in

“ΕυΠο ή ΛυΠο;” ή αλλιώς είδαμε το “Καπλάνι της βιτρίνας” στο Θέατρο Βρετάνια

ΕυΠο ή ΛυΠο λοιπόν;

Με αυτό το μυστικό σύνθημα φύγαμε από την παράσταση που παρακολουθήσαμε “Το Καπλάνι της Βιτρίνας” στο Θέατρο Βρετάνια.

Τα δυο κορίτσια, η Μέλια και η Μυρτώ μας μετέφεραν πραγματικά στο κλίμα της εποχής (1936), με τα όμορφα και τα άσχημα της.

Μέσα από την παράσταση είδαμε και βιώσαμε την ανεμελιά, την παιδική εφευρετικότητα αλλά και την αθώα προσαρμογή που έχει ένα παιδί σε νέες καταστάσεις.

Τα κορίτσια αγαπούν πολύ τον παππού τους που τους μιλάει για τους αρχαίους και τους λέει ιστορίες πολλές καθώς αυτός είναι ο δάσκαλός τους. Όμως θέλουν να πάνε σχολείο με τα άλλα παιδιά και ανυπομονούν πολύ, όμως στο σχολείο τα πράγματα δεν θα πάνε όπως καλά τα περίμεναν. Βέβαια δεν φταίνε τα παιδιά… για τις αποφάσεις των μεγάλων.

Το καπλάνι, η βαλσαμωμένη τίγρης, είναι πάντα εκεί για να δίνει λύσεις στα κορίτσια αλλά και να αυξήσει το μυστήριο!

''TO KAPLANI THS BITRINAS'' NEW PHOTO_4 (Custom)

Η παράσταση θεωρούμε ότι απευθύνεται σε κάπως μεγαλύτερα παιδιά, σίγουρα δημοτικού, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της είναι πρόζα.

Εντάξει σε κάποια σημεία χρειάστηκε να εξηγήσουμε τι γίνεται στην πλοκή αλλά χρειάζεται και αυτό.

Αποτελεί μια παράσταση που σε κάνει να γελάσεις, να μυρίσεις σχεδόν τη θάλασσα στο Λαγαμάρι και να ανυπομονείς και εσύ για το μήνυμα που  θα στείλει το καπλάνι! Αλλά είναι και συναισθηματικά φορτισμένη όταν η Μυρτούλα θέλει να γίνει αρχηγός στο νέο της σχολείο αλλά δεν θα γίνει όπως ακριβώς το φανταζόταν.

Πολύ καλές οι ερμηνείες των ηθοποιών με ζωντάνια όπου χρειαζόταν αλλά και συναίσθημα!

Οι σκηνές πολύ έξυπνα άλλαζαν μπροστά στα μάτια μας!

''TO KAPLANI THS BITRINAS'' NEW PHOTO_1 (Custom)

Όσοι/ όσες γονείς έχετε διαβάσει το βιβλίο να πάτε με τα παιδιά σας να το δείτε για να ξαναθυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια.

Όμως και εσείς που δεν είχατε την τύχη να το διαβάσετε, αξίζει να δείτε την παράσταση και να γνωρίσετε το καπλάνι, το Λαγαμάρι .

Η γραφή της κας Άλκης Ζέη είναι άλλωστε μοναδική.

Μπράβο από εμάς σε όλους τους συντελεστές!

''TO KAPLANI THS BITRINAS'' NEW PHOTO_6 (Custom)

ΕΥ-ΠΟ ή ΛΥ-ΠΟ λοιπόν μετά την παράσταση;

ΕΥ-ΠΟ σίγουρα πολύ ΕΥ-ΠΟ!

Γιώργος – Ελευθερία

 

Λεπτομέρειες για την παράσταση εδώ.

 

Από Eleftheria

Είμαι η Ελευθερία.. περήφανη μαμά του έφηβου πια Μαρίνου (13 ετών) & του Μάριου (10 ετών). Πάντα μας άρεσαν οι βόλτες, μακρινές και κοντινές ώστε να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές μαζί με τα παιδιά μας! Πλέον τα ταξίδια μας είναι διαφορετικά... καθώς έχουμε περάσει αρκετές πίστες!

Ακόμα όμως θέλουμε να μαθαίνουμε για νέα μέρη, να μοιραζόμαστε εμπειρίες, να γνωρίζουμε άλλους γονείς με το ίδιο στόχο, να περάσουμε όμορφα με τα παιδιά μας!

5 Comments

Leave a Reply
 1. Τι μας θυμίσατε… Εδώ και δύο χρόνια που έχουμε διαβάσει με την κόρη μου το βιβλίο μετά από ένα έντονο γεγονός συνωμοτικά ρωτάμε η μία την άλλη: “ΕυΠο; ΛυΠο;” Αξεπέραστη Άλκη Ζέη!

 2. Θα ήθελα πάρα πολύ να δούμε την παράσταση. Η μικρή μου ίσως να μην την πολυκαταλάβει, εφόσον απευθύνεται σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα μας αρέσει!Θα ξεκινήσουμε να διαβάζουμε το βιβλίο και θα γίνουμε και εμείς ευ-πό!

 3. Εμείς είδαμε την παράσταση, αλλά μάλλον απογοητευτήκαμε.
  Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να παρουσιάσει κανείς ένα μυθιστόρημα στο θέατρο. Η συγκεκριμένη παράσταση δε δημιούργησε ούτε κατά διάνοια τα υπέροχα συναισθήματα που νιώθει κανείς διαβάζοντας το βιβλίο της Ζέη. Το κείμενο ήταν πιστό στο βιβλίο, αλλά χωρίς να αναδίδει την ένταση, τη συγκίνηση ή την ανεμελιά. Έμοιαζε μάλλον με μια προσπάθεια να “στριμωχτούν” σε 120΄ οι σκηνές του βιβλίου, με αποτέλεσμα να χάνεται η μαγεία.
  Η κόρη μου, 10 ετών, έχει διαβάσει το βιβλίο και παρακολούθησε την εξέλιξη (όχι με ιδιαίτερο ενθουσιασμό πάντως).
  Τα παιδιά που δεν το έχουν διαβάσει δεν είμαι σίγουρη ότι μπορούν να κάνουν, ιδιαίτερα εφόσον αγνοούν τα ιστορικοκοινωνικά δεδομένα της Ελλάδας του 1936.
  Σίγουρα δεν απευθύνεται σε παιδιά μικρότερα των 8 ετών, εκτός αν θέλετε να τα δείτε να τρέχουν μέσα στο θέατρο, όπως κάποια παιδάκια στην παράσταση που είδαμε εμείς.

Αφήστε μια απάντηση

This Bride Cancelled Her Dream Wedding & You Won’t Guess Why

Εντυπώσεις από την παιδική παράσταση ”Ο Σταυρής των σφονδυλιών”