in

Το ντοκιμαντέρ «Οι τελευταίοι των Ασπροπάρηδων» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας διακρίθηκε στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ DocFest

 

1ο Βραβείο για τους «Τελευταίους των Ασπροπάρηδων»

στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ

 

Οι πιο απειλούμενοι γύπες της  Ευρώπης «πέταξαν ψηλά» στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ DocFest που διοργανώθηκε, όπως κάθε χρόνο, στη Χαλκίδα, κατακτώντας το 1ο Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Μικρού Μήκους.

 

Το ντοκιμαντέρ «Οι τελευταίοι των Ασπροπάρηδων» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Φλούλη, συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ και κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του, δίνοντας μεγάλη χαρά στους συντελεστές του και σε όλη την ομάδα του Προγράμματος LIFE+ για τη διάσωση του Ασπροπάρη στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

 

Στο ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστούν τα τελευταία ζευγάρια Ασπροπάρη στην Ελλάδας που ακροβατούν στο χείλος της εξαφάνισης, δίνοντας μια άνιση μάχη με τα δηλητηριασμένα δολώματα. Ανάμεσά τους, το τελευταίο ζευγάρι της περιοχής των Μετεώρων, που πριν λίγα χρόνια φιλοξενούσε τον μεγαλύτερο πληθυσμό του είδους στη χώρα. Μαζί τους, άνθρωποι της υπαίθρου, ορνιθολόγοι και ειδικοί επιστήμονες, δασικοί υπάλληλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Θράκη ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών του εμβληματικού αυτού μεταναστευτικού γύπα. Αν αφήσουμε «ένα ακόμη» είδος πανίδας να εξαφανιστεί έτσι σιωπηλά και αθόρυβα από την ελληνική ύπαιθρο, τότε ένα ακόμη σημάδι του πολιτισμού και της παράδοσής μας θα έχει χαθεί για πάντα…

 

Θα ακολουθήσουν προβολές του ντοκιμαντέρ στις περιοχές που διατηρούν τα τελευταία 5 ζευγάρια Ασπροπάρη της Ελλάδας στη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Θράκη. 

 

Δείτε μερικούς από τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ στο: https://youtu.be/cuvYvw54AhA

 

Μάθετε περισσότερα για τον Ασπροπάρη στο www.lifeneophron.eu

 

 

Σκηνοθεσία – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Φλούλης

Line Producer: Άρης Κοτρώνης – Βέττας

Οργάνωση Παραγωγής – Συνεντεύξεις: Ρούλα Τρίγκου/Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Μοντάζ: Γιάννης Φλούλης

Βοηθός Μοντάζ: Θάνος Ανδρεάδης

Still Photography: Θάνος Φλούλης

Συμπληρωματικά Πλάνα: Svetoslav Spasov, Sergey Panayotov, Δημήτρης Βαβύλης, Τάσος Μπούνας

Υποτιτλισμός: Άρης Κοτρώνης – Βέττας

Μετάφραση: Victoria Saravia, Ρούλα Τρίγκου

Παραγωγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Η Επιστροφή του Ασπροπάρη»

 

 

Λίγα λόγια για τον Ασπροπάρη:

 

Κάθε άνοιξη, ο Ασπροπάρης, ο μικρότερος γύπας της Ευρώπης και ο μοναδικός που μεταναστεύει, διανύει περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα για να φωλιάσει στα βράχια της ελληνικής υπαίθρου, δίπλα στον άνθρωπο. Θεωρείται προάγγελος της άνοιξης, καθώς οι άνθρωποι της υπαίθρου συνέδεαν την άφιξή του με μαντικές πράξεις και ευχές για ευοίωνο πέρασμα στη νέα εποχή και πλούσια παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων. Είναι το πρώτο πουλί στον κόσμο που προστατεύτηκε με νόμο από τους Φαραώ, με ποινή θανάτου, αναγνωρίζοντας έτσι τη σημαντική του συμβολή στην καθαριότητα των οικισμών από τα σκουπίδια και τα υπολείμματα τροφής των ανθρώπων!

Σήμερα, ο Ασπροπάρης είναι το πιο απειλούμενο είδος γύπα στην Ευρώπη. Έχοντας υποστεί μείωση μεγαλύτερη από 90% κατά τα τελευταία χρόνια, λιγότερα από 40 ζευγάρια απομένουν πλέον στα Βαλκάνια και μόλις 5 στην Ελλάδα. Σε περιοχές που πριν λίγα χρόνια το είδος ήταν κοινό, όπως η Ήπειρος, πλέον η θέα έστω και ενός Ασπροπάρη αποτελεί σπάνιο φαινόμενο. Κύριος ένοχος γι’ αυτό είναι η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, που αποτελεί μεγάλη πληγή για την ελληνική φύση και έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε εξαφανίσεις προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

 

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

1 Comments

Leave a Reply
  1. Κύριος ένοχος γι’ αυτό είναι η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, που αποτελεί μεγάλη πληγή για την ελληνική φύση και έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε εξαφανίσεις προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών από πολλές περιοχές της Ελλάδας……….
    πόσο λυπηρο πραγματικα…..

Αφήστε μια απάντηση

“Η Αλίκη συναντά τη χώρα των θαυμάτων” στη Θεατρική Σκηνή Ζωή Λάσκαρη

Πολυτεχνίτης Kι Ερημοσπίτης