in

Εντυπώσεις από την παράσταση “Πλούτος Αριστοφάνη”

IMG_20151128_164429

Υπέροχος ο Πλούτος του Αριστοφάνη

Η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του παππού Αριστοφάνη, ο Πλούτος, έχει προσελκύσει πολλούς θιάσους τα τελευταία χρόνια με άλλοτε εύστοχες και άλλοτε ατυχείς μεταφορές της. Φυσικά, η αγάπη μας για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό μας οδήγησε στο θέατρο Τζένη Καρέζη για να δούμε και αυτή την εκδοχή που επιμελήθηκε σκηνοθετικά η Ανδρομάχη Μοντζολή και μουσικά ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Γνωρίζοντας την υπόθεση της κωμωδίας προτού τη παρακολουθήσουμε, μας βοήθησε να εγκλιματιστούμε καλύτερα ή με απλά λόγια να  «μπούμε στο έργο». Ο βασικός ήρωας του έργου είναι ο Χρεμύλος, ένας τίμιος αγρότης που έχει στη δούλεψή του τον Καρίωνα, το πιστό του δούλο. Αυτός καταφεύγει στο μαντείο των Δελφών για να λάβει χρησμό πως θα βελτιώσει τη ζωή του γιου του και η Πυθία τον προτρέπει να ακολουθήσει τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσει. Για καλή του τύχη, αυτός είναι ο ίδιος ο θεός Πλούτος, μα τυφλός, όπως είναι, αδυνατεί να μοιράσει δίκαια τα πλούτη στους τίμιους πολίτες. Βέβαια, τη λύση θα βρει ο Χρεμύλος που θα αναζητήσει το ναό του Ασκληπιού, εξειδικευμένου στην ίαση, για να βρει ο θεός το φως του! Το αίσιο τέλος είναι εγγυημένο σε κάθε κωμωδία του ποιητή Αριστοφάνη, έτσι και εδώ.

8432264_orig

Είναι μια όμορφη και καλοστημένη κωμωδία σε έμμετρο λόγο που σε κερδίζει για πολλούς λόγους. Σίγουρα κλέβει τη παράσταση η Φωτεινή Δάρρα που ακτινοβολεί με την ερμηνεία και το υποκριτικό ταλέντο της, αλλά και οι μουσικοί που τη συνοδεύουν ζωντανά. Ο Κωνσταντίνος Καζάκος στο ρόλο του Χρεμύλου, ο Δημήτρης Μενούνος στο ρόλο του Καρίωνα, ο Δημήτρης  Σταμούλης στο ρόλο του Πλούτου και η Νατάσα Κοτσοβού στο ρόλο της πλούσιας γριάς είναι οι ηθοποιοί που χαρίζουν το γέλιο και τη συγκίνηση. Ακόμα και η εξαιρετική Θάλεια Προκοπίου μας κάνει να συμπαθήσουμε τη φτώχια, μιας και ενσαρκώνει την αδερφή του Πλούτου, τη Πενία.

Τα τραγούδια του έργου είναι ευχάριστα ,αλλά περισσότερο αρεστά στους ενήλικες. Θα ακούσετε διδάγματα όπως «δούλεψε να ζήσεις, μόνο έτσι θα κερδίσεις» και «όνειρα πάλι δανεικά δε θα ξαναζητήσω… πάλι θα ορθοποδήσω». Ο έμμετρος λόγος των διαλόγων  που επιμελήθηκε ο Γιώργης  Έξαρχος αρέσει στα παιδιά και είναι περισσότερο κατανοητός.

Στο τέλος θα ακούσετε μετά μουσικής τη σύνοψη του έργου από τη Φωτεινή Δάρρα και τη σύνδεση με την Ελλάδα του σήμερα.

Η κωμωδία εγείρει θέματα περί χρημάτων και δικαιοσύνης στην μοιρασιά του πλούτου, όχι με γνώμονα την απάτη και τη κερδοσκοπία, αλλά τη ενάρετη ζωή και το τίμιο βίο. Επίσης, ένα άλλο ερώτημα που αναζητά ο ποιητής είναι αν η φτώχια δημιουργεί μόνο θλίψη και δυστυχία. Αυτά τα μηνύματα που απορρέουν από τον αριστοφανικό λόγο βγαίνουν καθαρά μέσα από αυτή τη παραγωγή και προβληματίζουν το μικρό και μεγάλο θεατή.

IMG_20151128_171129

Τα παιδιά το ευχαριστήθηκαν και θυμούνται ακόμα στίχους από το τραγούδι του τέλους. Αυτό που κρατάω ως μαμά είναι η ερώτηση του γιου μου « Μαμά, έχουμε στο σπίτι τον Πλούτο του Αριστοφάνη να τον διαβάσω;»

Συμβουλή μου είναι να κουβεντιάσετε με τα παιδιά σας την υπόθεση της κωμωδίας προτού πάτε. Για να το κατανοήσουν καλύτερα, καλό θα ήταν να είναι άνω των 6 ετών.

Πληροφορίες για τη παράσταση θα βρείτε εδώ.

 

Από Eleftheria

Είμαι η Ελευθερία.. περήφανη μαμά του έφηβου πια Μαρίνου (13 ετών) & του Μάριου (10 ετών). Πάντα μας άρεσαν οι βόλτες, μακρινές και κοντινές ώστε να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές μαζί με τα παιδιά μας! Πλέον τα ταξίδια μας είναι διαφορετικά... καθώς έχουμε περάσει αρκετές πίστες!

Ακόμα όμως θέλουμε να μαθαίνουμε για νέα μέρη, να μοιραζόμαστε εμπειρίες, να γνωρίζουμε άλλους γονείς με το ίδιο στόχο, να περάσουμε όμορφα με τα παιδιά μας!

Αφήστε μια απάντηση

«Barbie: Υπέροχα Χριστούγεννα» από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Είδαμε το “ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΛΟΝΗΣΙ”