in

ΧΕΝΣΕΛ ΚΑΙ ΓΚΡΕΤΕΛ, ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ

Πόσες φορές έχουμε ακούσει και εμείς και τα παιδιά μας για την ιστορία του Χένσελ και της Γκρέτελ, με την κακιά μάγισσα και το σοκολατόσπιτο και τη γνωστή σε όλους μας κατάληξη; Και όμως, ακόμα και μια τόσο γνωστή και χιλιοειπωμένη ιστορία αποκτά μια τελείως φρέσκια διάσταση όταν τη διασκευάζει η Κάρμεν Ρουγγέρη, που έχει κατά τα φαινόμενα το μαγικό ραβδί να σε ταξιδέψει με έναν τρόπο μοναδικό στη χώρα των παραμυθιών, των νεράιδων και των μαγισσών.

Όπως σε όλες τις παραστάσεις της, η κ. Ρουγγέρη μας προλόγισε το έργο και μας έδωσε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία του και τον τρόπο με τον οποίον θέλησε να το προσεγγίσει. Μας έκανε επίσης εξαιρετικά θετική εντύπωση ότι ήταν εκεί και στο τέλος της παράστασης, για να μας συστήσει έναν προς έναν τους συντελεστές της (ακόμα και εκείνους που ήταν πίσω από την σκηνή) και να τους επιβραβεύσει με τα καλύτερα λόγια της.

Ως προς την παράσταση τώρα, είναι συνδυασμός παιδικού θεάτρου με στοιχεία όπερας προσαρμοσμένης στις ανάγκες των παιδιών. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι πολύχρωμα και παραμυθένια και σε βάζουν κατευθείαν στην καρδιά της ιστορίας, είναι σαν να τη ζεις και ο ίδιος. Εκτός από τους εξαιρετικά αστείους και ταλαντούχους ηθοποιούς, ρόλο αφηγήτριας παίζει μαγνητοσκοπημένα και η ίδια η κ. Ρουγγέρη με την τόσο ζεστή και γνώριμη σε όλους μας φωνή της.

Όσον αφορά την ιστορία, η κ. Ρουγγέρη έχει φροντίσει να αφαιρέσει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να φανούν σκληρά και να δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα στα παιδιά. Για παράδειγμα, τα δύο αδέρφια δεν εγκαταλείπονται στο δάσος από τους γονείς τους αλλά χάνονται μόνα τους ενώ μαζεύουν άγριες φράουλες και παίζουν κρυφτό και η κακιά μάγισσα δεν καίγεται αλλά μετατρέπεται σε μπισκότο.

Είναι ένα έργο που παρακολουθείται με άνεση από παιδιά και πολύ μικρών ηλικιών, εξάλλου η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Να σημειώσουμε επίσης ότι απαγορεύεται αυστηρά η κατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια του έργου, κάτι που δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο σε όλα τα θέατρα.

Από όσο καταλάβαμε, το έργο θα συνεχιστεί και μετά τις γιορτές και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε διάφορες πόλεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εμείς πάντως θα το ξαναβλέπαμε άνετα και πάλι.

Ευχαριστούμε θερμά το έλα μαζί για τις προσκλήσεις.

11 Comments

Leave a Reply
  1. δεν έχω δει την παράσταση αλλά απο τα κουστουμια φαινεται καταπληκτική. ειδαμε φετος αυτό το παραμύθι σε άλλο θέατρο και νομίζω είναι η μέρα με τη νύχτα. τελικά η κυρία Ρουγγέρη είναι άπαιχτη..

Αφήστε μια απάντηση

Μας καθήλωσε η “Λυσσασμένη γάτα”

Είδαμε το Jesus Christ Superstar στο θέατρο Ακροπόλ!!