in

Συνέντευξη του chef Κυριάκου Μελά υπεύθυνου του Kids Cooking Club

Kids Cooking Club ΣΧΟΛΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σύμφωνα με το chef Κυριάκο Μελά, το πρόγραμμα του Kids Cooking Club δημιουργεί ζωογόνες διεξόδους στην προσωπική, κοινωνική αλλά και στη μετέπειτα επαγγελματική ζωή των παιδιών που συμμετέχουν σε αυτό. Μικρά μαγειρόπουλα πλάθουν και ζυμώνουν σε ένα παιδικό εργαστήρι μαγειρικής!

Ανάμεσα στις πολλές πρωτοβουλίες για τον επαναπροσδιορισμό της γαστρονομικής κουλτούρας της χώρας είναι το Kids Cooking Club. Πρόκειται για την πρώτη σχολή μαγειρικής για παιδιά, που στεγάζεται στην Καλλιτεχνούπολη (ένα πρότυπο Κέντρο Τέχνης και Δημιουργίας, www.Kallitexnoupoli.gr), στον Πειραιά. Από το 2006 ο Κυριάκος Μελάς εμπνευστής και  δημιουργός της Σχολής , μέλος του Chef’s Club, μαθαίνει σε ομάδες παιδιών όλων των ηλικιών ό,τι έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του ατόμου στην κουζίνα, τις απαιτήσεις που πρέπει να έχει απέναντι σε ό,τι καταναλώνει και τη διοχέτευση της δημιουργικότητας στο μαγείρεμα!

Όχι μόνο μαγειρική, αλλά και παιδεία…
Καταλήγουμε, πως αυτή η πρωτοποριακή δραστηριότητα προέκυψε αφενός από την αγάπη για τη μαγειρική και αφετέρου από την ανάγκη του για προσφορά στην παιδεία. Κάπως έτσι διαμορφώθηκε ένα πολύπλευρο παιδαγωγικό πρόγραμμα με άξονα τη γαστρονομία, που απενοχοποιεί τους κινδύνους της κουζίνας τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους. «Η αγάπη μου για τη μαγειρική και η ανάγκη μου για προσφορά στην παιδεία ήταν αυτά που με ώθησαν να δημιουργήσω ένα πρόγραμμα μαγειρικής ειδικά σχεδιασμένο για τα παιδιά», εξηγεί ο chef.

«Πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι στην ανάγκη που έχουν τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες να μαγειρέψουν και να εκφραστούν μέσα από αυτό, καθώς πιστεύω ότι όποιος μαγειρεύει έχει να πει πολλά! Τα Χριστούγεννα, λοιπόν, του 2006 αποπειράθηκα να υλοποιήσω αυτή την ιδέα –που εξαρχής ήταν προσωπική μου ανάγκη- σε συνεργασία με το πρότυπο παιδικό Κέντρο Τέχνης και Δημιουργίας «Καλλιτεχνούπολη. Έτσι το πρώτο work shop – εργαστήριο μαγειρικής για παιδιά και γονείς έγινε πράξη, με εντυπωσιακή, μάλιστα, ανταπόκριση. Τα παιδιά και οι γονείς το ήθελαν, εγώ το ήθελα και έτσι … κούμπωσε».

Μέσα από το μαγείρεμα και τη γνώση γύρω από αυτό τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζονται και να λειτουργούν ομαδικά, ανοίγοντας παράλληλα και τους πολιτισμικούς τους ορίζοντες, με έντονη συνείδηση γύρω από το φαγητό στη σύγχρονη κοινωνία. «Χαίρομαι που αυτά τα παιδιά βρήκαν αυτά που δεν βρήκαμε εμείς», μας λέει ο εμπνευστής του προγράμματος, ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα που ήδη έχει εισπράξει.

Από giorgos

Να σας συστηθώ: είμαι ο Γιώργος και όλα αυτά τα χρόνια, έχω «ξαναζήσει» τα παιδικά μου χρόνια ενώ έχω γνωρίσει γονείς με το ίδιο πάθος και αγάπη προς τα παιδιά!

2 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Ο ρόλος του πρωινού στη σχολική απόδοση

Συνταγές από τον Chef Κυριάκο Μελά