in ,

Το αγάπησα!Το αγάπησα!

Διαβάζουμε βιβλία: Ένας Πραγματικός Ιππότης

Επιμέλεια κειμένου: Δήμητρα Τσιαούση

Τα ανήσυχα πνεύματα δεν πρέπει ποτέ να εφησυχάζουν. Η ενεργητικότητά μας, λοιπόν, διοχετεύεται πλέον σε πιο ήπιους και συνάμα αποδεκτούς τρόπους έκφρασης, δεδομένων των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε όλοι μας.

Η ανάγνωση ενός βιβλίου συνεπάγεται χρόνο, αφοσίωση, όρεξη για ταξίδια και θετική διάθεση, φυσικά. Με άπλετο χρόνο στις αποσκευές μας και χωρίς να έχουμε τον νου μας στο ρολόι, ξεχυθήκαμε στην βιβλιοθήκη μας.

Το πιο πρόσφατο βιβλίο της δημιουργικής και πολυτάλαντης ομάδας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ από τις εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ “Ένας Πραγματικός Ιππότης” βγήκε σε κυκλοφορία στις αρχές του 2020 και απευθύνεται σε παιδιά μικρής ηλικίας έως τις αρχικές τάξεις του Δημοτικού. Μέσα από τις σελίδες του περιγράφεται η ιστορία ενός αγοριού που όνειρό του είναι να γίνει ένας πραγματικός ιππότης, όπως και ο τίτλος του μαρτυρεί.

Το βιβλίο συναρπάζει τους μικρούς αναγνώστες για την έξυπνη εικονογράφηση και το αινιγματικό κείμενο. Σε αντίθεση με τα παλαιότερα βιβλία της ομάδας που έχουμε αναγνώσει («Δυο Ξεροκέφαλες Κουτάλες», εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2016, «Ο Μικρός Κοπέρνικος και ο Πόλεμος των Άστρων», εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2018), υπάρχει επικοινωνία κειμένου και εικόνας, σε τέτοιο σημείο ώστε το ένα να έχει την ανάγκη του άλλου για να συμπληρωθεί. Δίνεται, με τον τρόπο αυτό, μια άριστη ευκαιρία στους μικρούς αναγνώστες να συνομιλήσουν με το κείμενο και να πλάσουν την φαντασία τους, να ασκήσουν τον λόγο περιγράφοντας τις εικόνες σε συνδυασμό με το κείμενο. Ένα ευχάριστο «πάντρεμα» κειμένου – εικόνας.

Το συγκεκριμένο βιβλίο διαθέτει χιούμορ, επινοητικότητα, καλαισθησία, φρεσκάδα, φαντασία και κλείνει σε harry end, όπως ταιριάζει σε όλες τις παραμυθένιες ιστορίες για ήρωες, ιππότες και βασιλοπούλες.

Ένα βιβλίο για τα όνειρα ενός μικρού παιδιού, όνειρα συναρπαστικά και συναρπαστικά, που δεν έχουν ηλικία, τόπο και χρόνο. Καλή σας ανάγνωση!

Eκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ, Ιανουάριος 2020
Κείμενο: Άγγελος Αγγέλου – Έμη Σίνη
Εικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης

Το συγγραφικό δίδυμο συνεργάζεται με τον Πέτρο Μπουλούμπαση και μας συστήνει έναν υπέροχο ήρωα· ένα αγόρι που ονειρεύεται μια μέρα να γίνει ιππότης, και βάζει τα δυνατά του να αποκτήσει όλα τα απαραίτητα εφόδια: ασπίδα, σπαθί, περικεφαλαία. Όταν όμως το κορίτσι θα χρειαστεί τη βοήθειά του, θα καταλάβει πως τα πραγματικά εφόδια είναι η θέληση, η προσπάθεια και η επιμονή.

«Το μεγάλο του όνειρο είναι να γίνει μια μέρα ιππότης.
Βάζει τα δυνατά του και βρίσκει όλα όσα χρειάζεται.
Όταν, όμως, ένα κορίτσι ζητήσει τη βοήθειά του, θα καταλάβει ότι τα πραγματικά εφόδια ενός ιππότη δεν είναι η ασπίδα, η περικεφαλαία και το σπαθί»

Μια γλυκιά ιστορία για όλους τους σημερινούς ιππότες.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς…

O Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη έχουν γράψει δεκάδες βιβλία και θεατρικά έργα για παιδιά, ενώ το συγγραφικό τους έργο έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτές της καλλιτεχνικής ομάδας Κοπέρνικος που αποτελείται από συγγραφείς, σκηνοθέτες, μουσικούς, ηθοποιούς και σκηνογράφους και έχει ως στόχο τη δημιουργία πρωτότυπων και ποιοτικών παραστάσεων για παιδιά κάθε ηλικίας. Θεατρικά έργα με δικό τους κείμενο έχουν ανέβει με επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και σε άλλα θέατρα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του εξωτερικού.

Λίγα λόγια για τον εικονογράφο…

Ο Πέτρος Μπουλούμπασης γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη σχολή Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Εικονογραφήσεις του έχουν εκτεθεί και εκδοθεί σε: Ελλάδα, Η.Π.Α., Ισπανία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Γαλλία, Κορέα, Βέλγιο, Ιράν, Τουρκία, Σλοβακία. Έχει τιμηθεί με επαίνους και βραβεία, μεταξύ των οποίων το «Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης 2007»

 

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

2 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Μαρούλα Κλιάφα: “Η λογοτεχνία θα πρέπει να γίνεται αφορμή για σκέψη και δημιουργία”

Η σειρά βιβλίων “Οι περιπέτειες του Μικρού Κοπέρνικου”