in

“10 Χρόνια Παραμυθοπλάστης” με την Παναγιώτα Κολοκυθά

 

Η Παναγιώτα Κολοκυθά μας μίλησε για τα 10 χρόνια του Παραμυθοπλάστη και σας το παρουσιαζουμε!

 

Δέκα ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τότε που γεννήθηκε η αφεντιά μου, κοτζάμ Παραμυθοπλάστης, εργαστήρι έκφρασης και φαντασίας που πλάθει τί άλλο; Παραμυθία!

Μα τι λέξη και τούτη; Τι τρανή δύναμη του λόγου!

Παραμυθία, μια λέξη αγκαλιά με χαμόγελο, με ζεστασιά, με νοιάξιμο, με γνώση και μεράκι! Παιδιά και παιδιά διάβηκαν το κατώφλι μου. Και μεγάλοι όμως!

Μ’ αγκάλιασαν γονείς, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, επιστήμονες, άνθρωποι που αναγνώρισαν το μέλημα, την προσπάθεια του έμψυχου δυναμικού που φρόντιζε για να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορούσε στα παιδιά όλων μας! Έτσι συμμετείχαμε σε φεστιβάλ και εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία, μουσεία, πολιτιστικούς φορείς ανά την Ελλάδα και όχι μόνο!

            Κι είδαμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν, να αλλάζουν σχολεία, από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό κι από εκεί στο γυμνάσιο κι ετοιμάζονται για λύκειο κι έχει ο Θεός! Και να σου χαμόγελα και να σου πειράγματα και να σου πειραματισμοί και χρώματα και καμώματα και τσαχπινιές μέσα από μύθους, παραμύθια να σου που χώρεσαν όλα τούτα, που είναι πέρα για πέρα αλήθεια!

Μα αν δε μας πιστεύετε, βγείτε από το σπίτι σας, τραβήξτε ίσια πέρα, τσακώστε ένα φτερωτό άλογο καθώς θα παίρνει τη στροφή, καβαλήστε τη ράχη του κι ελάτε κατά τον τόπο μας! Και να ‘στε σίγουροι πως ήρθατε σωστά αν δείτε από το μπαλκόνι μας κείνην την μακρυμαλλούσα που βαστιέται ένα παλικάρι από τα μαλλιά της! Ναι καλέ, αλήθεια έχουμε μιάν τέτοια!

Ναι καλέ, σηκώστε το κεφάλι ψηλά κι ελάτε να δούμε, να ακούσουμε, να πάρουμε μυρουδιά, να γευτούμε, να νιώσουμε, να μοιραστούμε παραμύθια παλιά και καινούργιες ιστορίες, τραγούδια μέσα απ’ την καρδιά και κόλπα που κάνουν κούκλες και σκιές, σωστά έργα τέχνης που ξετρύπωσαν τα χρώματα και τα ζυμώματα!

Αχού, πέρασε η ώρα, σταματώ και σας περιμένω κοτζάμ οικοδεσπότης που γίνηκα, να κεραστούμε… από καρδιάς… παραμυθοπλάσματα!

Κοπιάστε… γιατί όλοι έχουμε λόγο να πάμε στον Παραμυθοπλάστη!

 Υ.Γ. Για την ακρίβεια, σας περιμένω την Κυριακή 15/06 στις 18:30 παρέα με τον Θίασο Σκιών του Ηλία Καρελλά που θα ξεδιπλώσει με μαεστρία τον «Καραγκιόζη στο νησί των πειρατών» και… θα δείτε τέλος πάντων!”

 

Σε ευχαριστούμε Παναγιώτα, συνέχιζε να χαρίζεις χαμόγελα σε παιδιά και γονείς!

Γιώργος & Ελευθερία

elamazi.gr

 paramithoplastis

Διεύθυνση:  Παναγή Τσαλδάρη 17 Περιστέρι
Τηλ:
  210 57 74 599
Web Site: www.paramythoplastis.gr

 

Η Παναγιώτα Κολοκυθά γεννήθηκε στο Περιστέρι. Τελείωσε το Αρσάκειο Τοσίτσειο της Εκάλης και αποφοίτησε από το Ι.Ι.Ε.Κ ΑΚΜΗ ενώ πήρε την πιστοποίηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ως «Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας δραστηριοτήτων, δημιουργίας και έκφρασης». Παράλληλα πήρε την ειδικότητα Παιδοψυχολογίας από τον Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Όμιλο. Απoφοίτησε από τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και σπουδάζει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο τμήμα του Ελληνικού Πολιτισμού.

Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και συνέδρια αφήγησης και μυθοπλασίας, μουσειακής αγωγής, τη θεραπευτική διάσταση του παραμυθιού, θεατρικού παιχνιδιού, μαθησιακών δυσκολιών και δυσλεξίας, εργοθεραπείας κ.α. ενώ έχει διδαχθεί πιάνο και θεωρία της μουσικής για πέντε χρόνια στο Ελληνικό Ωδείο. Ιδιαίτερες στιγμές αυτής της μαθητείας της αποτελούν η συμμετοχή στο διετές εργαστήρι αφήγησης της Σάσας Βούλγαρη, η ειδίκευση στη μουσειακή αγωγή με τη Σοφία Γιαλουράκη, και η ολοκλήρωση της κατάρτισης στο θεατρικό παιχνίδι με τη Μαντώ Κουρετζή (Παιδίων Δράσεις) καθώς και η διετής μαθητεία αγγειοπλαστικής σε τροχό.

Δούλεψε 5 χρόνια ως εκπαιδευτικός σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα συνεργάστηκε με το εξειδικευμένο περιοδικό «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο». Το 2003 κατέλαβε τη 2η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αθλητικού Χορού Ελλάδος. Το 2004 δημιουργεί το εργαστήρι έκφρασης και φαντασίαςΠΑΡΑΜΥΘΟΠΛΑΣΤΗΣ. Το 2009 συνεργάζεται με τον κουκλοθεατρικό θίασο «Το κουκλοθέατρο έρχεται» και παίζει σε κουκλοθεατρικές παραστάσεις. Το 2011 συνεργάζεται με το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη αναλαμβάνοντας την οργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων στο χώρο του Μουσείου.

Από το 1998 κάνει αφηγήσεις για ενήλικο οργανωμένο κοινό σε συνεργασία με τον ορθόδοξο χριστιανικό σύλλογο «Σχολής Παντανάσσης» στο Χριστιανικό Μορφωτικό Ίδρυμα Ευθυμίου και Κωνσταντίνας Ζολώτα και με τη Μητρόπολη Περιστερίου σε παιδικό κοινό από το 2002 έως το 2007. Έχει αφηγηθεί σε σχολικές ομάδες προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας και σε άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και στο Σύλλογο Τυφλοκωφών.

Το 2008 εργάστηκε για τη διοργάνωση του 4ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για το Παραμύθι που έγινε στην Αθήνα. Συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Grundtvig» «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» (ΙΚΥ) 2008- 2009 που υλοποίησε το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών ως μια από τις αφηγήτριες της ελληνικής αποστολής στη Δανία και την Ισπανία.

Έχει συμμετάσχει στη Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα, στο Φεστιβάλ Αφήγησης της Αθήνας στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στο Φεστιβάλ Μύθων και Παραμυθιών στη Λήμνο, διοργάνωσε πολιτιστικές εκδηλώσεις στα Ζαγοροχώρια καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

 

 

Από giorgos

Να σας συστηθώ: είμαι ο Γιώργος και όλα αυτά τα χρόνια, έχω «ξαναζήσει» τα παιδικά μου χρόνια ενώ έχω γνωρίσει γονείς με το ίδιο πάθος και αγάπη προς τα παιδιά!

Αφήστε μια απάντηση

Εντυπώσεις από το τρίημερο ταξίδι στο Mike’s Place, Αντίπαρος από την νικήτρια του διαγωνισμού μας!!!

Συνέντευξη της κας Ελένης Δούκα-Πατέρα, Διευθύντριας των Εκπαιδευτηρίων Δούκα για το «Σχολείο του Μέλλοντος, Σήμερα»