in

Το Χρυσό( ?) Αρισμαρί

Έχοντας δει τα τρία προηγούμενα χρόνια τις παραστάσεις του θιάσου Αβάντι και της Κας Σταμουλάκη (Ακροβάτες της τύχης, Πρίγκιπας και φτωχός, Μόνο αν το πιστέψεις) και έχοντας διαβάσει τόσο καλές κριτικές αποφασίσαμε με την κόρη μου να δούμε την παράσταση που ανεβάζει φέτος στο θέατρο Ήβη, «Το χρυσό Αρισμαρί». Θεωρώντας τους «Ακροβάτες της τύχης» μία από τις καλύτερες παραστάσεις παιδικού θεάτρου που έχω δει (και οι άλλες δύο ήταν καλές) περίμενα να δω και φέτος μία παράσταση αντάξια, τουλάχιστον, των δύο τελευταίων. Δυστυχώς τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι.

Φτάνοντας στο θέατρο προτρέπουν τη μικρή να κάτσει για face painting. Συμφωνούμε και οι δύο (τρελαίνεται για κάτι τέτοια) αλλά το αποτέλεσμα μάλλον με ξεπέτα έμοιαζε. Το κατάλαβε και εκείνη (από την έκφραση του προσώπου της το έβλεπες) αλλά δεν είπε τίποτα. (θα ήταν αναμενόμενο αν υπήρχε πολύς κόσμος αλλά είμασταν… εμείς και εμείς).

Ξεκινάει η παράσταση. Τα κοστούμια είναι όμορφα, κατάλληλα για την παράσταση. Αλλά τα σκηνικά??? Έχοντας κακομάθει, ίσως, από τα πλούσια σκηνικά των προηγούμενων ετών τα φετινά μου φάνηκαν από φτωχά έως ανύπαρκτα (ιδίως για μια τόσο πολυδιαφημιζόμενη παράσταση). Η μουσική αρκετά καλή, πρωτότυπη, γραμμένη από το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και στα θετικά ότι παίζεται live. Βέβαια τα προηγούμενα χρόνια τραγουδούσαν live η Ευρυδίκη στη μία παράσταση και η Κωνσταντίνα με την Κανά εναλλάξ, στην άλλη, οπότε οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες.

Οι ηθοποιοί αρκετά καλοί στους ρόλους τους (με μία εξαίρεση-πολύ κρύο παίξιμο) και κυρίως φιλικοί και ευδιάθετοι στο τέλος, παρότι είχαν ήδη παίξει σε 2 παραστάσεις από το πρωί, έμειναν υπομονετικά να φωτογραφηθούν με τους μικρούς θεατές. Σε γενικές γραμμές δεν τη θεωρώ κακή παράσταση, αλλά σίγουρα είναι πολύ κατώτερη των προηγουμένων προσπαθειών και του θιάσου και της συγγραφέως και σίγουρα δεν περνάει στα παιδιά τα μηνύματα που ήθελε να περάσει.

Από geok

16 Comments

Leave a Reply
  1. Πέρσι είδα για πρώτη φορά παράσταση της κυρίας Σταμουλάκη και ενώ πήγα με τεράστιες προσδοκίες, λόγω των θετικών κριτικών, έφυγα με τη βεβαιότητα πως δε θα ξαναπαρακολουθήσω δουλειά της. Δε θέλω να προσβάλω τον κόπο κανενός αλλά η όλη αισθητική του έργου με παρέπεμψε προσωπικά σε ποπ κουλτούρα. Κι αν το γράφω τώρα, μετά από τόσο καιρό, είναι απλά για να ακούγεται και μια αντίθετη άποψη.

    • Θα συμφωνήσω με αυτό που γράφει η geok “Σε γενικές γραμμές δεν τη θεωρώ κακή παράσταση, αλλά σίγουρα είναι πολύ κατώτερη των” …προσδοκιών μας θα έλεγα εγώ, καθώς δεν έχω παρακολουθήσει άλλες παραστάσεις της κας Σταμουλάκη για να μπορώ να συγκρίνω. Συμβαίνει όμως συχνά, όταν για κάτι ακούμε πολλά καλά λόγια και γενικά είναι και αρκετά διαφημισμένο, να δημιουργούμε μία εξωπραγματική εικόνα στο μυαλό μας και τελικά το έργο/βιβλίο/ταινία κλπ. να μην μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτή, όχι απαραίτητα γιατί είναι κακό, αλλά γιατί έχουν ανέβει πολύ οι δικές μας προσδοκίες. Νομίζω ό,τι εν πολλοίς αυτό συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση.

  2. Και μόνο η προτροπή για face painting είναι τουλάχιστον για μένα ένας λόγος να με αποτρέψει να πάμε. Με όσα λέτε, αν… αποφασίσω να πάμε, θα είναι μόνο με πρόσκληση και αφού έχω ξεκαθαρίσει ότι θα αγνοήσουμε το face painting όπως πάντα. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει ένα μικρό σχέδιο στο χεράκι, συνήθως αυτό κάνουμε σε ανάλογες περιπτώσεις ως μέση οδό αποφυγής γκρίνιας. Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση.

  3. Η περσινή παράσταση ήταν πολύ καλή δουλειά αλλά η υπόθεση του έργου δεν είχε τη δομή και τη συνοχή που θα θέλαμε. Οι ηθοποιοί, τα κοστούμια, η μουσική, όλα καταπληκτικά αλλά θεωρούμε ότι το κείμενο ήταν μέτριο.

  4. Νομιζω ότι το face painting είναι μέρος της “παραστασης” για να κρατά ει τα παιδια ώσπου να ξεκινήσει. Πράγματι, δεν ήταν κακή αλλά δεν άφησε και την καλύτερη εντυπωση

  5. Έγω έχω αντίθετη αποψη. Παρακολουθησμε την παρασταση πριν ενα μηνα και φυγαμε με τις καλυτερες εντυπωσεις (ειχαμε παρακολουθησει και την περυσινή της κ. Σταμουλάκη). Τα μηνύματα απόλυτα ξεκάθαρα ακόμη και στα μικρα παιδια!! Πολυ παραμυθένια παράσταση!

  6. Θεωρώ ότι το face painting είναι άσχετο με την κριτική για την ποιότητα της παράστασης και δεν καθορίζει το επίπεδό της. Όλα τα υπόλοιπα σεβαστά. Κάθε άνθρωπος που αποτελεί μέρος κάποιου κοινού έχει τις προσδοκίες του. Ωστόσο, η παράσταση, κατά τη γνώμη μου, ήταν πολύ προσεγμένη σε όλα τα επίπεδα

    • Το παραπάνω post είναι για την γενική εντύπωση που σου αφήνει μια εκδήλωση. Το face painting αποτελούσε μέρος της εκδήλωσης αφού γινόταν στο χώρο του θεάτρου και για το promotion της, υποθέτω. Γι’αυτό και αναφέρθηκα σε αυτό. Επαναλαμβάνω, ότι δεν τη θεωρώ κακή παράσταση, απλά περίμενα το υψηλό επίπεδο των πρώτων παραστάσεων που ανέφερα. Και προφανώς η προσωπική άποψη του καθενός είναι σεβαστή

Αφήστε μια απάντηση

Οι παραστάσεις για παιδια στην Παραμυθοχώρα!

“ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ” ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ