in

Δυο Θεατρικές ομάδες του Our Festival στο elamazi

Σε μια προσπάθεια συνομιλίας με το Our Festival  που για 8η συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, από τις 30 Αυγούστου έως και τις 04 Σεπτεμβρίου, αναζητήσαμε δύο θεατρικές ομάδες την A(r)CT και την Artika. Το φετινό πρόγραμμα είναι πιο πλούσιο από ποτέ και οι δράσεις παραμένουν για όλους με ελεύθερη είσοδο! Η A(r)CT παρουσιάζει σήμερα ημέρα Τρίτη 30 Αυγούστου την παράσταση «Μια Ασπίδα Όνειρα», μια παράσταση για τον μαγικό κόσμο των Βιβλίων σε συνδυασμό με ένα διαδραστικό εργαστήριο δημιουργικής κίνησης και αυτοσχεδιασμού. Η Artika θα παρουσιάσει για τους μικρούς θεατές την παράσταση «Μία Θαυμάσια Ημέρα» για την επαφή με τον κόσμο και τη φύση την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30.

Elamazi – Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα για τη δράση που θα παρουσιάσετε στους μικρούς φίλους;

 

A(r)CT – Η δράση μας αφορά την χοροθεατρική παράσταση “Μία ασπίδα όνειρα”, η οποία αντλώντας στοιχεία από το βιβλίο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες “Δον Κιχώτης” προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των βιβλίων. 

Άμεσα επηρεασμένο από τον τρόπο γραφής του βιβλίου αυτού, το έργο μας προβάλλει το σατιρικό στοιχείο, με χιούμορ αλλά και έντονη παραστατικότητα. Χρησιμοποιώντας την κίνηση ως αφετηρία και με την βοήθεια της μουσικής, των κοστουμιών και των σκηνικών δημιουργούμε ένα κόσμο όπου τέσσερις χαρακτήρες μετατρέπονται σε “ιππότες της ελεεινής μορφής” και μας δίνουν ένα μεγάλο μάθημα κατακτώντας όσα η φαντασία τους ορίζει. 

Όπως ο Δον Κιχώτης, έτσι και εμείς, μένουμε πιστοί στο όνειρό μας και την ιδέα μας πως η τέχνη λειτουργεί ως ένα μέσο κοινωνικής αλλαγής και επιθυμούμε μέσα από την παράστασή μας “Μία ασπίδα όνειρα” να καταφέρουμε να εντείνουμε τη σημασία της φαντασίας, σε κάθε άνθρωπο, αλλά ειδικότερα στα παιδιά που αναγκάζονται να τη χάσουν πολύ νωρίς λόγω μιας κοινωνίας εθισμένης στην λογική. Οι Δον Κιχώτες που εμφανίζονται επί σκηνής μέσα από τις ατελείωτες περιπέτειες και τις αποτυχημένες μάχες τους αποδεικνύουν πως τελικά τρέλα δεν είναι να πιστεύεις στα όνειρά σου και

να παλεύεις να τα κάνεις πραγματικότητα…αλλά να πιστέψεις στην πραγματικότητα και να εγκαταλείψεις τα όνειρά σου.

Η παράστασή μας συνοδεύεται από ένα διαδραστικό εργαστήριο δημιουργικής κίνησης και αυτοσχεδιασμού για τους μικρούς μας φίλους (και όχι μόνο!) μέσα από το οποίο θα εξερευνήσουμε τις αφηγηματικές δυνατότητές του σώματός μας και θα αφυπνίσουμε την δημιουργικότητα και τη φαντασία μας! 

 

Artika – Στις 2/9, έχουμε την χαρά να παρουσιάσουμε στο Our Festival, την θεατρική μας παράσταση που συνδυάζει ζωντανή μουσική, χορό και ποίηση με τίτλο “Μια θαυμάσια ημέρα”. Απευθύνεται σε ηλικίες από 3 χρονών και πάνω, παιδιά και ενήλικες. Και είναι σημαντικό να το τονίσουμε αυτό γιατί διαπραγματεύεται θεματικές που αφορούν την ζωή μας στον πυρήνα της, δουλεμένες με τρόπο που μπορούν να διαβαστούν από κάθε ηλικία ανάλογα με το αναπτυξιακό της στάδιο.

Το κυρίως αφήγημα με το οποίο καταπιανόμαστε στην παράσταση αυτή είναι οι συνήθειες και οι ρουτίνες που αρχίζουμε να διαμορφώνουμε από πολύ νωρίς στην ζωή μας και μας προσφέρουν ασφάλεια και την αίσθηση ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο.

Κάποτε, όμως, χάνουμε τον έλεγχο και τότε είναι να σα να χάνεται η γη κάτω από τα πόδια μας, χάνεται η λογική, η ισορροπία, ακόμα και τα λόγια μας.

Τότε μας δίνεται η μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά τον κόσμο, τις σχέσεις, να συνδεθούμε με όσα υπάρχουν γύρω μας, με κάποια από αυτά ίσως και για πρώτη φορά, και να συναντηθούμε με τα λόγια του ποιητή: Εδώ ας σταθώ. Κι ας δω κι εγώ την φύσι λίγο (Κ.Π. Καβάφης «Θάλασσα του πρωϊού»).

Η επιλογή της χρήσης ποίησης στην παράσταση μας ήταν πολύ συνειδητή αφού πιστεύουμε στην δύναμη και στην ευεργετική επίδραση που έχει στην διαμόρφωση της προσωπικότητας των πολύ νεαρών παιδιών.

Η παράσταση δημιουργήθηκε την Άνοιξη του 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος «Mapping – a map on the aesthetics of performing arts for early years», με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ και του Creative Europe και έχει ήδη παρουσιαστεί σε 3 μεγάλα διεθνή φεστιβάλ στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία.

Elamazi – Η φιλοσοφία του μακρόχρονου αυτού Φεστιβάλ με ποιον τρόπο κουμπώνει με τη δική σας αντίληψη για τις Τέχνες αλλά και την αλληλεγγύη;

 

A(r)CT – Για εμάς η Τέχνη είναι μία κινητήριος δύναμη. ‘Εχει τη δυνατότητα να μεταβάλλεται, να επαναπροσδιορίζεται, να εκσυγχρονίζεται και κατά συνέπεια να μεταβάλλει, να επαναπροσδιορίζει και να εκσυγχρονίζει τον κόσμο γύρω μας. Η Τέχνη δεν επαναπαύεται.  Επιλέγει να κινεί, να κινητοποιεί και διαρκώς να θέτει καινούργια ερωτήματα σχετικά με την ανθρωπιστική μας ύπαρξη και την κοινωνική μας υπόσταση.  Με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε πως η δική μας προσέγγιση ως προς τον ρόλο της τέχνης στην κοινωνία μας βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τη φιλοσοφία του μοναδικού Our Festival, μιας και μέσα από αυτό δημιουργούν ένα χώρο ελεύθερης έκφρασης, δημιουργικότητας, αλληλεγγύης και συνεργασίας. Ένα χώρο όπου οι τέχνες συναντούν τον άνθρωπο και μαζί πλάθουν έναν καλύτερο κόσμο. Το Φεστιβάλ αυτό είναι ένα ζωντανό παράδειγμα πως οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις.  Ας δημιουργήσουμε τέχνη λοιπόν. Τέχνη από όλους για όλους! 

 

Artika – Ο τρόπος που δουλεύουμε είναι ομαδικός και συνεργατικός. Οι δουλειές μας είναι αδύνατον να έχουνε την επικοινωνία που πρέπει να αναπτύξουμε με τις τρυφερές αυτές ηλικίες αν δεν χτίζουμε από κοινού την δράση μας κάθε φορά.

Για αυτό τον λόγο και η συμμετοχή μας στο Our Festival ταιριάζει με την αντίληψη που διατηρούμε για την δημιουργία και το μοίρασμά της με το κοινό. Η φύση της τέχνης γενικότερα εμπεριέχει την ενεργή συμμετοχή του δημιουργού καθώς και του αποδέκτη του έργου του. Όταν οι δημιουργοί είναι περισσότεροι αλλά λειτουργούν σαν ένα σώμα σεβόμενοι όμως τον πλουραλισμό της σκέψης του και αυτοδιαχειρίζονται την δουλειά τους, τότε οι αποδέκτες συμβάλλουν σε αυτήν την άμεση επικοινωνία με μεγαλύτερο πάθος. Αυτό είναι για μας το σημείο επαφής με την ιδεολογία του φεστιβάλ. Οι εργάτες του είναι πολυτάλαντοι και σεβαστοί και ευχόμαστε να ευτυχήσει και φέτος.

Τις απαντήσεις έχει δώσει για την Artika η Κατερίνα Αλεξάκη, συν-ιδρύτρια της ομάδας

Αναλυτική παρουσίαση των παραστάσεων

 

Τρίτη, 30 Αυγούστου και ώρα 19:30 || Μια ασπίδα όνειρα | A(r)CT || Χοροθέατρο για μικρούς και μεγάλους || 60’

Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των βιβλίων. Εσύ άραγε έχεις βρεθεί σε τέτοιους κόσμους; Έχεις φανταστεί πως είναι να ζεις μέσα σε ένα βιβλίο; Έχεις σκεφτεί τι θα έκανες ως Δον Κιχώτης; Τι θα ονειρευόσουν να αλλάξεις στον κόσμο αυτό;

Την παράσταση θα ακολουθήσει ένα διαδραστικό εργαστήριο δημιουργικής κίνησης και αυτοσχεδιασμού μέσα από το οποίο οι μικροί και μεγάλοι μας φίλοι, θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους σε διάφορους μαγικούς τόπους, ανακαλύπτοντας καινούργιους τρόπους να κινούν το σώμα τους και να διηγηθούν τις δικές τους ιστορίες.

 

Συντελεστές:

Χορογραφία/ Σύλληψη : Ελένη Παπαϊωάννου

Ερμηνεία και συνδημιουργία κινητικού υλικού:

Έμυ Αμερικάνου, Ερικέτη Ανδρεαδάκη, Τάσος Νίκας και Μιχάλης Σαγάνης

Μουσική επιμέλεια/ σχεδιασμός : Πάνος Χουντουλίδης

Επιμέλεια Κοστουμιών και σκηνικών αντικειμένων: Μελισσάνθη Σπέη

Σκηνογραφία/ Σκηνικά : Δημήτρης Κωνσταντάρας & Ελένη Παπαϊωάννου

Αφήγηση: Λάμπρος Παπαγεωργίου

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 Μία Θαυμάσια Ημέρα | Artika | Θεατρική παράσταση για παιδιά ηλικίας 3+ |45’

Από πολύ νωρίς στη ζωή μας αρχίζουμε να διαμορφώνουμε συνήθειες και ρουτίνες που μας προσφέρουν ασφάλεια και την αίσθηση ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο. Κάποτε, όμως, χάνουμε τον έλεγχο και τότε είναι να σα να χάνεται η γη κάτω από τα πόδια μας, χάνεται η λογική, η ισορροπία, ακόμα και τα λόγια μας. Τότε, είναι η ώρα να ανακαλύψουμε ξανά τον κόσμο, τις σχέσεις, να συνδεθούμε με όσα υπάρχουν γύρω μας, με κάποια από αυτά ίσως και για πρώτη φορά, και να συναντηθούμε με τα λόγια του ποιητή: Εδώ ας σταθώ. Κι ας δω κι εγώ την φύσι λίγο (Κ.Π. Καβάφης «Θάλασσα του πρωϊού»).

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μαριλένα Τριανταφυλλίδου

Ερμηνεία: Μαρία Μπαλούτσου, Κλεονίκη Καραχάλιου, Βασίλης Καζής

 

 Πληροφορίες για το φεστιβάκ που ξεκινάει σήμερα θα βρείτε ΕΔΩ

 www.ourfestival.gr

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

Τρίτη, 30 Αυγούστου στις 19:30: “Μια ασπίδα όνειρα” από την ομάδα “A(r)CT” , ένα Χοροθέατρο για μικρούς και μεγάλους

«Παραγγελιές» από τον Χριστόφορο Ζαραλίκο στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι