in

Το αγάπησα!Το αγάπησα! ΣυμπαθητικόΣυμπαθητικό

Χριστίνα-Κατερίνα Μανωλάκου: “Είναι ένας τρόπος να απολαμβάνουμε τα δώρα που μας προσφέρει η ζωή”

Επιμέλεια συνέντευξης: Ξανθή

Η Χριστίνα-Κατερίνα Μανωλάκου είναι yoga instructor και για όσους δυσκολεύονται στην ορολογία της yoga καθοδηγεί τον ασκούμενο (ενήλικα – παιδί) στη φιλοσοφία της, εγκαινιάζοντας τις «στιγμές γιόγκα» ως μια επικοινωνία με τον εσωτερικό κόσμο του παιδιού. Η αγάπη της για το συγκεκριμένο πεδίο της οδήγησε στην μετάφραση του βιβλίου «Κι εγώ κάνω YOGA: 10 ‘Στιγμές’ για Όλη την Οικογένεια» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πρώτη Ύλη. Συναντήσαμε την μεταφράστρια του βιβλίου, Χριστίνα-Κατερίνα, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε και εμείς οι λιγότερο ενημερωμένοι την πραγματική διάσταση της yoga.

Ξανθή – Ποια τα οφέλη της γιόγκα όταν γίνεται οικογενειακά;

Χριστίνα-Κατερίνα Μανωλάκου – Αφιερώνοντας λίγο χρόνο για μερικές «στιγμές γιόγκα» για όλη την οικογένεια απολαμβάνετε πολλαπλά οφέλη: Πέρα από το ότι βελτιώνονται η δύναμη, η αντοχή, η ευλυγισία, η ισορροπία σας κ.α. η γιόγκα μαζί με τα παιδιά σας, μειώνει το άγχος (και το stress της παιδικής ηλικίας) και προάγει στιγμές γαλήνης, αγάπης, ησυχίας.  Ποιότητες που έχουμε όλοι τόσο ανάγκη μέσα σε μια έντονη καθημερινότητα.  Με αφορμή τις «στιγμές γιόγκα» του βιβλίου «Κι εγώ κάνω YOGA” μπορείτε να δημιουργήσετε κινητικές ιστορίες και εκφραστικούς αυτοσχεδιασμούς… Aφήστε το παιδί σας να σας προτείνει τις θέσεις. Ενθαρρύνετέ το να επιλέγει, να ονειρεύεται, να δοκιμάζει, να εκφράζεται, να καθοδηγεί… Με οδηγό την διασκέδαση ενισχύεται το ενδιαφέρον του, η φαντασία του, η δημιουργικότητά του και η αυτοπεποίθησή του! Δώστε λίγο χρόνο να μοιραστείτε τις μοναδικές αυτές στιγμές χαράς και ηρεμίας που μπορεί να σας προσφέρει η γιόγκα.

 

Ξανθή – Από ποια ηλικία μπορούν παιδιά με γονείς να κάνουν γιόγκα;

Χριστίνα-Κατερίνα – Αυτό εξαρτάται από τον ίδιο τον γονιό και κατά πόσο αισθάνεται άνετα και δημιουργικά να εισάγει τις «στιγμές γιόγκα» στην καθημερινότητα. Το βιβλίο «Κι εγώ κάνω YOGA” αποτελεί ένα υπέροχο εργαλείο ιδεών και καθοδήγησης. Ωστόσο σε κάθε ηλικία μπορείτε να βρείτε έναν δάσκαλο ειδικά εκπαιδευμένο στη γιόγκα. Υπάρχει εξειδικευμένη γιόγκα για μωρά (από 3-4 μηνών μέχρι να περπατήσουν) την οποία μπορείτε να απολαύσετε μαζί με τα μωρά σας. Στην καθημερινότητα της οικογένειας μπορούν να εισαχθούν μικρές «στιγμές γιόγκα» από την ηλικία ακόμα και των 2 ετών. Απλά όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο σύντομες, συνήθως, είναι και οι «στιγμές γιόγκα» μαζί του. Παρατηρείστε, εξερευνήστε, ανακαλύψτε, με οδηγό τη διασκέδαση!

Ξανθή – Σε ποια μέρη μπορεί μια οικογένεια να κάνει γιόγκα; Θεωρείτε ότι πρέπει αρχικά να επισκεφθούν κάποιο ειδικό κέντρο ώστε να μάθουν σωστά;

Χριστίνα-Κατερίνα – Η γιόγκα μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή. Είναι ένας τρόπος να είμαστε μαζί, συνειδητά και να απολαμβάνουμε τα δώρα και τις χαρές που μας προσφέρει η ζωή. Στο σπίτι, στη βόλτα, στο πάρκο, στην εκδρομή, στο περπάτημα (π.χ. για το σχολείο) κ.ά. Είναι πολύ σωστό οι γονείς να επισκεφτείτε ένα κέντρο γιόγκα για να μάθετε τις τεχνικές δίπλα σε έναν εξειδικευμένο δάσκαλο ώστε να το κάνετε αργότερα σωστά και στο σπίτι.

 

Ξανθή – Πόσο εύκολα εντάσσονται “στιγμές γιόγκα” στην καθημερινότητα μιας μέσης οικογένειας, έχοντας τόσες υποχρεώσεις;

Χριστίνα-Κατερίνα – Είναι αλήθεια ότι νιώθουμε να τρέχουμε να τα προλάβουμε όλα. Όμως 2’-3’ μπορούν να αφιερωθούν σε αυτές τις «στιγμές γιόγκα» προσφέροντάς μας στιγμές χαράς και ανεμελιάς. Ξαφνικά, για εκείνη την ώρα, δεν έχει σημασία αν έχετε χιλιάδες δουλειές ή ένα νεροχύτη γεμάτο βρώμικα πιάτα. Η γιόγκα σας επιτρέπει να είστε απλά, βιώνοντας τη στιγμή, μαζί με τα παιδιά σας. Έτσι, καλλιεργείται η συνειδητότητα. Δηλαδή το να βιώνετε 100% το παρόν με όλο σας το είναι. Τα παιδιά καλλιεργούν με τη σειρά τους την αυτογνωσία που τα βοηθά να μεγαλώνουν με επίγνωση, συνειδητοποιώντας τί τα κάνει να νιώθουν καλά ή άσχημα, μαθαίνοντας από την εμπειρία τους να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής.

Ξανθή – Θεωρείτε ότι το βιβλίο αποτελεί κινητήριο δύναμη ώστε κάποιος να ενστερνιστεί τη φιλοσοφία και να αποκτήσει τις οικογενειακές του “στιγμές γιόγκα”;

Χριστίνα-Κατερίνα – Φυσικά!

Και δεν πρόκειται, εν τέλει, για κάτι καινούργιο και ανατρεπτικό… Πρόκειται για στιγμές ηρεμίας και αγάπης, τις οποίες όλοι έχουμε ανάγκη.

Το βιβλίο «Κι εγώ κάνω YOGA» σας προτείνει υπέροχους και πολύ απλούς τρόπους για να θυμάστε να αναπνέετε, να ασκήστε, δίνοντας χρόνο για να τιμήσετε τον εαυτό σας, καλλιεργώντας ενσυναίσθηση και επίγνωση. Κι όταν κάτι τέτοιο λειτουργεί σε όλη την οικογένεια μαζί, θα βρείτε το μονοπάτι της καθημερινότητας να είναι λιγότερο βραχώδες και με πολύ καλύτερη θέα. Τα παιδιά πρέπει να δουν τους γονείς τους να αγαπούν το σώμα τους και να τρέφουν το μυαλό τους. Τα παιδιά πρέπει να μας δουν να κάνουμε γιόγκα και όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν φυσικά και αβίαστα..!

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Σχόλια

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0