Είσαι αισιόδοξη με την πορεία της κοινωνίας; Πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε «Ραφτάκους» εντός της γειτονιάς μας;

Χρύσα: Γενικά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Μέσα στις δυσκολίες μού αρέσει να ξεδιαλέγω προσεκτικά το καλό. Δεν θα κρύψω όμως ότι πολλές φορές τον τελευταίο καιρό πιάνω τον εαυτό μου να νιώθει ταραγμένη με το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και που πια ξεφεύγει από τα στενά τοπικά όρια.

Η παγκοσμιοποίηση και το πώς αυτή έγινε εργαλείο ισοπέδωσης κουλτούρας και πολιτισμού πολλών λαών, σε συνδυασμό με τον διάχυτο εκφασισμό, την υποβαθμισμένη παιδεία, την πτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού και τη σπορά του φόβου ως βασικού μέσου χειραγώγησης, μου δημιουργούν άγχος και αγωνία για το αύριο.

Δεν ξέρω πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε «Ραφτάκους» εντός της γειτονιάς μας. Ξέρω μόνο πως είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουμε να τους αναγνωρίζουμε πλάι μας, να πιάνουν μεγαλύτερο χώρο στην καρδιά μας, να καθαρίζει το τοπίο από τενεκέδες, αμοράλ, καλλιτεχνιζέ και «σπουδαίους», να δούμε την ουσία και όχι το περιτύλιγμα.

Ο Ραφτάκος των λέξεων δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ο μπανάλ, γραφικός, ξεπερασμένος από την εποχή του γείτονάς μας, αλλά ως αυτός που με τις πράξεις του φωτίζει και ζεσταίνει τις καρδιές μας. Ένας σύγχρονος πολίτης του κόσμου με καρδιά, έτσι τον θέλουμε.

Ξέρω μόνο πως είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουμε να τους αναγνωρίζουμε πλάι μας.

Δήμητρα:Τι θα ευχόταν ο Ραφτάκος για τα Χριστούγεννα έτους 2020;

Χρύσα: Τα φετινά Χριστούγεννα να σβήσουν τον φόβο από τις καρδιές των ανθρώπων. Να μας βρουν με υγεία και αγαθή καρδιά.

Περισσότερες πληροφορίες εδω.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 3 – Οι Μαθητές μιλούν στο ElaMazi για το νέο ΤΗΛΕ – σχολείο

Χριστουγεννιάτικη Διακόσμηση με άρωμα πορτοκαλιού!