in ,

Το αγάπησα!Το αγάπησα!

Κερδίστε ένα Χριστουγεννιάτικο Καράβι μέσα από ένα Digital Ταξίδι Παραδόσεων

 

Διαβάστε για το Χριστουγεννιάτικο έθιμο και στείλτε και εσείς τις δικές σας οικογενειακές στιγμές, αλλά και όσα συνηθίζονται να γίνονται στο τόπο σας, τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων και έχουν χαραχτεί στην καρδιά σας και κερδίστε ένα Ξύλινο Παραδοσιακό Καράβι (όροι διαγωνισμού στο τέλος του άρθρου).


Γράφει η Αγγελική Καλέμη

Elamazi να ταξιδέψουμε από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, μέσα από τα έθιμα και τις μνήμες του τόπου μας.

Ας γνωρίσουμε μέσα από αυτή την ενότητα στα παιδιά μας την ελληνική μυρωδιά – γεύση – μνήμη – ιστορία… και θα σας το ανταποδώσουμε με πλούσια δώρα!!!

Ξεκινάμε το γαϊτανάκι με το πολυαγαπημένο Χριστουγεννιάτικο καράβι….

Η Ελλάδα, κόρη της θάλασσας,  έχει κατεξοχήν έθιμο το στολισμό ξύλινων καραβιών αλλά με την πάροδο των χρόνων, έδωσε τη σκυτάλη στο πολυδιαφημιζόμενο έλατο.

Κανείς όμως δεν φαίνεται να το ξεχνάει..

Το καράβι συμβολίζει το νέο ταξίδι της ανθρωπότητας,  μετά τη γέννηση του Χριστού και την έλευση των ναυτικών μας που θαλασσοδέρνονται στα πελάγη. Εμπνευσμένα από τα ταξίδια τους , κουβαλάνε στα πανιά τους την επιθυμία για την ασφαλή επιστροφή τους.

Η ιδιαιτερότητα σε αυτό το έθιμο είναι ότι τα παιδιά συνήθιζαν να φτιάχνουν μόνα τους το ξύλινο καράβι, όπως άλλωστε και όλα τα παιχνίδια τους, από ξύλο, χαρτί ή κουρέλια. Δημιουργούσαν με τη βοήθεια των γονιών τους, ευφάνταστες κατασκευές από τα απομεινάρια και τα άχρηστα αντικείμενα του σπιτιού, αφού τα πολυκαταστήματα παιχνιδιών και η αφθονία που υπάρχει σήμερα , ήταν στη σφαίρα της φαντασίας των παιδικών ονείρων τους.

Σήμερα…

Σε ορισμένες περιοχές, κυρίως σε νησιά, εξακολουθούν να διακοσμούν βάρκες μέσα στα λιμάνια ή ξύλινα περίτεχνα καραβάκια στα σπίτια. Η Χίος, αποτελεί ένα αξιέπαινο παράδειγμα, που συνεχίζει να διατηρεί αυτό το έθιμο, αποδίδοντας φόρο τιμής στους ξενιτεμένους της , αποκαθιστώντας τις λαϊκές μας παραδόσεις.Όροι διαγωνισμού:

Στείλτε μας την προσωπική σας ιστορία από μια χριστουγεννιάτικη παράδοση/έθιμο που έχει χαραχτεί στην καρδιά σας

  • Μέχρι 200 λέξεις.
  • Αν συνοδευτεί η ιστορία και με φωτογραφία ακόμα καλύτερα, εννοείται δεν χρειάζεται να εμφανίζονται πρόσωπα εάν δεν το επιθυμείτε.
  • Αποστέλλετε μια ιστορία ανά μέλος μέχρι και την Κυριακή 22/11/2020 στο με την ένδειξη στο θέμα του email “ΠΑΡΑΔΟΣΗ”.
  • Όλες οι ιστορίες θα δημοσιευθούν την Δευτέρα 23/11/2020 στο elamazi.gr και θα ξεκινήσει ψηφοφορία μεταξύ των επισκεπτών μας που θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 26/11/2020!
  • Η ιστορία με τις περισσότερες ψήφους θα κερδίσει ένα Ξύλινο Παραδοσιακό Καράβι προσφορά από την www.inde.gr, για να φτιαχτεί με αγάπη από όλη την οικογένειά. Ο νικητής θα ενημερωθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα από το elamazi.gr για την παράδοση του δώρου.

Από Αγγελική Καλέμη

Είμαι η μαμά του Γιώργου (4 ετών) και του Θάνου (2 ετών), αλλιώς Αγγελική Καλέμη. Δεν σταματάμε οικογενειακώς να κινούμαστε και όταν θυμάμαι ότι είμαι και δημοσιογράφος, αρχίζω να γράφω για όσα ανακαλύπτουμε στο elamazi! Μεγαλώνω μαζί με τα παιδιά μου και είμαι έτοιμη να ζήσω μαζί τους νέες παιχνιδιάρικες εμπειρίες!!

Σχόλια

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0