in

“Φωτιά και Αμόνι”, η νέα έκθεση στην Σύρο

“Φωτιά και αμόνι” στον Τέχνης Χώρο “ΑΠΟΘΗΚΗ στη Σύρο έως τέλη Αυγούστου.

 

Πολλές φορές στη ζωή τα βιώματα και τα ταλέντα μας μπορεί να συνομιλούν για χρόνια μέχρι να βρουν την ιδανική έκφραση, τον ιδανικό τρόπο να συνδυαστούν και να μετουσιωθούν σε έργο.

 

Με την έκθεση “Φωτιά και αμόνι” το παρελθόν (παιδικά βιώματα), το παρόν (ιδεολογικές αναφορές) και το πηγαίο ταλέντο του Γιάννη Βέλλη να μεταμορφώνει τα υλικά του, συνδυάζονται και εκφράζονται με τρόπο ονειρικό.

 

Στη  νέα του αυτή δουλειά, ο Γιάννης Βέλλης βρίσκει το ιδανικό του υλικό.

Δουλεύοντας με διαβρωμένα σίδερα, λαμαρίνες, τσέρκια και άλλα παλιά, σιδερένια αντικείμενα, παντρεύει τα ερεθίσματα της παιδικής του ηλικίας από το σιδηρουργό πατέρα του με την ανάγκη του να βλέπει την ομορφιά σε κάθετι που βρίσκει.

Έτσι, καταφέρνει να δώσει νέα πνοή σε υλικά φαινομενικά άχρηστα και αυτά ανταποδίδοντας τη χάρη, του δίνουν την ευκαιρία να σχολιάσει την επιρροή της φαντασίας πάνω στις πράξεις μας, να αποτίσει φόρο τιμής στη φύση και όλα τα έμβια όντα, και να σκιαγραφήσει τη σημασία της συνύπαρξης με τη φύση στη διαμόρφωση της κουλτούρας μας.

 

Ο Τέχνης Χώρος “ΑΠΟΘΗΚΗ” έχει ανοίξει!

Λόγω… κορωνοϊού και των επιταγών για κοινωνική απόσταση, αλλάζουμε φέτος τις συνήθειές μας και αποφεύγουμε το συνωστισμό των εγκαινίων. Σας περιμένουμε, όμως, με χαρά έως το τέλος Αυγούστου να μας επισκεφτείτε για να δείτε από κοντά τη νέα δουλειά.

Διάρκεια έκθεσης: μέχρι τέλος Αυγούστου 2020

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 19:30 – 22:00, εκτός Δευτέρας.

(Απόλλωνος 4, Σύρος – τηλ. 22810 87990)

Πολλές φορές στη ζωή τα βιώματα και τα ταλέντα μας μπορεί να συνομιλούν για χρόνια αλλά να μη βρίσκουν κοινό έδαφος, να συνυπάρχουν μέσα μας αλλά να εκφράζονται διαφορετικά με τις πράξεις μας.

Όσο όμως μεγαλώνουμε και γνωρίζουμε τον εαυτό μας

Έρχεται όμως κάποια στιγμή, όταν πια μας έχουν πλάσει οι εμπειρίες μας, που τα βιώματα της παιδικής ηλικίας ξαναέρχονται στην επιφάνεια αλλά έχουν γίνει πια δικά μας. Δεν αφορούν πια τους άλλους, αυτούς που μας μεγάλωσαν, αυτούς που μας επηρέασαν στα ευαίσθητα χρόνια της ανάπτυξης, αλλά έχοντας φιλτραριστεί μέσα από εμάς, μέσα από αυτό που έχουμε γίνει ζώντας αρκετά χρόνια πάνω στη γη, αναδύονται ως επίκτητα ταλέντα

 

Σφυρί και αμόνι. Τα εργαλεία του σιδηρουργού.

Φωτιά και οξείδωση. Τα ‘εργαλεία’ της φύσης που δαμάζουν / διαμορφώνουν το σίδερο.

 

Το παρελθόν μπαμπάς και αδέρφια σιδηρουργοί

Το παρόν

Το ταλέντο να μεταμορφώνει παλιά /άχρηστα αντικείμενα / υλικά

να εκμεταλλεύεται και το παραμικρό ‘άχρηστο’ στοιχείο

Η ευαισθησία για τη φύση και τα ζώα

Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιουλίου – τέλος Αυγούστου 2020

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 19:30 – 22:30, εκτός Δευτέρας.

(Απόλλωνος 4, Σύρος – τηλ. 22810 87990)

 

Συνδυάζοντας, συγκολλώντας και διαμορφώνοντας παλιά, καθημερινά σιδερένια αντικείμενα καταφέρνει, μέσα από την καινούρια του δουλειά, να δώσει νέα πνοή σε κομμάτια και υλικά φαινομενικά άχρηστα, που με το ευαίσθητο άγγιγμα του καλλιτέχνη “ζωντανεύουν”, δίνοντάς του την ευκαιρία να σχολιάσει την επιρροή της φαντασίας πάνω στις πράξεις μας [Δον Κιχώτης], να αποτίσει φόρο τιμής στη φύση και όλα τα έμβια όντα [κουκουβάγια, κρι κρι], και να σκιαγραφήσει τη σημασία της συνύπαρξης με τη φύση στη διαμόρφωση της κουλτούρας μας [μάνα, ψηλή].

 

Μεγαλώνοντας δίπλα σε πατέρα σιδηρουργό, ο καλλιτέχνης αφομοίωσε από νωρίς ερεθίσματα όπως το σφυρί και το αμόνι, η φωτιά και η οξείδωση, τα “εργαλεία” με τα οποία ο άνθρωπος και η φύση δαμάζουν το σίδερο. Σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία η εσωτερική ανάγκη να βλέπει την ομορφιά σε κάθετι που βρίσκει έχει διαμορφώσει το έργο του.

Στη  νέα του δουλειά, ο Γιάννης Βέλλης βρίσκει το ιδανικό του υλικό.

Συνδυάζοντας, συγκολλώντας και διαμορφώνοντας παλιά, σιδερένια αντικείμενα, όπως λαμαρίνες, βίδες, κουδούνες, τσέρκια και πολλά άλλα, καταφέρνει να δώσει νέα πνοή σε κομμάτια και υλικά φαινομενικά άχρηστα, που με το ευαίσθητο άγγιγμα του καλλιτέχνη “ζωντανεύουν”, δίνοντάς του την ευκαιρία να σχολιάσει την επιρροή της φαντασίας πάνω στις πράξεις μας, να αποτίσει φόρο τιμής στη φύση και όλα τα έμβια όντα, και να σκιαγραφήσει τη σημασία της συνύπαρξης με τη φύση στη διαμόρφωση της κουλτούρας μας.

 

Έτσι, υλικά φαινομενικά άχρηστα παίρνουν νέα πνοή, δίνοντάς του την ευκαιρία να σχολιάσει την επιρροή της φαντασίας πάνω στις πράξεις μας, να αποτίσει φόρο τιμής στη φύση και όλα τα έμβια όντα, και να σκιαγραφήσει τη σημασία της συνύπαρξης με τη φύση στη διαμόρφωση της κουλτούρας μας./

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

Παιχνίδια αστρονομίας για οικογένειες

Από Οκτώβρη… η Αλεξίου στο Μικρό Παλλάς