in

“Τα παιδία Δεν Παίζει”: Το όνειρο των μικρών πρωταγωνιστών της ταινίας στο δρόμο της υλοποίησης μετά την πρωτοβουλία του Δημάρχου Πάτρας κ.Φούρα!

Δύο χρόνια, μία μεγάλη προσπάθεια και μία κινηματογραφική ταινία χρειάστηκαν για να καταφέρουν τέσσερα παιδιά από την Πάτρα να αποκτήσουν δικαίωμα στο παιχνίδι.
Το όνειρο των μικρών πρωταγωνιστών της ταινίας «Τα Παιδία Δεν Παίζει» φαίνεται να παίρνει «σάρκα και οστά» μετά την πρωτοβουλία του Δημάρχου Πάτρας κ.Φούρα να παραχωρήσει στα παιδιά ένα χώρο κατάλληλο για τη δημιουργία μικρού γηπέδου. «Η βιωματική εμπειρία για ένα Δήμαρχο να έχει μπροστά του τέσσερα παιδιά που ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή το δικαίωμα στο παιχνίδι είναι συγκλονιστική», λέει ο κ.Φούρας για την γνωριμία του με τα παιδιά. «Ποιος πολιτικός θα μπορούσε να αντισταθεί στην
αφοπλιστική αθωότητα και στο γνήσιο παιδικό αυθορμητισμό; Το μόνο που μπορεί να κάνει ένας Δήμαρχος είναι να ψάξει να βρει τρόπο για να ικανοποιήσει το αίτημα τους. Κι αυτό ακριβώς θα κάνουμε στην περιοχή του Αγίου Αλεξίου, ώστε η παρέα των μικρών μας δημοτών να παίζει».
ta_paidia_paizeiΗ ταινία, που κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 25 Μαρτίου, δεν πρόλαβε να καταγράψει το αίσιο τέλος της δίχρονης προσπάθειας τους, αφού μόλις στις 8 Μαρτίου ο κ.Φούρας τους υπέδειξε τον χώρο που μπορεί να τους παραχωρήσει.
«Τα Παιδία Δεν Παίζει» είναι η ιστορία μιας παρέας παιδιών στην Πάτρα, ηλικίας 9-14 ετών, που αγωνίζονται για δύο χρόνια να φτιάξουν έναν ελεύθερο χώρο για παιχνίδι στη γειτονιά τους. Η ιστορία ξεκινά από το καλοκαίρι του 2008 όπου τέσσερις μαθητές μην έχοντας που να παίξουν και αντιμετωπίζοντας διαρκώς το πρόβλημα των αγανακτισμένων γειτόνων απευθύνονται στο δήμαρχο της πόλης.
Στον αγώνα που ξεκίνησαν, είχαν μαζί του και μία κάμερα που κατέγραφε όλη αυτή την προσπάθεια μέχρι και το φθινόπωρο του 2009, όπου όλα έδειχναν πως δεν θα υπάρξει κάποια λύση.  Παρόλα αυτά οι παραγωγοί της ταινίας στην Anemon Productions συνέχισαν να προσπαθούν να βρουν λύση. Ένωσαν τις δυνάμεις τους με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF, η οποία προωθεί τη βελτίωση της θέσης των παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο και το δικαίωμα τους στο παιχνίδι και την ψυχαγωγία, όπως αυτά καθορίζονται στη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ. «?Τα Παιδία Δεν Παίζει? δεν είναι απλώς  μια ταινία» λέει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF Λάμπρος Κανελλόπουλος. «Είναι η αγωνιώδης προσπάθεια των παιδιών να διεκδικήσουν το αυτονόητο, έναν χώρο για να παίξουν, έναν χώρο για να αισθανθούν παιδιά. Η UNICEF στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή καθώς είναι υποχρέωσή της να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο».
Τα ?Παιδιά Δεν Παίζει? έχουν στο πλάι τους και το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο ?Καλλιπάτειρα? που, στα 35 χρόνια ιστορίας του, συνεργάζεται με την πολιτεία, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, υλοποιώντας σειρά αθλητικών έργων με σκοπό την προώθηση του αθλητισμού στις
φτωχές περιοχής της χώρας μας. «Η πρωτοποριακή πρωτοβουλία των τεσσάρων παιδιών της Πάτρας που πλέον ονομάζουν την ομάδα τους ?Τα Παιδία Δεν Παίζει?, μας ενθουσίασε», λέει η πρόεδρος της Καλλιπάτειρας, Κατερίνα Παναγοπούλου.
«Στεκόμαστε στο πλευρό τους για την υλοποίηση του ονείρου τους. Η δε συνεργασία του Δημάρχου Πατρών κ. Ανδρέα Φούρα και η ευγενική χορηγία του προσφερθέντος χώρου εγγυάται την υλοποίηση αυτή και την ποιότητα της μελλοντικής λειτουργίας του». Και οι πρωτοβουλίες στήριξης δεν σταματούν εδώ. Η χορηγός της ταινίας WIND, που ευαισθητοποιήθηκε με την ιστορία των μικρών πρωταγωνιστών, αποφάσισε να συμβάλει στην κατασκευή του γηπέδου τους. «Η WIND είναι σήμερα παρούσα όχι μόνο ως χορηγός μιας αξιολογης ταινίας με πρωταγωνιστές μικρούς καθημερινούς ήρωες, όχι μόνο γιατί αναγνωρίζει το δικαίωμα όλων των παιδιών για παιχνίδι, αλλά γιατί μπορεί να κάνει κάτι για αυτό», δηλώνει ο Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων WIND Ελλάς, Γιώργος Τσαπρούνης. «Με τη συνεργασία του Δήμου Πατρέων, που θα παραχωρήσει το χώρο, η
WIND θα συμβάλει στην κατασκευή ενός γηπέδου ποδοσφαίρου 5×5 για να παίζουν και να αθλούνται τα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνουμε ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ τον αντικειμενικό στόχο της ταινίας, ενώ παράλληλα δίνουμε αυτό που πάντα αναμένουμε από το τέλος μιας ταινίας, ένα happy end».
Ο ΣΚΑΪ, ως συμπαραγωγός της ταινίας, που θα προβάλει ?Τα Παιδία Δεν Παίζει? το φθινόπωρο σε σειρά έξι επεισοδίων, δεν κρύβει την ικανοποίησή του που η προσπάθεια των παιδιών-πρωταγωνιστών από την Πάτρα ανταμείφθηκε. «Η ταινία αναδεικνύει ένα θέμα με πολλές προεκτάσεις που αφορά ολόκληρη την κοινωνία και το μέλλον της», λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΣΚΑΪ, Χρήστος Παναγόπουλος. «Και αποδεικνύει ότι με τις
κατάλληλες παρεμβάσεις μπορεί να αλλάξει η καθημερινότητα». Η εταιρεία διανομής FEELGOOD Entertainment που αγκάλιασε την ταινία από την πρώτη στιγμή, ελπίζει ότι θα βρει την ίδια ανταπόκριση και από το κοινό. «Πέρα από την ιστορία της Αλεξάνδρας, του Χρήστου, της Χρύσας και του Vlad, η ταινία αυτή είναι η καταγραφή της καθημερινότητας που έχουμε επιβάλει στα παιδιά μας, μίας καθημερινότητας μακριά
από το παιχνίδι, την άθληση και το πράσινο», λέει Eιρήνη Σουγανίδου, Γενική Διευθύντρια FEELGOOD. «Είναι επίσης ένα ζωντανό παράδειγμα μαχητικότητας, αγωνιστικότητας και υγιούς ακτιβισμού για όλους μας. Η άμεση κινητοποίηση τόσων φορέων και του ίδιου του Δημάρχου ώστε η ιστορία αυτή να έχει το happy end που της αξίζει, μας προσφέρει αμέριστη ικανοποίηση και αποδεικνύει ότι τελικά ο κινηματογράφος μπορεί να συμβάλλει στο να κάνουμε λίγο καλύτερο τον κόσμο μας».
Για τους σκηνοθέτες της ταινίας, Άγγελη Ανδρικοπούλου και Αργύρη Τσεπελίκα, αυτό το happy end είναι μόνο η αρχή. «Μακάρι ?Τα Παιδία Δεν Παίζει? να αποτελέσουν την αφορμή ώστε και άλλα παιδιά να αναλάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες και να αγωνιστούν για την πραγματοποίηση των στόχων τους παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα σήμερα».
Ο Δήμαρχος Πάτρας κ.Φούρας δεν παραβλέπει να ευχαριστήσει τους σκηνοθέτες: «Μέσα από αυτή την περιπέτεια που καταγράφεται στην ταινία, είχα την ευκαιρία να ζήσω ξανά έντονα κι αγνά συναισθήματα και να κάνω νέους φίλους. Τώρα οι δημιουργοί της ίσως βρουν την έμπνευση να γυρίσουν και μια δεύτερη, με τίτλο «Τα παιδία της Πάτρας παίζει». Μετά από δύο χρόνια, οι προσπάθειες τεσσάρων παιδιών από την Πάτρα να αποκτήσουν ένα μικρό γήπεδο για να παίζουν, αποδίδουν καρπούς. Με την υπόδειξη του χώρου από τον δήμαρχο της πόλης κ.Φούρα, την στήριξη της UNICEF, της ?Καλλιπάτειρας? και της WIND, φαίνεται ότι «Τα Παιδία Δεν Παίζει» θα καταφέρουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταινία:
Λίλιαν Μπικέ, P.aRt – public relations
μητροπόλεως 12-14, τ.κ. 10563 σύνταγμα,
τηλ.: 2130 355226 κιν. 6944 842015, e-mail:

ANEMON PRODUCTIONS FEELGOOD ENTERTAINMENT
Στησιχόρου 5, 106 74 Αθήνα Ζησιμοπούλου 12, 115 24 Αθή
Τηλ.: 210 7211073, Φαξ: 210 7228023 Τηλ.: 211 996 7000, Φαξ: 211 996 7373

Από giorgos

Να σας συστηθώ: είμαι ο Γιώργος και όλα αυτά τα χρόνια, έχω «ξαναζήσει» τα παιδικά μου χρόνια ενώ έχω γνωρίσει γονείς με το ίδιο πάθος και αγάπη προς τα παιδιά!

6 Comments

Leave a Reply
  1. Μπράβο στα παιδιά! Η ταινία προβάλεται από τη προηγούμενη Κυριακή (12/6) στο ΣΚΑΙ σε επισόδεια και θα ήταν καλό στο τέλος να πουν ότι το γήπεδο έγινε. Ειδικά σήμερα που ακόμα και μαθητές μου στο Δημοτικό είναι μέσα στην απογοήτευση! Όλο αυτό που έγινε, για τα δικά μας δεδομένα, δεν το περίμενα και είμαι υπερίφανη για αυτά τα παιδιά. Και βλέπω τον κο Φούρα με άλλο μάτι. Το προβλημάτους ισχεί για πολλές περιοχές της Πάτρας. Και εμείς στην περιοχή της Άνω Πόλης (ΤΣΟΛΙΑ) τα ίδια προβλήματα έχουμε παρόλο που υπάρχει χόρος που έχουν διαμορφόση δίπλα μας για τα παιδιά. Γιατί; Γιατί ενοχλούν τους γείτονες. Παρα-βούλιαξαν στους καναπέδες τους και ξέχασαν τι σημαίνει να είσαι παιδί. Εκτώς αυτού, ξέχασαν τι σημαίνει να είσαι και ευσυνείδητος πολίτης αφού το χόρο δίπλα μας τον γεμίζουν σκουπίδια και ακαθαρσίες (σκυλιών και ανθρώπινες). Είναι κρίμα για τη πατρίδα μας να είμαστε έτσι. Ξεχνούν οι πάντες ότι αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Έλα μαζί, περνάμε καλά και τις αποκριές!

Μήνυμα από γονείς για τον 4σέλιδο οδηγό ψυχαγωγίας του elamazi …