in

Το Νήμα: εργαστήρια δημιουργικών δραστηριοτήτων για παιδιά και εφήβους

TO MHMA4_FINAL7

Το Νήμα είναι μια ομάδα επαγγελματιών των ανθρωπιστικών επιστημών και του θεάτρου.

Ο Ιωάννης Πίμπας Ψυχολόγος MSc, η Αριστέα Κοντραφούρη, Ηθοποιός και Παιγνιοθεραπεύτρια, πιστοποιημένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπευτών (EAP) και η Λαμπρινή Κουβαρά, Ψυχοπαιδαγωγός και εκπ. Παιγνιοθεραπεύτρια, ενώνουν τις δυνάμεις τους και την εμπειρία τους με στόχο την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της καλλιτεχνικής έκφρασης χρησιμοποιώντας το παιχνίδι ως μέσο διερεύνησης, ανακάλυψης και αναπλαισίωσης. Αναγνωρίζοντας τη δύναμη που έχει ο καθένας μέσα του για εξέλιξη, το Νήμα στοχεύει να του δώσει τα ερεθίσματα εκείνα ώστε  να ενισχύει και να φέρει στην επιφάνεια τα ξεχασμένα δυνατά κομμάτια του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναδυθεί  ένας εαυτός αυτάρκης και πολύπλευρος ο οποίος τολμά να συν-διαλεγεί, να συν-δημιουργήσει και να συν-θέσει ένα ψηφιδωτό με τον «άλλον» ως σύμμαχο και όχι ως αντίπαλο.

%cf%80%cf%81%cf%89%ce%b9%ce%bd%ce%bf-%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b5

Τα Φυλλαράκια του Νήματος.

Τα Φυλλαράκια του Νήματος είναι ένα καθημερινό εργαστήριο ποικίλων δημιουργικών δραστηριοτήτων με παιδιά και γονείς σε ένα μεικτό ηλικιακά πλαίσιο (3,5-5 ετών) βασισμένο στην επαφή των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον. Είναι ένα εργαστήριο ανοιχτό στην κοινότητα και στη γειτονιά (πχ. επισκέψεις σε επαγγελματικούς χώρους, μουσεία, καταστήματα κ.α.) βασισμένο στη συνεργασία, το βίωμα, τον πειραματισμό και την παρατήρηση των επιθυμιών των παιδιών.

Είναι επηρεασμένο από σύγχρονα παιδαγωγικά συστήματα, λαμβάνοντας υπόψη το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται το κάθε παιδί και προσαρμόζεται στις ανάγκες του αλλά και της οικογένειας του. Κεντρικός άξονας του δημιουργικού εργαστηρίου αποτελεί το παιχνίδι όπου δίνεται έμφαση στη δυνατότητα του ελεύθερου παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους, επειδή συμβάλλει καθοριστικά στην σφαιρική μάθηση και την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού.

Ενδεικτικές δραστηριότητες του εργαστηρίου:
• Μαθαίνοντας από τα μέλη της οικογένειας του άλλου
• Ανακάλυψη της γειτονιάς και επίσκεψη σε επαγγελματικούς χώρους
• Παιχνίδι σε φυσικό περιβάλλον
• Επαφή με τις Καλές Τέχνες (ζωγραφική, θέατρο, φωτογραφία, κινηματογράφος, μουσική, λογοτεχνία κτλ.)
• Γλώσσες και πολιτισμοί
• Συμβούλιο της ομάδας

Συντονίζουν:
Λαμπρινή Κουβαρά Ψυχοπαιδαγωγός – Εκπ. Παιγνιοθεραπεύτρια
Ανούς Πιλαφιάν Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας
Κατερίνα Σκουλάκη Παιδαγωγός προσχολικής αγωγης- Πιστοποιημένη εκπαιδευτικός σχολείων του δάσους

 

Θεατρικό παιχνίδι βασισμένο σε τεχνικές παιγνιοθεραπείας με την Αριστέα Κοντραφούρη.

 

foto-me-pedi

Η Αριστέα Κοντραφούρη ηθοποιός και ψυχοθεραπεύτρια μέσω παιχνιδιού και θεάτρου (αναγνωρισμένο μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης Ψυχοθεραπευτών) μετά την πολύχρονη εμπειρία της στο χώρο του θεάτρου και την συνεργασία της με θεραπευτικά πλαίσια ψυχικής υγείας συντονίζει στο Νήμα ομάδες θεατρικού παιχνιδιού τόσο για παιδιά τυπικής όσο και μη τυπικής ανάπτυξης.

Εστιάζοντας και αξιοποιώντας δημιουργικά την ιδιαιτερότητα του κάθε παιδιού διαμορφώνει ένα κλίμα ασφάλειας κατάλληλο για κάθε παιδί. Έτσι το κάθε μέλος της ομάδας χρησιμοποιώντας το σώμα του, την έκφραση του, τη φωνή του και με εργαλεία το παιχνίδι και το θέατρο κατακτά βέλτιστη αυτοεικόνα, αναγνωρίζει τα συναισθήματα του, μαθαίνει να αλληλεπιδρά με άλλα μέλη, αποκτά την ικανότητα να παρατηρεί, να ακούει, να αντιλαμβάνεται μέσω των ρόλων τις ποικίλες οπτικές του κόσμου. Κατακτά την ικανότητα να χρησιμοποιεί την φαντασία και τη δημιουργικότητα για επίλυση θεμάτων καθώς και την ικανότητα να ερμηνεύει σχήματα και δημιουργήματα της φαντασίας του σε μια άλλη πραγματικότητα την οποία μοιράζεται με άλλους. Αποκτά συναίσθηση και έλεγχο του σώματος.

Η σαφής στοχοθεσία κάθε συνάντησης πλαισιωμένη με το τελετουργικό της δραματοθεραπείας και παιγνιοθεραπείας καθιστά απαραίτητη τη συνεργασία των γονιών και συχνά απαιτείται και η συμμετοχή αυτών. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιείται και συμβουλευτική γονέων. Συχνά οι συναντήσεις εφόσον τα μέλη των ομάδων το επιθυμούν οδηγούνται και στην παρουσίαση σε κοινό παραστάσεων που συμμετέχουν τα παιδιά.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ

%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%89%cf%83

 

Πρόκειται για ατομικές ή ομαδικές ψυχοεκπαιδευτικές συνεδρίες που στοχεύουν στην ενίσχυση της ικανότητας του συμμετέχοντα για αυτό-αντίληψη, της ικανότητας για διεκδίκηση και αποτελεσματική επικοινωνία, της ικανότητας για διαχείριση των συναισθημάτων καθώς και στην ανάπτυξη και ενίσχυση των δεξιοτήτων παιχνιδιού.
Κεντρική στόχευση αποτελεί το να καταστεί σαφές ότι η εκάστοτε συμπεριφορά γεννά σκέψεις & συναισθήματα στον άλλον και προ(σ)καλεί σε αντιδράσεις.

Ειδικότερα, η κάθε συνεδρία, όπως και κάθε άλλη κοινωνιοψυχολογική συνθήκη, αποτελεί μια “συνάντηση” και μια “πρόσκληση” για δημιουργία από κοινού νοημάτων και συναισθημάτων. Είναι μια δυναμική συνθήκη από μόνη της όπου ο “άλλος” καθώς με αντιλαμβάνεται και έρχεται “κοντά μου” με ορίζει ταυτόχρονα μέσα από το βλέμμα του, την στάση του, το άγγιγμά του. Πρόκειται για μια διεργασία απόδοσης νοήματος και αυτό αποτελεί μια κύρια συνιστώσα αυτού που ονομάζεται “κοινωνιοψυχολογική σκέψη”, προαπαιτούμενο των κοινωνικών δεξιοτήτων. Αντί να εστιάζει κανείς αποκλειστικά στην εκπαίδευση “πόσες φορές θα χαιρετίσει το παιδί”, στο “αν θα κάνει 2 ή 3 ερωτοαπαντήσεις” στο πλαίσιο ενός διαλόγου ή στο “αν θα ζητήσει με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο ένα παιχνίδι” η ψυχοεκπαίδευση των παιδιών όσον αφορά στις κοινωνικές δεξιότητες & την συναισθηματική αγωγή οφείλει να εστιάσει στην κατανόηση αυτής της δυναμικής διεργασίας. Κοινώς μαζί με το “πώς”…καθοδηγούμε και στο “γιατί”. Και αυτό επειδή η συμπεριφορά του ανθρώπου κατασκευάζεται κοινωνικά και βρίσκει το νόημά της αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο στο οποίο αναδεικνύεται και εγγράφεται.

Συντονίζει: Πίμπας Ιωάννης Ψυχολόγος MSc.

https://www.facebook.com/omada.to.nima/

Το Νήμα: Αιολέων 36, Άνω Πετράλωνα

Στοιχεία Επικοινωνίας: +306907502034
E mail: omada.to.n[email protected]com

Από Eleftheria

Είμαι η Ελευθερία.. περήφανη μαμά του έφηβου πια Μαρίνου (13 ετών) & του Μάριου (10 ετών). Πάντα μας άρεσαν οι βόλτες, μακρινές και κοντινές ώστε να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές μαζί με τα παιδιά μας! Πλέον τα ταξίδια μας είναι διαφορετικά... καθώς έχουμε περάσει αρκετές πίστες!

Ακόμα όμως θέλουμε να μαθαίνουμε για νέα μέρη, να μοιραζόμαστε εμπειρίες, να γνωρίζουμε άλλους γονείς με το ίδιο στόχο, να περάσουμε όμορφα με τα παιδιά μας!

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0