in ,

Το αγάπησα!Το αγάπησα! ΣυμπαθητικόΣυμπαθητικό

ΕΙΔΑΜΕ τις Όρνιθες του Αριστοφάνη από τον Δ. Αδάμη

Ο ποιητής Αριστοφάνης είναι πάντα αγαπητός και επίκαιρος στους Έλληνες σκηνοθέτες, μα σαφέστατα η δυσκολία ως προς την απόδοσή του σε σύγχρονο κοινό μακριά από την εποχή του συγγραφέα είναι υπαρκτή. Είχαμε τη χαρά να παραβρεθούμε στην παράσταση «Όρνιθες – Η Πολιτεία των Πουλιών» από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Αδάμη στο Θέατρο Αθηνά.

 

Η διασκευή της κωμωδίας του ποιητή «Όρνιθες – Η Πολιτεία των Πουλιών» από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Αδάμη έχει κάθε λόγο να αποσπάσει το χειροκρότημα του κοινού διαθέτοντας πολλά ατού.

Επικροτώ τις εισαγωγικές παρεμβάσεις του σκηνοθέτη πριν την έναρξη της παράστασης, καθώς από την μια εγκλιματίζουν τους θεατές με το έργο και από την άλλη είναι το γλυκό καλωσόρισμα του σκηνοθέτη απέναντι στο κοινό του. Ο Δημήτρης Αδάμης σε αυτόν τον ρόλο δίνει εξέχουσα σημασία.

Η επιλογή της μουσικής από την τεράστια παλέτα της ελληνικής παράδοσης είναι βέβαιο ότι θα συγκινήσουν τον θεατή συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Ήχοι από την Θράκη, την Μακεδονία, τα νησιά του Ιονίου, τον Πόντο κ.α. με έντονη την επιρροή από την θεματολογία των πουλιών ταξιδεύουν τον θεατή στα χρώματα της χώρας μας και δίνουν έναν ακόμα λόγο να συνδεθούμε με την αρχέγονη ιστορία μας.

Ένα ακόμα προτέρημα της παράστασης είναι η φωνή του μεγάλου ερμηνευτή Βασίλη Γισδάκη του οποίου το όνομα έχει άρρηκτα συνδεθεί με τον Μάνο Χατζιδάκι. Ο ερμηνευτής ως ο κορυφαίος του χορού τραγουδά για τα πουλιά και την ζωή, καθώς η φωνή του αντηχεί και ανατριχιάζει το κοινό.

Η κίνηση των ηθοποιών που επιμελήθηκε η Φωτεινή Σταματελοπούλου «δένει» άψογα με την μουσική, την ροή και το προφίλ της παράστασης, ενώ τα κοστούμια από τις Μαγικές Σβούρες είναι ιδιαίτερα προσεγμένα και φωτίζουν το σκηνικό με τα χρώματα των πουλιών.

Επιπλέον, οι κωμωδίες του Αριστοφάνη εμπεριέχουν όλα τα πολιτιστικά και κοινωνικά στοιχεία της εποχής με αποτέλεσμα η απόδοσή της στη σύγχρονη εποχή να απαιτεί από την σκηνοθέτη την παρέμβαση και την πινελιά του. Στην περίπτωση αυτή, η παράσταση «κρατά» ζωντανή την ιστορία του κειμένου, αλλά ξεχωρίζει για την απλότητα – όχι απλοϊκότητα – στην μεταφορά των νοημάτων. Οι θεατές φεύγοντας από το θέατρο θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τον πλούτο των νοημάτων του κωμικού ποιητή.

Ας δώσουμε στα παιδιά, τους μικρότερους θεατές, την δυνατότητα να αφουγκραστούν τα υψηλά νοήματα που μένουν αναλλοίωτα στον χρόνο και πάντα τόσο επίκαιρα. Μια εξαιρετική θεατρική πρόταση.

Πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

3 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Ο σοφός Αίσωπος και οι αστείες ιστορίες του με τη Σάσα Βούλγαρη

Εντυπώσεις από τη θεατρική Παράσταση “Λάχανα και Χάχανα”