in

Εγκαινιάστηκε η έκθεση εμπνευσμένη από το 1821

«Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης*

  1. Ο Αγώνας στη θάλασσα»

Επίσημη παρουσίαση της έκθεσης στην Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας,

Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την Τρίτη 8 Ιουνίου

 

                *Α. Κάλβος, Ωδή 8η Εις Αγαρηνούς

Πραγματοποιήθηκε απόψε στο Ίδρυμα Ευγενίδου η επίσημη παρουσίαση της επετειακής έκθεσης «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα», στην Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης και η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Αμαλία Παππά, καθώς και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Στην επίσημη παρουσίαση παρευρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης, ο Πρύτανης του Ε.Μ.Π. Ανδρέας Μπουντουβής, ο Εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας 1821-2021 και Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Ιωάννης Μάνος, καθώς και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη Δημήτρης Βλαστός.

Ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση από την Αμαλία Παππά, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Σημειώνεται ότι η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης πραγματοποιήθηκε παρουσία εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων, τηρώντας όλα τα τρέχοντα υγειονομικά μέτρα όπως αυτά ορίζονται από τους υπεύθυνους κρατικούς φορείς.

Λίγα λόγια για την έκθεση

H επετειακή έκθεση με τίτλο «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα» συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021». Η Έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό, από αύριο Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 και θα διαρκέσει έως και τις 31 Μαρτίου 2022.

Η έκθεση παρουσιάζει μέσα από 125 αρχειακά τεκμήρια και μουσειακά κειμήλια (πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά), την ελληνική Ιστορία που είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα, την εποποιία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, παράλληλα με την πολεμική μαεστρία και την ικανότητα των Ελλήνων στο εμπόριο.

Τα τεκμήρια πλαισιώνονται από καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές. Έτσι το κοινό θα βρεθεί μπροστά σε εντυπωσιακές διαδραστικές εμπειρίες και εικονικές περιηγήσεις (VR) σε 4 από τα πλοία που πήραν μέρος στην  Ναυμαχία του Ναυαρίνου και αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Έργου ΝΑΥΣ, με συντονιστή το Ίδρυμα Ευγενίδου και επιστημονικό υπεύθυνο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Ψηφιακές και εικονικές εφαρμογές δημιούργησε επίσης το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΙΠΤΗΛ) μέσω του Έργου ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ-1821.

Υλικό για την Έκθεση παραχωρήθηκε και από φορείς του εξωτερικού όπως το Archivio di Stato της Νάπολης αλλά και από την ιδιωτική συλλογή των Ανδρονίκης και Δημήτρη Κωστόπουλου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση και την επίσκεψή σας μπορείτε να αντλήσετε από εδώ.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

https://www.eef.edu.gr

https://www.gak.gr

https://www.protovoulia21.gr

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

Ποντιακή φωνή στο CT GARDEN FESTIVAL

Η Αντιγόνη από τον Μουμουλίδη για 2η χρονιά