in ,

ΕΥΡΗΚΑ: To ντοκιμαντέρ του Μουσείου Ηρακλειδών ελεύθερα

Μένουμε σπίτι, μένουμε υγιείς, κρατάμε επαφή με τον πολιτισμό!

Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, αυτή πρέπει να είναι η μόνη μας φροντίδα. Εμείς, από την πλευρά μας, θα προσπαθούμε να κάνουμε αυτή την περιπέτεια όσο το δυνατό πιο δημιουργική. Για το σκοπό αυτό, το Μουσείο των Ηρακλειδών, προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους, στην ψηφιακή του βιντεοθήκη μέσα από την ιστοσελίδα του. Μια σειρά από βίντεο που παρουσιάζουν εκθέματα της μόνιμης συλλογής που από κοινού με την Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας έχει δημιουργήσει, παρελαύνουν μπροστά από τις οθόνες σας με ένα κλικ!

image
bannermadmimi

Πρόκειται για την ένα ντοκιμαντέρ για την έκθεση ΕΥΡΗΚΑ, όπως αυτή παρουσιάστηκε σε πόλεις της Κίνας, από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2018. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Νικήτα Μήκα, η Φωτεινή Μπέλιου βοήθησε σημαντικά στη συλλογή και επιμέλεια του υλικού και στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ ενώ το όλο εγχείρημα εμπνεύσθηκε, επέβλεψε και επιμελήθηκε προσωπικά ο ομότιμος καθηγητής Θεοδόσιος Π. Τάσιος. Σε αυτόν αφιερώνεται εξάλλου και η παρούσα προβολή γιατί σ’ αυτόν χρωστάμε ΟΛΟΙ το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε για Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία.

image
stayhome

Αταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αγκαλιάζουμε την πρωτοβουλία #DigitalSolidarityGr και προσφέρουμε σε όλους τους θησαυρούς της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, έτσι όπως αυτοί μελετήθηκαν, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από την Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ).
Για όσο καιρό διαρκεί η προσπάθεια όλων να κρατηθούμε υγιείς και να αντιμετωπίσουμε την αόρατη απειλή, η ψηφιακή βιβλιοθήκη των video θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη από όλους. Παράλληλα, οι άνθρωποι του μουσείου και οι επιστημονικοί του σύμβουλοι, μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις και απορίες που το κοινό μπορεί να θέτει μέσα από τις σελίδες του μουσείου στα κοινωνικά δίκτυα.

Στην ψηφιακή μας βιβλιοθήκη, το κοινό μπορεί να δει video και να μάθει μεταξύ άλλων για:
Α) την αυτόματη Θεραπαινίδα Φίλωνος και Ήρωνος – το πρώτο δηλαδή ρομπότ στην τεχνολογική ιστορία της ανθρωπότητας. Η μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή του ομοιώματος έγινε από τον ακαδημαϊκό Μανόλη Κορρέ σε μια ιδέα του καθ. Θεοδόση Τάσιου. Ο κ. Κορρές μελέτησε και κατασκεύασε και τον μηχανισμό κίνησης, ενώ τον μηχανισμό κεράσματος κατασκεύασε ο Σπύρος Οικονομόπουλος
Β) τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων – τον πρώτο δηλαδή αναλογικό υπολογιστή στην τεχνολογική ιστορία της ανθρωπότητας. Η μελέτη και σχεδίαση του μεγάλου λειτουργικού μοντέλου έγινε από τους καθ. Ιωάννη Σειραδάκη και Κυριάκο Ευσταθίου, του ΑΠΘ.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Σεμινάριο Θεατρικής Γραφής on line απο το ΔΘΠ

“Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας” online την Μ.Πέμπτη