in

Το αγάπησα!Το αγάπησα!

Εντυπώσεις για την παράσταση “Προμηθέας Δεσμώτης”

Τρίτη 3/9/19. Φτάνω στο Θέατρο Πέτρας μισή ώρα πριν την παράσταση. Προμηθεύομαι το εισιτήριο και μπαίνω μέσα.

Αρκετός κόσμος ήδη έχει προλάβει καλές θέσεις. Στις 21:15 ξεκινάει η παράσταση.

Ο Προμηθέας τιμωρείται από τον Δία επειδή έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους. Ο Ήφαιστος έχει αναλάβει να τον δέσει σφιχτά με αλυσίδες πάνω σε απόκρημνους βράχους. Το Κράτος και η Βία επιθεωρούν τον απρόθυμο Ήφαιστο. Στον βράχο καταφθάνουν οι κόρες του Ωκεανού, οι Ωκεανίδες, θρηνώντας για το μαρτύριο του ήρωα. Κι ενώ ο Προμηθέας και ο Ωκεανός μιλούν για τη σκληρότητα του Δία, επί σκηνής εμφανίζεται ένα ακόμη πλάσμα που υποφέρει από την εκδικητικότητα των θεών: η Ιώ, ερωμένη του Δία, που εκείνος μεταμόρφωσε σε δαμάλα για να τη γλιτώσει από τη ζήλεια της Ήρας, χωρίς όμως να το καταφέρει, καθώς η πανούργα εκείνη έχει στείλει για να την βασανίζει τον Οίστρο, μια ενοχλητική βοϊδόμυγα, που την ακολουθεί ανελέητα ως τα πέρατα του κόσμου. Ο Προμηθέας προφητεύει το μέλλον της, που συνδέεται και με τη δική του μοίρα, καθώς κάποιος μακρινός απόγονός της, πολλά πολλά χρόνια μετά, θα τον απελευθερώσει. Προφητεύει επίσης την πτώση του Δία, αρνείται όμως πεισματικά να φανερώσει στον απεσταλμένο Ερμή το πώς θα εκπέσει ο βασιλιάς. Η τραγωδία τελειώνει με τους μανιασμένους κεραυνούς του Δία ενάντια στον κρατούμενο με την ελεύθερη συνείδηση, που αντιστέκεται.

Η Κάθριν Χάντερ είχε τον κύριο λόγο. Έδωσε μια σπουδαία ερμηνεία, μια ερμηνεία με ιδιαίτερη θεατρική άνεση. Σώμα να πονάει και να μοιράζεται. Η ερμηνεία της είχε σεβασμό στο αρχαίο δράμα και κείμενο και της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Η εκφραστικότητα του προσώπου της, η κινηση του σώματός της ήταν καθηλωτικά. Ο Νικήτας Τσακίρογλου, υποδύθηκε τον αφηγητή με ουσία. Σου μετέδιδε δέος. Η εξαιρετικότατη Πέγκυ Τρικαλιώτη έλαμψε ως Ιώ. Παράκρουση, πόνος, θρήνος: τα έδωσε απλόχερα και με ευκολία σε αυτή την εξαιρετική ερμηνεία. Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης ως Κράτος, o Δημήτρης Πιατάς ως Ήφαιστος και ο Γεράσιμος Γεννατάς πολύ καλοί. Το ρόλο του Ερμή μοιράστηκαν τρεις νέοι ηθοποιοί, ο Κώστας Νικούλι, η Ηλιάνα Μαυρομάτη και η Αντιγόνη Φρυδά οι οποίοι ήταν πραγματικά συγκλονιστικοί. Ο Χορός με κορυφαίο τον Περικλή Βασιλόπουλο. Τον πλαισίωναν ο Κώστας Νικούλι, η Ηλιάνα Μαυρομάτη, η Αντιγόνη Φρυδά, ο Περικλής Σκορδίλης, η Έφη Κιτσαντά, ο Δημήτρης Παγώνης, ο Αντώνης Βλάσσης, η Μπέτυ Αποστόλου και ο Νίκος Μπακάλης. Όλοι τους πέτυχαν ένα άρτιο αποτέλεσμα. Ίσως το μόνο αρνητικό να ήταν η ακουστική στο θέατρο. Τίποτε άλλο.

Η παράσταση ήταν καθηλωτική από πολλές απόψεις: Ερμηνείες, μουσική, φωτσιμοί, σκηνικά και κινησιολογία των ηθοποιών. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους για την εξαιρετική παράσταση που παρακολουθήσαμε.

Συντελεστές:Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Σταύρος Σ. ΤσακίρηςΜετάφραση: Δημήτρης ΔημητριάδηςΣκηνική εγκατάσταση Κώστας ΒαρώτσοςΚοστούμια: Γιάννης ΜετζικώφΚίνηση: Marcello MagniΣχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Παίζουν: Kathryn Hunter, Νικήτας Τσακίρογλου, Δημήτρης Πιατάς, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γεράσιμος Γεννατάς, Περικλής Βασιλόπουλος, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά, Κώστας Νικούλι, Έφη Κιτσαντά, Μπέτυ Αποστόλου, Δημήτρης Παγώνης, Περικλής Σκορδίλης, Νίκος Μπακάλης, Αντώνης Βλάσσης.

4 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Το φανταστικό χωριό του Σπύρου Γραμμένου στο Θέατρο 104

Εντυπώσεις για την παράσταση “Ζητείται σεφ της κωμωδίας”