in

“Εμπνέομαι από το μέλλον…” συνέντευξη στο elamazi της Άννας Σεβαστής Τζίμα από τις ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Την πρωτογνωρίσαμε από την θεατρική παράσταση “Ο Πουλτσινέλα και το γελαστό δάσος” που έκανε τον Πουλτσινέλα… μετά μάθαμε ότι εκείνη έγραψε το παραμύθι και σκηνοθέτησε την παράσταση.

Ο λόγος για την Άννα Σεβαστή Τζίμα, μια ταλαντούχα συγγραφέας – σκηνοθέτιδα – ηθοποιός, αλλά πάνω απ΄όλα “παιδί”. Ναι ένα ταλαντούχο παιδί και σας το καταθέτουμε πολύ προσωπικά αφού κάθε Σάββατο αυτό βλέπουμε στον τρόπο που κινείται και μιλάει με τα παιδιά μας στο θεατρικό εργαστήρι στις “Μορφές Έκφρασης”
Γιώργος – Ελευθερία

 Για την γνωρίσετε και εσείς καλύτερα απάντησε στις ερωτησούλες μας!!!

Γράφεις και σκηνοθετήσεις παιδικές παραστάσεις… πόσο εύκολο είναι να μεταφέρεις στα παιδιά το παραμύθι σου;

Δεν θα ήθελα να το εξετάσω από αυτή την πλευρά, το πόσο εύκολο είναι κάτι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από την εμπειρία μας, από την προσωπική μας φιλοδοξία, από το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε στα παιδιά και άλλα πολλά. Το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά αποτελούν τον πιο έξυπνο πληθυσμό της χώρας μας, και ξέρεις ότι δε σου χαρίζονται ποτέ !!! Σίγουρα το κάθε παιδί αναζητά τους δικούς του ήρωες, που θα τον βοηθήσουν να υλοποιήσει την προσωπική του αποστολή. Προτιμώ ν’ απευθύνομαι στα παιδιά με ευθύτητα και με σεβασμό στην προσωπικότητα τους. Προσπαθώ να πλησιάσω τον κόσμο τους και μέσα από τις παραστάσεις μου να τα οδηγήσω σε σκέψεις, συμπεράσματα και ερεθίσματα που θα μπορούσαν να τα βοηθήσουν στην προσωπική τους πορεία.

– Και η πηγή έμπνευσής σου είναι….

Το μέλλον! Εμπνέομαι από το μέλλον, πολύ συχνά σκέφτομαι πόσο καλύτερος θα μπορούσε να είναι ο κόσμος μας, ακούγεται ουτοπικό το ξέρω, αλλά έχω διατηρήσει αυτή τη παιδική φλόγα μέσα μου, ξέρετε για ένα παιδί δεν υπάρχουν εμπόδια, μπορεί ανά πάσα στιγμή να πετάξει, ή να γίνει ο πιο δυνατός του κόσμου… είναι αστείο αλλά αυτή είναι η πηγή της έμπνευσης μου, το μέλλον. Από εκεί και πέρα μου αρέσει να ερευνώ παραμύθια, ή να φαντάζομαι ιστορίες που θα μπορούσαν να μεταφέρουν αυτή την αγάπη για τη ζωή στα παιδιά. Άλλωστε αυτά δημιουργούν στ’ αλήθεια το μέλλον!!!

-Τελικά τα παιδιά είναι εύκολο κοινό;

Τα παιδιά αποτελούν ένα υπέροχο κοινό, σου δίνουν χώρο και ανταλλάσσουν με ένταση τα συναισθήματα τους. Τίποτα δεν μένει κρυφό όλα είναι φανερά και αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον!

– Σε όλες τις παραστάσεις σας η μουσική και τα τραγούδια είναι ζωντανά! Πόσο βοηθάει αυτό τα παιδιά να παρακολουθήσουν την παράσταση;

Πολύ, νομίζω ότι η ζωντανή μουσική μιλάει στα παιδιά με έναν δικό της τρόπο, είναι φυσική και τα αγγίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ταυτόχρονα όλο αυτό το παιχνίδι των ήχων τους τραβάει την προσοχή και τους δίνει μεγαλύτερη κατανόηση.

– Οι παραστάσεις σας είναι και για πολύ μικρά παιδιά… πολύ γονείς όμως αναρωτιούνται πότε να ξεκινήσουν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο θέατρο… φοβούνται ότι δεν θα καταφέρουν να δουν όλη την παράσταση. Τι έχεις να τους προτείνεις;

Υπάρχει κάτι το υποκειμενικό σε αυτό, πιστεύω ότι ο κάθε γονιός θα πρέπει να κρίνει μόνος του για το ποια θα είναι η κατάλληλη στιγμή, παρόλα αυτά θα τους πρότεινα, εάν υπάρχει βέβαια η δυνατότητα, να το ρισκάρουν, χωρίς όμως να επιμείνουν ιδιαίτερα εάν το παιδί αντιδράσει σε αυτό. Θα πρέπει να το σεβαστούν και να περιμένουν λίγο ακόμα. Θα βοηθούσε βέβαια και το παιχνίδι στο σπίτι μια κατά κάποιο τρόπο προετοιμασία.

– Για το “Παιδί και το κουδουνάκι” είναι η τρίτη χρονιά που ανεβαίνει τι το κάνει διαφορετικό φέτος;

Τα video σκηνικά, η πιο πλούσια δομή, η μεγαλύτερη εμπειρία που οδήγησαν σε διορθώσεις και βελτιώσεις της αρχικής ιδέας! Τώρα γιατί θα έπρεπε να ανέβει και φέτος; Για μένα είναι πολύ καθαρό, στους καιρούς που ζούμε, το μήνυμα της!!!

– Εκτός από τις παραστάσεις τι άλλο κάνετε για τα παιδιά;

Με τα παιδιά μου αρέσει βασικά να παίζω και γι’ αυτό εδώ και κάποια χρόνια έχω υπό την επίβλεψή μου τα καλλιτεχνικά εργαστήρια «Παιδί & Τέχνη» που δημιουργήθηκαν στην ομάδα «Μορφές Έκφρασης». Μου δίνεται έτσι η ευκαιρία να έχω μια πιο άμεση επαφή με τα παιδιά και μέσα από τον δρόμο της μουσικής, της κινητικής και της θεατρικής έκφρασης να ανακαλύψουμε μαζί κι άλλες πτυχές της ζωής αλλά και του εαυτού μας.

Επίσης έχω δημιουργήσει εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τ’ ανθρώπινα δικαιώματα, τις αξίες και τη ζωή, αλλά και προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής, πυρασφάλειας κλπ. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν βασικά θέματα που αφορούν τη ζωή , πρακτικά θέματα αλλά και ανθρωπιστικά ώστε να τα προφυλάξουμε από κακοτοπιές.

 – Μιας και πλησιάζουν οι γιορτές τι θα συμπλήρωνες στη λίστα του Αϊ Βασίλη…. “Άγιε μου Βασίλη θα ήθελα να ……………………………………”

Όλα τα παιδιά του κόσμου να μην εγκαταλείψουν ποτέ τα όνειρά τους, να επιμένουν σε αυτά και να μην κάνουν πίσω για κανέναν λόγο. Να μάχονται γι’ αυτά που πιστεύουν και όταν μεγαλώσουν να είναι γεμάτοι υγεία, ευτυχία και δημιουργία. Θα ήθελα όλοι οι άνθρωποι να ξαναβρούν το χαμόγελο τους και να δίνουν ο ένας στον άλλον τον καλύτερο αυτό τους. Και για μένα θα ήθελα… να με οπλίσει με σούπερ δύναμη και να ελευθερώσω όλα τα σκλαβωμένα παιδιά  να ταΐσω όλα τα παιδιά που πεινάνε και να βοηθήσω κάθε παιδί που βρίσκεται σε μπελάδες.

Άγιε μου Βασίλη κάνε αυτόν τον κόσμο άξιο για τα παιδιά!!!

Από giorgos

Να σας συστηθώ: είμαι ο Γιώργος και όλα αυτά τα χρόνια, έχω «ξαναζήσει» τα παιδικά μου χρόνια ενώ έχω γνωρίσει γονείς με το ίδιο πάθος και αγάπη προς τα παιδιά!

68 Comments

Leave a Reply
 1. Είχαμε παρακολουθήσει κι εμείς τον Πουλτσινέλα, μια πολύ όμορφη παράσταση γεμάτη τραγούδια και χρώματα που άρεσε πολύ στα παιδιά, και μετά η κυρία Τζίμα έπαιξε μαζί τους σα να ήταν κι αυτή παιδί. Ταλαντούχα, γλυκιά και πολύ αγαπητή στα παιδιά, άρα καλός άνθρωπος.

 2. Είχαμε δει και εμείς τον Πουλτσινέλα και παρότι η κόρη μου ήταν μικρή τότε της άρεσε πάρα πολύ και θυμάμαι ότι τραγουδούσαμε το τραγούδι της παράστασης για πολλές μέρες μετά.

 3. Όταν ένας άνθρωπος, ειδικά στις μέρες μας, λέει με τόση αισιοδοξία πως εμπνέεται από το μέλλον που μπορεί να είναι καλύτερο, αξίζει να του εμπιστευτούμε τα παιδιά μας να τα ταξιδέψει. Μπράβο!

 4. την είδαμε χτες στην παράσταση με το κουδουνάκι, η σκηνοθεσία, η μουσική, και οι τρεις ηθοποιοί ήταν εξαιρετικοί, μας άρεσε που υπήρχε video art , συνδυασμός χορού και ζωντανής μουσικής, και η συμμετοχή των παιδιών, ειλικρινά ήταν μια απολαυστική παράσταση όχι μόνο για τους μικρούς αλλά και για τους μεγάλους. Συγχαρητήρια

 5. Πολύ όμορφη ευχή..το ευχόμαστε και εμείς για τα παιδιά όλου του κόσμου..
  Εμείς είδαμε το παιδί και το κουδουνάκι και μας άρεσε πάρα πολύ το μήμυμά της παράστασης..όσο για την Αννα Σεβαστή Τζίμα..χωρίς να ξέρουμε ποια ήταν,ήταν εκείνη που ξεχωρίσαμε.Χωρίς βέβαια να σημαίνει οτι και οι άλλοι δύο ηθοποιοί δεν ήταν εξίσου καλοί

 6. Είδαμε χθες την παράσταση «το παιδί & το κουδουνάκι», μας άρεσε πολύ και στα παιδιά ακόμα περισσότερο!
  Η συμμετοχή που είχαν κι αυτά τα έκανε να νιώσουν ξεχωριστά.
  Συγχαρητήρια στην ομάδα για την παράσταση!!! Την προτείνω ανεπιφύλακτα.

 7. πηγαμε και με το σχολειο!τα πιτσιρικια ενθουσιαστηκαν!ηταν οντως μια παρα πολυ προσεγμενη παρασταση! απλο, κατανοητο και τοσο δουλεμενο! παρασταση με ρυθμο και κεφι! μπραβο για αλλη μια φορα!

Αφήστε μια απάντηση

Εκπαιδευτήρια Δούκα

Μικρές Ιστορίες. Χώρος Δημιουργικών Δράσεων