in

“Ψωνίζω συνετά… Δεν σκορπάω τα λεφτά!” Ένα παραμύθι για την οικονομία και την κατανάλωση

Ο Βασιλιάς Αβερταδίνος και ο Πρίγκηπας Ολαταθέλος

Εικονογράφηση: Ζ. Χωριατέλλη

Συγγραφέας: Λ. Σκουλαρίκη

«Μια φορά κι έναν καιρό
σ’ ένα βασίλειο μακρινό
ζούσε ένας βασιλιάς που ‘χε ένα γιο.

Αβερταδίνο έλεγαν το βασιλιά,
γιατί σκορπούσε αβέρτα όλα του τα λεφτά
και Ολαταθέλο έλεγαν το γιο,
γιατί τα ήθελε όλα, ΟΛΑ, στο λεπτό!»

Έτσι αρχίζει το παραμύθι που λέει ο μπαμπάς στο Θέμη.  Ένα παραμύθι για την οικονομία και την κατανάλωση.  Ο βασιλιάς Αβερταδίνος και ο γιος του Ολαταθέλος περνάνε άσχημες περιπέτειες στα χέρια τριών πονηρών εμπόρων, που θέλουν να τους κάνουν να ξοδέψουν όλα τους τα λεφτά αποκτώντας πράγματα άχρηστα.  Στο τέλος όμως η σοφή κουκουβάγια (που είναι και νομικός) εμφανίζεται, ως από μηχανής Θεός, και τους γλιτώνει από την αλόγιστη κατανάλωση, μαθαίνοντάς τους ποια είναι τα δικαιώματα του καταναλωτή.  Έτσι και εκείνοι -αλλά και ο Θέμης, που ακούει το παραμύθι – βάζουν μυαλό και γίνονται στο εξής υπεύθυνοι και συνετοί καταναλωτές.

“Καταναλωτές δεν είναι μόνο οι μεγάλοι, αλλά και τα παιδιά, αφού πολλά από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της αγοράς απευθύνονται σε αυτά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα παιδιά προσελκύουν ολοένα περισσότερο το έντονο ενδιαφέρον των διαφημιστών, οι οποίοι δαπανούν τεράστια ποσά για παιδικές διαφημίσεις.  Την ίδια στιγμή, ολόκληρες σειρές κινουμένων σχεδίων και κινηματογραφικών ταινιών δημιουργούνται για να πωληθούν στη συνέχεια τα αντίστοιχα προϊόντα.  

Η σύγχρονη επανάσταση της τεχολογίας και του διαδικτύου βοηθά τα νεαρά άτομα να συμμετέχουν ενεργά στην Κοινωνία της Πληροφορίας.  Διαθέτοντας έξυπνα κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές με άμεση πρόσβαση στο ίντερνετ, τα παιδιά επικοινωνούν διαρκώς μεταξύ τους, ανταλλάσσουν πληροφορίες και δεδομένα και μέσα από αυτή τη διαδικασία, διαμορφώνουν καταναλωτικά πρότυπα και συμπεριφορές.

Η παρούσα προσπάθεια συμβάλει διασκεδαστικά και με εύληπτο για τους μικρούς αναγνώστες τρόπο στη συνειδητοποίηση των κινδύνων της αλόγιστης κατανάλωσης, καθώς και στην εμπέδωση των δικαιωμάτων τους ως καταναλωτές, βοηθώντας καταλυτικά στο να γίνουν μελλοντικοί ολοκληρωμένοι πολίτες.

Κείμενο εισαγωγής: Ευάγγελος Ζερβέας, Συνήγορος του Καταναλωτή

 

“Νομική Βιβλιοθήκη” (για παραγγελίες): http://www.nb.org/ΕΚΔΟΣΕΙΣ/ΨΩΝΙΖΩ_ΣΥΝΕΤΑ_ΔΕΝ_ΣΚΟΡΠΑΩ_ΤΑ_ΛΕΦΤΑ!/, καταστήματα Public.

Από giorgos

Να σας συστηθώ: είμαι ο Γιώργος και όλα αυτά τα χρόνια, έχω «ξαναζήσει» τα παιδικά μου χρόνια ενώ έχω γνωρίσει γονείς με το ίδιο πάθος και αγάπη προς τα παιδιά!

41 Comments

Leave a Reply
 1. πολύ προτότυπο! βέβαια το καλύτερο μάθημα καταναλωτή είναι η συμμετοχή των ίδιων των παιδιών στις δραστηριότητες της οικογένειας! ο γιός μου μόλις έκλεισε τα δύο και κάθε φορά που πάω να μπω στο δωμάτιό του μου ζητάει διόδια!

  • 12 ευρώ το βρήκα μόλις τώρα!
   Πολύ έξυπνο να περάσουμε στα παιδιά μαθήματα οικονομίας μέσω παραμυθιού! Σίγουρα θα το καταλάβουν πιο εύκολα!
   Ήδη το πρόσθεσα στη λίστα μου για την μηνιαία αγορά βιβλίων του Φλεβάρη! 🙂

 2. πιστεύω πως σε μία εποχή όπως τώρα πριν τα χριστούγεννα που βομβαρδίζονται από διαφημίσεις, ένα τέτοιο βιβλίο είναι απαραίτητο. πρέπει να μάθουν ότι τα λεφτά δεν τα φέρνει ο πελαργός

 3. Πρέπει να μπει στη βιβλιοθήκη μας! Αν και ο γιος μου είναι πολύ συνεννοήσιμο παιδί, καλό είναι να έχουμε ένα έξτρα μέσο να αντιπαλέψουμε τον καταιγισμό των διαφημίσεων.

 4. Είναι πολύ χρήσιμο αυτό το παραμύθι για τα παιδιά. Θα τα βοηθήσει να γίνουν σωστοί καταναλωτές και θα τα βοηθήσει επίσης να καταλάβουν πως οι γονείς τους δεν έχουν κάποια τράπεζα η οποία τους μοιράζει συνεχώς χρήμα.

Αφήστε μια απάντηση

Προγράμματα Σχολών Γονέων στο Νομό Δυτικής Αττικής!

Αυτή την Κυριακή 18/3 παιδικό πάρτυ στην σχολή χορού Fame με ελεύθερη είσοδο για τα παιδιά!