in ,

Το αγάπησα!Το αγάπησα!

ΕΙΔΑΜΕ την “Μαρία πριν την Κάλλας” στο Μικρό Παλλάς

Η παιδική σκηνή του Μικρού Παλλάς έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη με την παράσταση Η ΜΑΡΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΛΑΣ, βασισμένη στην ζωή της μεγάλης προσωπικότητας που σημάδεψε παγκοσμίως τον χάρτη, της Μαρίας Κάλλας με έμφαση την παιδική – εφηβική της ηλικία έως τα πρώτα μεγάλα βήματα στη μουσική.

Για τους συντελεστές

Ο μουσικός – συνθέτης Θωμάς Καραχάλιος (μετά τις επιτυχίες των “Τα ψηλά βουνά” και “Ο ΜΙΚΡΟΣ AMADEUS – Το παιδί θαύμα”) που επιμελήθηκε τόσο τα κείμενα όσο και την μουσική σύνθεση της παράστασης αποτελεί μια φωτεινή ακτίδα δημιουργικότητας. Το κείμενο είναι πλούσιο σε περιεχόμενο, καθώς εμπερικλείει πολλά γεγονότα από την ζωή των ηρώων. Η αναδρομή στο παρελθόν της οικογένειας της Μαρίας Καλογεροπούλου, κοινώς Κάλλας, η καταγωγή του παππού, το ταξίδι στην Αμερική και η επιστροφη στην Ελλάδα, οι παιδικές αδυναμίες της Μαρίας, τα πρώτα βήματα στην Λυρική Σκηνή, η κατηγορία για προδοσία…

Μουσική υπόκρουση συνάδει απόλυτα με το περιεχόμενο των σκηνών, το συναίσθημα των ηρώων και χρωματίζει το κείμενο.

Η συμβολή της καταξιωμένης σκηνοθέτιδος Ειρήνης Ιακώβου στην επιτυχία της παράστασης είναι αδιαμφισβήτητη. Η διασκευή του κειμένου έχει ενδιαφέρον και ζωηράδα, λόγω της γοργής ροής των σκηνών και της περιγραφής των άγνωστων πτυχών της ζωής της Μαρίας, δεν κουράζει τον θεατή με επαναλήψεις και ασυνέχειες. Το ρεαλιστικό θέατρο πλέκεται με το θέατρο αυτοσχεδιασμού και ξεμπλοκάρει την φαντασία του θεατή.

Η σκηνοθέτης αξιοποιεί κάθε πλευρά της σκηνής, ενώ οι ηθοποιοί αναμιγνύονται με τους θεατές περιδιαβαίνοντας στον χώρο τους και μετατρέποντας τους σε κοινωνούς, με ενεργό ρόλο.

Χαρακτηριστικές σκηνές αστείρευτου αστεϊσμού είναι αυτή της ανακοίνωσης για την άφιξη στον προορισμό από υπάλληλο εντός του καραβιού, ενώ σκηνοθετική έμπνευση αποτελούν οι σκηνές της γέννας, της διαδικασίας του γάμου, η σκηνή με το τρόλεϊ και η αναπαράσταση του γερμανικού οχήματος.

 

 

Για τη διανομή

Εξαιρετικές οι ερμηνείες των ηθοποιών. Η καλλίφωνη Εστέλα Κοπανου ως η μικρή Μαρία επί σκηνής μεταφέρει με τον καλύτερο τρόπο την ψυχολογία, τις αδυναμίες, την αθωότητα της ηρωίδας, ο Σπύρος Ιωάννου στο ρόλο του υποχωρητικού και εργατικού πατέρα της Μαρίας, η Αλίνα Κοτσοβουλου υποδύεται εκπληκτικά την δασκάλα της ηρωίδας που εμφυσά την αγάπη για τις ιταλικές άριες. Η επιβλητική, διεκδικητική, Κατερίνα Μάντζιου αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις αναπαριστώντας την μητέρα της Κάλλας.

Και το ηθικο δίδαγμα…

Σαφώς, η παράσταση εκθειάζει την μοναδική στο είδος της Μαρία Κάλλας, στο ιδιαίτερο ταλέντο της φωνής της, αλλά δεν “στέκεται” επιφανειακά στα όρια της εξύμνησης. Ο θεατής αφουγκράζεται την ψυχολογία της ηρωίδας, συγκινείται με τις σκέψεις και τη συμπεριφορά της και κατανοεό σε βάθος ότι ένα κορίτσι, όπως όλα τα άλλα, κατάφερε μετά κόπων και βασάνων, και με τη στήριξη της οικογένειάς της να φτάσει ψηλά αναγνωρίζοντας το ταλέντο της. Ο αγώνας για ζωή, για μουσική, για δοτικότητα… όπως πρόσφερε η Μαρία.

Συνοπτικά, πρόκειται για μια παράσταση με γοργή ροή, πλούσια σε νοήματα, υπέροχη μουσική επένδυση και αξιέπαινες ερμηνείες. Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε!

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

2 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Ο Θάνατος του Ιβαν Ιλιτς για 2η επιτυχημένη χρονιά

Βιβλιοπαρουσιάση παραμονή Χριστουγέννων στον Μάρτη