in ,

Το αγάπησα!Το αγάπησα!

Εντυπώσεις από μια βραδιά γεμάτη παραμύθια για μεγάλους…

Κι εσύ που ψάχνεις το κουκί και το ρεβίθι, στο τέλμα αυτό που βυθιζόμαστε

Φτιάξε μαζί τους το δικό σου παραμύθι, γιατί χανόμαστε!

Γράφει η Αγγελική Καλέμη

https://www.youtube.com/watch?v=NLM46uuJLo8

Σε μια από τις λιγοστές εξόδους μου χωρίς παιδιά, επέλεξα μια διαφορετική πρόταση διασκέδασης, μια βραδιά παραμυθιών αυτή τη φορά για ενήλικες

Ανακάλυψα τυχαία, ότι σε διάφορους χώρους από  θέατρα και σκηνές ως  πλατείες, καφενεία και μπαρ, κατά καιρούς φιλοξενούνται σύγχρονοι Παραμυθάδες που είτε με συνοδεία μουσικής είτε μόνο με την αφηγηματική τους δύναμη, διασώζουν και διαδίδουν προφορικές λαϊκές παραδόσεις παραμυθιών.

Βίωσα λοιπόν και εγώ μια πραγματική εμπειρία αφήγησης και συνειδητοποίησα τη σοφία στα λόγια ενός Άραβα Αφηγητή που ισχυριζόταν ότι  τα παραμύθια δεν φτιάχτηκαν για να κοιμίζουν τα μικρά, αλλά για να αφυπνίζουν τους μεγάλους.

Τέτοιες βραδιές λοιπόν μπορούν να  αποτελούν για εμάς τους ενήλικες ευκαιρία για να ανατροφοδοτήσουμε τη φαντασία μας και να επιτρέψουμε σε αυτές τις παλιές ξεχασμένες ιστορίες να επηρεάσουν τη σημερινή μπερδεμένη ζωή μας.

Τα λαϊκά παραμύθια κουβαλάνε μέσα τους σοφία, μυστικά και υποσυνείδητα μηνύματα που καταφέρνουν να αγγίζουν απευθείας τη ψυχή μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι ερευνητές τονίζουν το ψυχοθεραπευτικό ρόλο των λαϊκών μύθων, εξηγώντας ότι είναι κοντά στις πραγματικές ανάγκες μας, στις ανείπωτες σκέψεις μας και λειτουργούν απελευθερωτικά αφού μας βοηθούν να ξορκίσουμε τους φόβους μας αλλά και να οραματιστούμε τα όνειρα μας.

Προτείνω λοιπόν σε όλες τις μαμάδες και μπαμπάδες, να ανοίξουμε τα παράθυρα της ψυχής μας και να αφήσουμε να μπουν οι μάγισσες, τα ξωτικά, να θυμηθούμε όλες τις ιστορίες από τα παλιά με τους δράκους και τους γίγαντες, αλλά και να γελάσουμε με την καρδιά μας με τους νάνους και τα κατορθώματά τους…

Έτσι… θα μετέχουμε στα πιο ονειρικά παραμύθια των παιδιών μας  που μιλούν και διδάσκουν την αλήθεια της ζωής.

TIPS

  • Μην πάρετε τα παιδιά μαζί σας εκτός αν είναι έφηβοι. Τα συγκεκριμένα παραμύθια απαιτούν μία ωριμότητα για να διακρίνει ο ακροατής το μήνυμα και αφήνουν αναπάντητα ερωτήματα.
  • Προσέξτε ποιον αφηγητή θα παρακολουθήσετε; Το κλειδί στην πόρτα της φαντασίας, το κρατάει εκείνος. Μην επιλέξετε κάποιον που θα παπαγαλίσει μια ιστορία ή θα προσπαθήσει να την αναπαραστήσει σαν θεατρική performance
  • Προτείνω ανεπιφύλακτα να συναντήσετε σε κάποια εμφάνισή του τον Ταξιάρχη Μπεληγιάννη. Φυσικός, αυθεντικός, ανεπιτήδευτος και γνήσιος. Ψάξτε για αυτόν: FB: Ταξιάρχης – Μπεληγιάννης
  • Δείτε και αυτό: https://www.facebook.com/groups/138080022995625
  • Δράσεις παρουσιάζονται και εδώ: https://e-mythos.eu/
  • Αρνητικό: Πρέπει να αναζητήσεις μόνος σου που και πότε διοργανώνονται τέτοιες βραδιές. Δεν βρίσκεις εύκολα χώρους φιλοξενίας.

ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ SPEAKING

#ΜΑΜΑ: Αγόρια, σε λίγο θα φύγω, θα πάω να ακούσω παραμύθια για μεγάλους;

#ΓΙΩΡΓΟΣ: Ε, τι λές; Υπάρχουν παραμύθια για μαμάδες και μπαμπάδες;

#ΜΑΜΑ: Υπάρχουν παραμυθάδες που μαζεύουν τους μεγάλους και τους λένε ιστορίες. Και σε εμάς αρέσουν τα παραμύθια,  από τότε που είμασταν παιδιά σαν εσάς. Όσο όμως μεγαλώνουμε τα ξεχνάμε και αδειάζει η ψυχή μας από φαντασία.

#ΓΙΩΡΓΟΣ: Δηλαδή, αν πας να ακούσεις, θα έρθεις μετά να μου πεις καινούρια;

#ΘΑΝΟΣ: Θέλω και εγκω!!!

#ΜΑΜΑ: Θα μάθω νέες ιστορίες αλλά και το μυαλουδάκι μου θα κάνει νέες σκέψεις.

#ΓΙΩΡΓΟΣ: Ε;;;; Πάλι τα ακαταλαβίστικα άρχισες!

#ΘΑΝΟΣ: Μαμααα, πολλά παραμύθια έλω εγκό…

Από Αγγελική Καλέμη

Είμαι η μαμά του Γιώργου (4 ετών) και του Θάνου (2 ετών), αλλιώς Αγγελική Καλέμη. Δεν σταματάμε οικογενειακώς να κινούμαστε και όταν θυμάμαι ότι είμαι και δημοσιογράφος, αρχίζω να γράφω για όσα ανακαλύπτουμε στο elamazi! Μεγαλώνω μαζί με τα παιδιά μου και είμαι έτοιμη να ζήσω μαζί τους νέες παιχνιδιάρικες εμπειρίες!!

Αφήστε μια απάντηση

25/10 η νέα ημερομηνία για το καπλάνι της Βιτρίνας

1/11 “Όλα είναι όπερα!” το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής