in

Είδαμε την Ομήρου Ιλιάδα της Κάρμεν Ρουγγέρη

IMG_20151129_1731411
Κάρμεν Ρουγγέρη σημαίνει επιτυχία!
Η αξιαγάπητη Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζει την Ομήρου Ιλιάδα στην θεατρική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης αυτή τη σεζόν και η επιτυχία είναι και φέτος δεδομένη! Έχοντας παρακολουθήσει τις περισσότερες παραστάσεις που υπογράφει η ίδια σκηνοθέτης, γνωρίζαμε ότι ο πήχης βρίσκεται ψηλά σε ποιότητα και ψυχαγωγία.
IMG_20151129_1727061
Για όσους έχουν επαφή με την Ιλιάδα του Ομήρου, όπως διδάσκεται μεταφρασμένη στο Γυμνάσιο, θα συμπεράνουν ότι ακολουθεί πιστά και υπάκουα της καταγραφές του μεγάλου ποιητή και περιγράφει ακριβώς τις 51 μέρες από το 10ο έτος του Τρωικού Πολέμου. Στο τέλος, όμως, της παράστασης συζητιέται και η συνέχεια της ιστορίας ,με το θάνατο του Αχιλλέα, του Πάρη, την επινόηση του Δούρειου Ίππου και την καταστροφή της Τροίας.
Στην αρχή της παράστασης, η σκηνοθέτης κάνει μια εύστοχη εισαγωγή σχετικά με την ιστορία του Τρωικού Πολέμου για τα μικρότερα παιδιά, για να γίνει καλύτερα κατανοητός ο μύθος.
IMG_20151129_1726531
Αναμφισβήτητα, έχει πολλά προτερήματα που σε οδηγούν με τυφλά μάτια να τη δεις. Αρχικά, το κείμενο, αν και μεταφρασμένο, ακολουθεί ευγενικά τη φιλοσοφία του Ομήρου. Οι διάλογοι είναι ζωηροί και έχουν μια φρεσκάδα. Χάρη στη ζωντάνια τους, συμπάσχεις με τους ήρωες, που άλλοτε θυμώνουν, πονούν, ερωτεύονται, γελούν, φοβούνται, νιώθουν νικητές.
Σκηνοθετικά είναι άψογο και δομημένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει κατανοητό ως ενιαίο σύνολο. Όταν γίνεται η μετάβαση του χώρου δράσης, από τον Όλυμπο στο πεδίο της μάχης, η αφηγήτρια το τονίζει για να μην μπερδεύει τους μικρούς θεατές. Οι πληθώρα, βέβαια, των πολεμικών σκηνών δεν επιτρέπει καινοτομίες στη σκηνή.
Τα κοστούμια που επιμελήθηκε η Χριστίνα Κουλουμπή είναι ευφάνταστα. Οι θεοί μα και οι βασιλιάδες έχουν ρούχα που λάμπουν, ενώ οι πολεμιστές με λιτότητα στο ρουχισμό χρειάζονται απλά τον κατάλληλο πολεμικό εξοπλισμό, όπως περικεφαλαίες, ασπίδες, ακόντια.
Στην Ομήρου Ιλιάδα μην περιμένετε τα χαρούμενα ακούσματα που είχαν τα τραγούδια της Οδύσσειας, εφόσον σε πόλεμο ελάχιστες είναι οι στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Το ρυθμό δίνουν νταούλια σε πολεμικούς σκοπούς. Όλα, λοιπόν, είναι μελετημένα στη λεπτομέρεια.
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τις πολεμικές σκηνές, όπου μονομαχούσαν Έλληνες και Τρώες και οι κινήσεις των ηθοποιών τους έκοβαν την ανάσα. Όσο για τους ηθοποιούς, είναι όλοι τους υπέροχοι και ταλαντούχοι. Υποδύθηκαν με σεβασμό τους ήρωες και προκάλεσαν πλούτο συναισθημάτων. Εμείς ξεχωρίσαμε την Ήρα που υποδύθηκε η Πολυκανδρίτου Δέσποινα, τον Αχιλλέα ο Κιοσές Πέτρος και τον Οδυσσέα ο Παπαδόπουλος Τάσος.
Η χρήση video wall βοήθησε σε πολλά σημεία την εκδίπλωση της ιστορίας και μετέφερε στη σκηνή εικόνες που αλλιώς θα ήταν αδύνατο να γίνουν.
Η παράσταση απευθύνεται σε ολόκληρη την οικογένεια και θα σας πρότεινα τα παιδάκια σας να είναι άνω των 6 ετών.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

One Comment

Leave a Reply
  1. Είδαμε την παράσταση με το γιο μου 6,5 χρονών. Μετά από αυτή την εμπειρία, προτείνω να έχετε μυήσει τα παιδιά σας στην ιστορία που πρόκειται να παρακολουθήσουν, γιατί αν δε γνωρίζουν τίποτα, θα εντυπωσιαστούν από το θέαμα αλλά δύσκολα θα καταλάβουν τι ακριβώς γίνεται.

Αφήστε μια απάντηση

Είδαμε την παράσταση “Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΛΙΑΣ….ΜΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΤΡΑΛΟΓΙΑ”!!!

Είδαμε τον “Ο Πλούτος” του Αριστοφάνη!