Στείλε σε φίλους

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

“Το θεατρικό παιχνίδι ως εμψυχωτική & παιδαγωγική διαδικασία” από την Μαντώ Κουρετζή & τον Στέλιο Βγαγκέ

0 votes, average: 0,00 out of 1 (0 likes)Πρέπει να συνδεθείς για να κάνεις like!
Loading...

ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΕΜΨΥΧΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Μαντώ Κουρετζή (Παιδαγωγός – Εμψυχώτρια Θ.Π. – Ειδική σε θέματα Αισθητικής Αγωγής και Ελληνικού Πολιτισμού), Στέλιος Βγαγκές (Δάσκαλος – Εμψυχωτής Θ.Π.)

Η μέθοδος του θεατρικού παιχνιδιού αντιμετωπίζει το παιδί ως ψυχοσωματική ολότητα. Από τα βασικά ζητούμενα είναι η διαμόρφωση καλλιτεχνικής συμπεριφοράς ανάμεσα στο συμβολικό παιχνίδι και το θέατρο. Ο όρος «θεατρικό παιχνίδι» μπορεί να συμπεριλαμβάνει όλα τα είδη του παιχνιδιού, όπως το συμβολικό παιχνίδι, το παιχνίδι ρόλων, το παιχνίδι με τα αντικείμενα κ.λ.π.

Παράλληλα, και επειδή το θέατρο είναι μια τέχνη ολιστική, που αποτελεί τόπο συνάντησης όλων τον τεχνών (μουσική, εικαστικά, χορός), το θεατρικό παιχνίδι ενισχύει όλες τις καλλιτεχνικές διαθεσιμότητες παιδιών αλλά και ενηλίκων.  Το θεατρικό παιχνίδι είναι ένας τρόπος επικοινωνίας μέσα από παιχνίδια και συναισθήματά .  Το παιδί, μέσω του θεατρικού παιχνιδιού ανακαλύπτει τον εαυτό του και τον κόσμο.

Σκοπός της μεθόδου του θεατρικού παιχνιδιού, δεν είναι το παιδί να κάνει θέατρο αλλά με το θέατρο να βοηθήσει το παιδί να οδηγηθεί ομαλά και δημιουργικά στο επικοινωνιακό γεγονός που λέγεται ζωή!

ΟΤΑΝ Ο «ΔΑΣΚΑΛΟΣ» ΕΙΝΑΙ «ΕΜΨΥΧΩΤΗΣ»

Με το Θεατρικό παιχνίδι αναπτύσσεται η σχέση του δασκάλου με το μαθητή με έναν κώδικα επικοινωνίας που στηρίζεται στο παιχνίδι και στο συναίσθημα. Το παιχνίδι, που αποτελεί τον οικείο τρόπο που το παιδί δρα για να γνωρίσει τον κόσμο, γίνεται από το δάσκαλο μέσο για να το βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια.

Ως πρόσωπο φιλικό, εμπνέει στο παιδί ασφάλεια να λειτουργεί με τρόπους που συνάδουν με τη φύση του και όχι με την ιδιότητά του (μαθητή) και προχωρά πέρα από την έννοια «παιχνίδι» εισάγοντας στη σχέση την έννοια «θεατρικό».Το θέατρο ως τέχνη καλύπτει την ανάγκη του ανθρώπου για θέαση και δράση. Το παιδί μπαίνει στη θεατρική διαδικασία και αρχικά η θέαση του υποκειμενικού (εσωτερικού) του κόσμου το οδηγεί να αντιδρά σε ερεθίσματα με τον δικό του, προσωπικό τρόπο.

Μέσα από συμβολισμούς και αναπαραστάσεις που προκύπτουν από το παιχνίδι των ρόλων, φανερώνει τι το απασχολεί. Εκφράζεται αυθόρμητα και ελεύθερα. Έτσι αμβλύνονται οι ανασφάλειες και οι αναστολές του. Αναπτύσσει δικούς του μηχανισμούς στην εξεύρεση λύσεων. Με τις δράσεις του προσδιορίζει θέσεις, διαμορφώνει στάσεις και επικοινωνεί με το περιβάλλον (αντικειμενικός κόσμος). Με αυτό τον τρόπο αποκτά αυτοεκτίμηση και θάρρος για να τολμά και να εξελίσσεται. Προσεγγίζει τους στόχους που θέτει το περιβάλλον του, με μεγαλύτερη εφευρετικότητα και ενδιαφέρον. Ο δάσκαλος-εμψυχωτής δίνει στο παιδί(φύση)- μαθητή(ιδιότητα) ερεθίσματα εντός των ενδιαφερόντων του, που το συγκινούν και το οδηγούν σε προσωπικές αναγωγές στις ψυχοσυναισθηματικές και γνωστικές του δομές, δηλαδή στις εμπειρίες του.

Το θεατρικό παιχνίδι επομένως, είναι ένας δρόμος που οδηγεί στη γνώση όχι μόνο μέσω της νόησης αλλά και μέσω της αίσθησης. Έτσι το παιδί καλλιεργείται στην ολότητά του ως νους-ψυχή-σώμα.

Σημ: Οι Μαντώ Κουρετζή και Στέλιος Βγαγκές μαζί με τον Παναγιώτη Κυρίτση, είναι Ιδρυτές του «Σχολείου Παιχνιδιού». Από το 1990 εφαρμόζουν νέες μεθοδολογίες σύνδεσης των τεχνών με την εκπαίδευση, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς.

Στο «Σχολείο Παιχνιδιού» το κάθε πρόγραμμα που υλοποιείται , στήνεται με κύριο άξονα το Θεατρικό Παιχνίδι, και εφαρμόζεται από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς-εμψυχωτές.

Στείλε σε φίλους

56 Σχόλια

 1. Ειναι πραγματικά πολύ καλό. Η εμπειρία από την μεγάλη μου κόρη ήταν εξαιρετική. Θα το επαναλάβω με τον μικρό μου

 2. Μακάρι η θεατρική αγωγή να ήταν ενταγμένη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων (κατ΄ουσίαν όχι τυπικά). Το θέατρο ενισχύει, απελευθερώνει και ανοίγει καινούριους κόσμους. Θα με ενδιάφερε πολύ ένα άρθρο που να αναφερεται στους χώρους θεατρικής αγωγής στην Αθήνα.

 3. Έχοντας σπουδάσει σε δύο θεατρικά εργαστήρια με καταξιωμένους καλλιτέχνες για δασκάλους, ήξερα την επήρεια του θεατρικού παιχνιδιού στον άνθρωπο. Δεν περίμενα όμως να έχει τόσο έντονη και άμεση επιρροή στα παιδιά. Όμως ακριβώς επειδή είναι παιδιά εναρμονίζονται πολύ πιο εύκολα. Ως παιχνίδι τους αφήνει το περιθώριο να εκτονωθούν ενώ παράλληλα λειτουργούν με τους κανόνες μιας ομάδας (προσέχουν, συνεργάζονται).

 4. πηγε η κορη μου εκδρομη με το σχολειο της (δευτερα δημοτικου) και περασαν τελεια!!!αυτες ειναι εκδρομες για παιδια δημοτικου!!!!

 5. Τον γιο μου τον στελνω σε ενα θεατρικο εργαστηρι ξερω οτι του αρεσει πολυ αλλα δεν ειχα καταλαβει την τοσο μεγαλη σπουδαιοτητα του!

 6. θεατρικό παιχνίδι είναι ένας τρόπος επικοινωνίας

 7. Δυστυχώς το θεατρικό δεν έχει ενταχθεί σε όλα τα σχολεία παρά μόνο στα 800 που από την Α δημοτικού σχολούν στις 2 το μεσημέρι. Είναι κρίμα γιατί μπορεί να προσφέρει πολλά στο παιδί.

 8. Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω, κι εμένα μου συστήσανε το θεατρικό παιχνίδι για ενίσχυση θάρρους και αυτοπεποίθησης και είδα ότι έκανε πολύ καλό στην κόρη μου. Θα μπορούσε κάποιος να μας δώσει πληροφορίες για το “Σχολείο Παιχνιδιού”;

 9. Ειναι εξαιρετικό. Πέρυσι πήγαινα τα παιδιά μου και είδα μεγάλες βελτιώσεις στη συμπεριφορά τους. Μπράβο σας

 10. Η αλήθεια είναι ότι το σκεφτόμασταν ως μια επιλογή για να περνά δημιουργικά το χρόνο του ο γιος μας, όμως δεν το είχαμε αποφασίσει, διαλέγοντας ένα άθλημα. Ο μικρός όμως είχε άλλη άποψη … οπότε τώρα ψαχνόμαστε εκ νέου. Με όσα διάβασα, αλλά και με το σχόλιο του giorgos νομίζω πως θα το δοκιμάσουμε.

 11. Η κόρη μου είχε ξεκινήσει πέρισυ θεατρικό παιχνίδι σε μια ομάδα του Δήμου όπου γινόταν εξαιρετική δουλειά, δυστυχώς όμως η ίδια δεν θέλησε να ενταχθεί στην ομάδα των παιδιών που ήταν όλα από το ίδιο σχολείο και γνωρίζονταν μεταξύ τους. Την σταματήσαμε κατόπιν δικής της επιμονής, αλλά πιστεύω πως ίσως να έπρεπε να την προσεγγίσω διαφορετικά και να την πιέσω περισσότερο να συνεχίσει. Το θεατρικό παιχνίδι είναι σίγουρα μια παιδαγωγική διαδικασία με πολλά οφέλη, αρκεί το παιδί να είναι ανοιχτό ως προς αυτό. Θα το ξαναπροσπαθήσω.

 12. ψυχικα,πνευματικα κυριως εχει θεραπευτικες ιδιοτητες κατα την αποψη μου…κριμα που στη δικη μας γενια οταν ημασταν παιδια δεν υπηρχε τοσο μεγαλη ποικιλια..γιατι αυτη τη στιγμη ειμστε γεματοι με αξιολογους ηθοποιους και πολυ καλες παραστασεις-εργαστηρια..

 13. η κόρη μου με το θεατρικό παιχνίδι έχει ξετρελαθεί. δεν θέλει να το χάνει για κανένα λόγο.

 14. είναι τόσο της μόδας πλέον το θεατρικό παιχνίδι…θα χει ενδιαφέρον αν δούμε αυτή η εκπαίδευση που θα οδηγήσει τους αυριανούς ενήλικες….

 15. Δεν ήξερα ότι είναι τόσο καλό το θεατρικό παιχνίδι για τα παιδιά, θα το δοκιμάσουμε οπωσδήποτε

 16. Η κόρη μου πηγαίνει σε πιλοτικό δημόσιο σχολείο και κάνει το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής. Γίνεται όμως πολύ επίπεδα και μονοδιάστατα, χωρίς όρεξη και δημιουργικότητα από τους υπεύθυνους παιδαγωγούς. Γι’ αυτό ίσως θα πρέπει να παρακολουθήσουμε ιδιωτικά μαθήματα για να ξεπεράσει και την έμφυτη συστολή της.

 17. ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ;

 18. συμφωνω οτι ειναι για μεγαλυτερες ηλικιες, κυριως για δημοτικο. πολυ καλη δουλεια κανουν, αν κρινω απο τις φωτογραφιες.

 19. Αχ,ωραία μας το ανέλυσε..ενθουσιάστηκα τώρα..

 20. Πολύ καλό άρθρο. Μακάρι η θεατρική αγωγή να ήταν ενταγμένη με ικανούς παιδαγωγούς στη δημόσια εκπαίδευση.

 21. ΝΜομίζω πως με όλα τα παραπάνω θα σκεφτώ και γω σοβαρά να την γράψω σε κάτι αντιστοιχο.

 22. εχουμε παει και εχουμε περασει υπεροχα οι κορες μου θελουν να ξαναπαμε!!!!ο κυριος Βγαγκες ειναι δασκαλος στο δημοτικο σχολειο της κορης μου και εχει ιδιαιτερη επικοινωνια με τα παιδια .Ακομα κανει καποιες εκδηλωσεις του σχολειου να ξεχωριζουν!!!

 23. πολύ όμορφα και χρήσιμα μαθήματα!

 24. Εξαιρετικό θα είναι.

 25. πολυ καλο να μπορεις μεσα απο το παιχνιδι να εκφραζεσαι που για καποιους ειναι δυσκολο,θα παμε σιγουρα.

 26. Είναι εξαιρετικό φέτος άρχισα να πηγαίνω την κόρη μου!!!

 27. Παγματικα διασκεδαστικο!!!!!!!!

 28. Ενδιαφερον!

 29. Μακάρι η θεατρική αγωγή να ήταν ενταγμένη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων

 30. συγχαρητηρια!

 31. θέλουμε να μεγαλώσουμε λίγο και να πάμε

 32. είναι εξαιρετικό και για μικρές ηλικίες

 33. σε μερικα σχολεια ειναι

 34. ακούγεται πολυ καλο θα γραψουμε οταν παμε

 35. Δε φανταζόμουν ποτέ πώς ένα θεατρικό παιχνίδι μπορεί να οφελήσει τόσο τα μικρά παιδιά στη συμπεριφορά τους!
  Ακόμα δεν έχω πειστεί…..ίσως αν το δοκιμάσουμε!

 36. για ποιεσ ηλικιες ειναι

 37. νομιζω δημοτικου

 38. πολύ όμορφα και χρήσιμα μαθήματα

 39. ακουγεται καλο.Θα το δοκιμάσουμε και εμεις!

 40. Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟ ΠΗΡΕ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ, ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΒΑΣΗ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.

 41. θεωρω οτι ειναι μια πολυ ωραια δραστηριοτητα για τα παιδια

 42. τα παιδια λατρευουν το θεατρο!

 43. ‘Οποτε έχουμε πάει σε κάτι παρόμοιο, έχουμε περάσει τέλεια.

 44. πολυ καλο

 45. Νομίζω οτι θα το δοκιμάσουμε και εμείς

 46. ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΑΘΗΜΑ

 47. πολύ ωραία ιδέα για μεγαλύτερα παιδιά , πάνω από 3,5 ετών πιστεύω!!!

 48. ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑ ΠΑΜΕ ΠΕΡΙΦΗΜΑ,ΑΣ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ .!!

 49. έχουμε πάει και είναι πολύ καλοί

 50. ΠΟΣΤΕΥΩ ΝΑ ΠΑΜΕ

 51. ΘΑ ΠΑΜΕ

 52. Μας αρέσει το θεατρικό παιχνίδι, πιστεύω να καταφέρουμε να πάμε

 53. φαινεται ωραιο!!!

 54. συμφωνω οτι ειναι για μεγαλυτερες ηλικιες, κυριως για δημοτικο.πολυ καλη δουλεια κανουν, αν κρινω απο τις φωτογραφιες και τα σχολια

 55. Η κόρη μου είναι τόσο ντροπαλή που ούτε να ακούσει δεν θέλει για συμμετοχή σε θεατρικό παιχνίδι. Κρίμα γιατί θα της έκανε καλό.

 56. πράγματικα κ εμείς θέλουμε να το δοκιμάσουμε, πιστεύουμε ότι βοηθάει πολύ τα παιδιά να εκφραστούν κ να κοινωνοικοποιηθούν, περιμένουμε να μεγαλώσουμε λίγο ακόμη

Στείλε το σχόλιο σου

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σχολές Γονέων στο Νομό Δυτικής Αττικής

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ στο Nομό (ΔΥΤΙΚΗΣ) ΑΤΤΙΚΗΣ Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης δια του Ιδρύματος...

Close