in

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο φιλοξένησε το πανευρωπαϊκό συνέδριο ΕΑΖΑ 2018!

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο φιλοξένησε το πανευρωπαϊκό συνέδριο ΕΑΖΑ 2018!

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είχε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσει φέτος το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων, της οποία είναι μέλος, στις 18-22 Σεπτεμβρίου, στους συνεδριακούς χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών!

Το φετινό συνέδριο της Ένωσης, στο οποίο συμμετείχαν 831 σύνεδροι από 55 διαφορετικές χώρες, φιλοξενήθηκε στην Αθήνα με οικοδεσπότη το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία!

Οι 831 σύνεδροι που έλαβαν μέρος στο φετινό συνέδριο είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαφορετικού είδους εκδηλώσεις, οι οποίες στόχο είχαν την παροχή μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας. Κατά την περίοδο του συνεδρίου, 18-22 Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν παρουσιάσεις σχετικά με το έργο και τις ενέργειες της ΕΑΖΑ, επισκέφθηκαν το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο όπου πραγματοποιήθηκε οργανωμένη παρουσίαση και γνωρίστηκαν με την ελληνική κουζίνα και τον πολιτισμό της χώρας.

Το κεντρικό θέμα του φετινού συνεδρίου, το οποίο επισήμανε ο επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, κ. Gaetano Leone, αφορά στους τρόπους με τους οποίους μπορεί η κοινότητα των ζωολογικών πάρκων και ενυδρείων να συνεισφέρει στις διακυβερνητικές πρωτοβουλίες, καθώς και στην πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί στους στόχους του προγράμματος Aichi για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Τα ενημερωτικά προγράμματα, οι ομιλίες, καθώς και τα social events του συνεδρίου είχαν ως στόχο τη δικτύωση και την ενημέρωση των συμμετεχόντων, σχετικά με θέματα όπως τη σημασία της συλλογής υλικού/δειγμάτων και η χρήση αυτού για μελλοντικές ενέργειες σχετικά με την προστασία και διαχείρηση των ειδών, καθώς και τη χρήση και αξιοποίηση της τεχνολογίας στα ζωολογικά πάρκα και ενυδρεία με σκοπό το καλύτερο και πιο αξιόπιστο έλεγχο της υγείας και ευημερίας των ζώων.

Το έργο του ΑΖΠ είναι σημαντικό τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αποτελεί το μοναδικό ζωολογικό πάρκο στην Ελλάδα, ο οποίος σήμερα φιλοξενεί περισσότερα από 290 είδη και ως μέλος της EAZA (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων) από το Μάιο του 2001, συμμετέχει ενεργά σε 31 Ευρωπαϊκά προγράμματα αναπαραγωγής απειλούμενων ειδών (ΕΕP), και  σε προγράμματα παρακολούθησης και ελέγχων 37 ειδών μέσω Βιβλίων γενεαλογίας και αναπαραγωγής (ΕSB).

Στο πλαίσιο του ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα του, το ΑΖΠ περιλαμβάνει στα μελλοντικά του σχέδια το άνοιγμα ενός μουσείου για την εξέλιξη των ειδών, καθώς και ένα μεγάλο ενυδρείο με διεθνή πρότυπα, δημιουργώντας για πρώτη φορά έναν μοναδικό θεματικό προορισμό για τη χώρα και τα Βαλκάνια.

O κ.Ζαν-Ζακ Λεσουέρ, ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, δήλωσε σχετικά: «Ήταν μεγάλη μας τιμή να φιλοξενήσουμε το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων για φέτος! Ως μέλος της Ένωσης από το 2001 ακολουθούμε πιστά τα πρότυπα και τους κανόνες της όσον αφορά το επίπεδο διαβίωσης των ζώων και συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε ενέργεια! Στηρίζουμε το έργο αυτό με κινητήρια δύναμη την αγάπη και το σεβασμό για τα ζώα και το περιβάλλον! Ευχαριστούμε όλους όσοι επισκέφθηκαν τη χώρα μας και ήταν μέρος του φετινού συνεδρίου και ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να ξαναυπάρξουμε οικοδεσπότες του έργου και των αξιών της Ένωσης!»

* Στόχος της EAZA (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων) είναι να καλλιεργήσει συνεργασίες με σκοπό την προστασία των άγριων ζώων μέσα από προγράμματα αναπαραγωγής, να ενθαρρύνει την εκπαίδευση, κυρίως την περιβαλλοντολογική, μέσω της πληροφόρησης και της προστασίας των άγριων ζώων και επίσης η επιστημονική έρευνα.

Από giorgos

Να σας συστηθώ: είμαι ο Γιώργος και όλα αυτά τα χρόνια, έχω «ξαναζήσει» τα παιδικά μου χρόνια ενώ έχω γνωρίσει γονείς με το ίδιο πάθος και αγάπη προς τα παιδιά!

Αφήστε μια απάντηση

Εντυπώσεις από το Athens Flying Week

Ο ΔΟΝΤΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΙΑΛΤΟ