in

Το αγάπησα!Το αγάπησα! ΣυμπαθητικόΣυμπαθητικό

Τι σνακ μπορεί να καταναλώσει στο σχολείο το παιδί μου;

sandwich with ham, apple, banana and granola bar
sandwich with ham, apple, banana and granola bar
sandwich with ham, apple, banana and granola bar

Τα σχολικά σνακ για τα παιδιά αποτελούν σημαντικό μέρος μια ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Στα παιδιά, και ειδικότερα τα δραστήρια- ενεργητικά και εκείνα που παρουσιάζουν έντονη ανάπτυξη (έφηβοι), οι ενεργειακές απαιτήσεις δεν καλύπτονται μόνο από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό. Όταν αυτά πεινάνε ανάμεσα στα γεύματα είναι σημαντικό η επιπλέον ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά να εξασφαλίζονται μέσα από υγιεινά και καλής ποιότητας σνακ. Αυτά δεν είναι άλλα από τα σπιτικά. Ποικιλία και καλής ποιότητας υλικών αποτελούν άριστη πηγή θρεπτικών συστατικών ώστε να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες των παιδιών και την ανάπτυξή τους. Σημαντικό είναι να επισημάνουμε το μέγεθος του σνακ. Δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ μεγάλο, αλλά τόσο, ώστε να «κρατήσει» το παιδί μέχρι το επόμενο γεύμα. Θα πρέπει να προσφέρεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, 2 ώρες πριν το μεσημεριανό γεύμα. Αν το παιδί πεινάει, επιστρέφοντας από το σχολείο, καλό είναι να το περιμένουν ωμά λαχανικά στο τραπέζι.

Επιλογές υγιεινού σνακ στο σχολείο:

  • σάντουιτς με 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης ή 1 ψωμάκι με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και λαχανικά (ντομάτα, μαρούλι, πιπεριά) + 1 μικρό φρούτο
  • τυρόπιτα ή σπανακόπιτα (κατά προτίμηση σπιτική) + 1 φρούτο
  • σπιτικό κέικ με αλεύρι ολικής και λαχανικά (κέικ καρότου) ή φρούτα ( μηλόπιτα ή μπανάνα ) ή ξηρούς καρπούς- σταφίδες ή κέικ ρυζιού
  • μίνι σπιτική πίτσα κομμένη σε μικρά κομμάτια με αλεύρι ολικής άλεσης, με τυρί χαμηλό σε λιπαρά, σπιτική σάλτσα ντομάτας και άφθονα λαχανικά αρεσκείας των παιδιών
  • αραβική πίτα ή τορτίγια με τυρί, βραστή γαλοπούλα και λαχανικά
  • κουλούρι ολικής άλεσης ή κριτσίνια ή κράκερ + 1 κουτάκι φυσικό χυμό
  • 1 αυγό βραστό + φέτα ψωμί ολικής ή φρυγανιές + 1 φρούτο
  • μπάρα δημητριακών ή 1 μικρή συσκευασία παστέλι + 1 φρούτο
  • ατομική συσκευασία ρυζόγαλου ή κρέμα με γάλα χαμηλό σε λιπαρά
  • σπιτικό ρόφημα από γιαούρτι ή γάλα ή χυμό φρούτων με φρούτα και πάγο (smoothies)
  • σταφιδόψωμο ατομικής συσκευασίας
  • σάντουιτς με 1 ψωμάκι ή 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα
  • γάλα με χαμηλά λιπαρά και δημητριακά ολικής άλεσης
  • ατομική συσκευασία γιαουρτιού χωρίς γλυκαντικές ύλες συνοδευμένα με κριτσίνια ή κράκερ
  • ποικιλία ωμών λαχανικών όπως καρότα, μπρόκολο, ντοματίνια, χρωματιστές πιπεριές
  • ποικιλία φρούτων ολόκληρα ή κομμένα στη μέση ή σε κύβους ή σε φέτες
  • φυσικοί χυμοί φρούτων 100% χωρίς προσθήκη γλυκαντικών υλών
  • μικρή συσκευασία με φρούτα ωμά ή αποξηραμένα αναμιγμένα με ξηρούς καρπούς
  • συσκευασία ποπ κορν χαμηλών λιπαρών ή μικροκυμάτων
  • μικρές μερίδες παγωτού χαμηλού σε λιπαρά χωρίς επικάλυψη σοκολάτας

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι το νερό.

Πολλά δημοφιλή σνακ που καταναλώνονται από τα παιδιά, όπως τα μπισκότα, τα πατατάκια, τα κέικ, τα σάντουιτς με λουκάνικα, οι σοκολάτες, τα αναψυκτικά κ.λπ. είναι υψηλά σε θερμίδες, αλάτι ή ζάχαρη και χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά. Αυτά μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια υγιεινή διατροφή, αλλά δεν πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Επίσης, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στους ξηρούς καρπούς και το φυστικοβούτυρο. Πριν την εισαγωγή τους στα σνακ, βεβαιωθείτε ότι το παιδί δεν έχει αλλεργία σε αυτά.

Γράφει ο/η Κελεμάνη Αναστασία, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πηγή:  www.mednutrition.eu

Από giorgos

Να σας συστηθώ: είμαι ο Γιώργος και όλα αυτά τα χρόνια, έχω «ξαναζήσει» τα παιδικά μου χρόνια ενώ έχω γνωρίσει γονείς με το ίδιο πάθος και αγάπη προς τα παιδιά!

38 Comments

Leave a Reply
  1. Τώρα που ξεκινήσαμε νηπιαγωγείο και το δεκατιανό το τρώει στο σχολειό η μικρή, αυτές είναι οι επιλογές μας. Βέβαια μερικές φορές παίρνει και κάτι πιο γλυκό όπως λουκουμά, ή κρουασάν σοκολάτας.

  2. συμφωνω με τα παραπανω και εμενα ο γιος μου παει προνηπιο και οι επιλογες μας ειναι φρουτα,χειροποιητα κουλουρακια,τοστακια,σαντουιτσακια η πιτουλες.αποφευγω τα τυποποιημενα.

  3. Πολυ χρησιμο το αρθρο αν κ πιστευω οτι πολλα παιδακια δεν τρεφονται σωστα κ γι αυτο φταινε οι μανουλες. Ειδικα στις κουνιες ολα τα βλεπω με σοκολατες κ γκοφρετες. Πρεπει να τα μαθουμε με πιο σπιτικα χειροποιητα φαγητα !!

  4. Χρειαζόμαστε συμβουλές για μαγειρικη για τα παιδια και για σνακ για το σχολείο.τα παιδια βαριουντια εύκολα και θέλουν και απλές γεύσεις. Μακαρι να βάλετε και άλλα αρθρα σχετικα

  5. για να ειμαι ειλικρινης,εμεις του δινουμε στο νηπιαγωγειο πολλα φρουτα και αυγουλακι που του αρεσει! το περιεργο ειναι οτι οταν τον ρωταμε τι θελει, δεν ζηταει γλυκακια και τετοια ,γιατι οπως λεει η κυρια ”αυτα δεν ειναι καλα για τα δοντακια”. Στο σπιτι, βεβαια, που και που τρωμε τις απαγορευμενες τροφες! με μετρο οι λιχουδιες…

  6. Οι ιδέες ήταν καταπληκτικές, κάποιες από αυτές τις επιλογές έχουμε υιοθετήσει κι εμείς κάποιες τις είδαμε εδώ και θα τις δοκιμάσουμε σίγουρα. Ευχαριστούμε πολύ!

  7. Δυστυχώς στο δημοτικό οι επιλογές μειώνονται καθώς τα παιδιά θέλουν κάτι που να μπορούν να το φανε “τρέχοντας” στα διαλείμματα. τοστ, κουλούρι, κέικ, μικρά σαντουιτσάκια από το σπίτι, σπιτικά τσουρεκάκια, μπανάνα, δημητριακά σκέτα, τυροπιτάκια σπιτικά πάντα. σε ότι αφορά το θέμα του κυλικείου επειδή βλέπουν τα μεγαλύτερα να ψωνίζουν και ζηλεύουν μια λύση είναι να αγοράζουν έναν φυσικό χυμό. Προς το παρόν σε εμάς λειτουργεί.

    • Συμφωνώ σε όλα Elenaki…
      Κάποια από αυτά του άρθρου, όπως αυγό βραστό ή ποικιλία ωμών λαχανικών κτλ.. τα βρίσκω υπερβολικά (για το δημοτικό ή και το νηπιαγωγείο)
      Ας τρέφονται σωστά στο σπίτι και στο σχολείο μπορούν να φάνε κάτι από αυτά που προτείνει το Elenaki…

  8. Νομίζω πως θα ηταν ιδανικό και τα κυλικεία των δημοτικών σχολείων να έχουν τέτοια είδους υγιεινά κολατσιά για να συνηθίζουν τα παιδάκια μας να τρώνε καλά και με βιταμίνες, όμως δυστυχώς αυτό δεν σθμβαίνει πάντα και βλέπουμε φαινόμενα όπως να πουλούν σοκολατοειδή και άλλα ακατάλληλα που μόνο επιβαρύνουν τα παιδιά παρά να τους δώσουν την ενέργεια που χρειάζονται.

  9. Πολύ ωραίες και υγειινές προτάσεις. Όταν όμως ένα παιδί δεν τρώει ούτε ξηρούς καρπούς, ούτε αποξηραμένα φρούτα, ούτε παστέλι, ούτε ριζογκοφρέτες, ούτε σταφοδόψωμο, ελιόψωμο κλπ, ούτε αρτοποιήματα ολικής άλεσης, πόσες ποιά μπάρες δημητριακών μπορεί να φάει; Τα έχουμε δοκιμάσει όλα χωρίς αποτέλεσμα. Ασ επλίσουμε ότι θ’ αλλάξει γνώμη.

  10. εμεις δεν εχουμε προβλημα με το τι θα φαμε αλλα στο προνηπιο συνηθως θα παρει τοστακι,κεικ η καποια πιτα που θα εχω φτιαξει αλλα τα φρουτα,το γιαουρτι,το αυγο η τα λαχανικα θα τα φαει σπιτι γιατι καμια φορα στο σχολειο εβρισκε ευκαιρια και δεν ετρωγε ολο το κολατσιο του.

  11. φετος ειναι η πρωτη φορα που παμε σχολειο , και δυστυχως πολλα απο τα παιδακια τρωνε για πρωινο…πατατακια σχεδον σε καθημερινη βαση…και εχει αρχισει να επηρεαζεται…

  12. Μεγάλη ποικιλία, ευχαριστούμε για τις ιδέες. Θα συμφωνήσω και με το Elenaki, τα παιδιά στο σχολείο θέλουν να τρώνε ( αν φάνε, γιατί πολλές φορές μου το γυρίζουν πίσω), τρέχοντας.

  13. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να είμαστε πολύ ελαστικοί με το φαγητό και το κολατσιό των παιδιών μας, γιατί από αυτή την ηλικία χτίζεται η υγεία τους. Η αίσθηση της γεύσης έτσι και αλλιώς προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες. Το πρωινό και το απογευματινό κολατσιό συμπληρώνει τα υπόλοιπα γεύματα σε θρεπτικά συστατικά. Τα παιδιά μας τρώνε αρκετά γλυκά από κεράσματα και δώρα.

  14. Πέρυσι στο νηπιαγωγείο, η δασκαλά δεν τους επέτρεπε γλυκά, μόνο τοστάκια, γιαουρτάκια, φρούτα και λαχανικά, και δόξα το Θεό δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Δυστυχώς τώρα στο δημοτικό που δεν τρώνε μέσα στην τάξη, θέλει κάτι που να μπορεί να το φάει στα διαλείμματα χωρίς να χάνει χρόνο, από το παιχνίδι του. Και όλο μου ζητάει σοκολάτες και γλυκά σνακ. Κάνω πάντως προσπάθειες για ό,τι υγιεινό να τρώει. Δεν τα έχουμε καταφέρει απόλυτα.

Αφήστε μια απάντηση

Εν λόγω Μονάδα λόγου & γραφής

“Αυτά και εμείς” ένα αποκλειστικό κείμενο του Κώστα Ν. Φαρμασώνη στο elamazi