in

Το νέο “αίμα” έκανε τη διαφορά στον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα

romaios_ioylieta

Το θέατρο Πάνθεον φέτος μεταξύ άλλων παρουσιάζει το ποιητικό αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» με τη σκηνοθετική υπογραφή του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος ανεβαίνει στη σκηνή για να υποδυθεί το Πρίγκιπα.

Το έργο ήταν πάντα το προσωπικό «στοίχημα» του σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη με το θεσπέσιο Σαιξπηρικό αριστούργημα.

Ίσως ξενίσει το θεατή η χρήση έντονων αντιθέσεων, είτε στα σκηνικά είτε στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων του έργου, είτε σε γλώσσα, μα σκοπός του σκηνοθέτη είναι να καταδείξει το παρωχημένο της παλιάς γενιάς έναντι του προοδευτικού. Παλεύει μεταξύ νεότητας και γήρατος , αθωότητας και πονηριάς, νεωτερισμού και συντηρητισμού. Το αγνό συναίσθημα του έφηβου Ρωμαίου προς την πιστή Ιουλιέτα βρίσκεται σε διαφορετικό στρατόπεδο από αυτό των σκληρών και αδιάλλακτων γονιών της.

Ο λόγος είναι λυρικός και ποιητικός, δημιουργώντας ρίμες, ενώ σε ορισμένα σημεία παρεμβάλλονται και νεωτεριστικά στοιχεία στο ύφος και την έκφραση.

Οι ταλαντούχοι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν το Ρωμαίο και την Ιουλιέτα είναι η καλύτερη επιλογή του σκηνοθέτη να μεταφέρει στο κοινό αυτόν τον αγνό, αλλά κακότυχο έρωτα. Θα εκπλαγείτε από την ικανότητά τους να σας μεταφέρουν το συναισθηματικό κόσμο των ηρώων.

Εύστοχη και συνάμα «καθαρή» η επιλογή της αποφυγής κάθε πρόστυχου και σαρκικού, όταν ο λόγος γίνεται για τον έρωτα των δυο νέων, ενώ σε ότι αφορά τη προβολή έντονων σκηνών που συνεπάγονται το θάνατο ηρώων η σκηνή μετατοπίζεται και πάλι πίσω από το βλέμμα του κοινού.

Οι παρουσίες των καταξιωμένων ηθοποιών, Στάθη Ψάλτη στο ρόλο της Νένας και Δημήτρη Πιατά στο ρόλο του πάτερ Λαυρέντιου, τροφοδοτεί, ενεργοποιεί την υπόθεση, δίνοντας χρώμα και κίνηση. Ο ρόλος της Νένας, τραγικός σε όλη του την έκταση, μας χάρισε γέλιο, θλίψη, συγκίνηση και πόνο, ενώ ο πατέρας Λαυρέντιος σοβαρός και διδακτικός σκορπά σοφίες και στέκεται σαν πατέρας των δυο νέων.

Μια δυνατή παράσταση που αγγίζει και τον πιο απαιτητικό θεατή.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Σχόλια

Leave a Reply
  1. Δυστυχώς εμάς δεν μας άρεσε ιδιαίτερα. ‘Άστοχη η διασκευή του Λιγνάδη. Η μητέρα της Ιουλιέτας αλκοολική και αδιάφορη, ο πατέρας της βίαιος με βάναυση συμπεριφορά, η παραμάνα (Ψάλτης) ντυμένη γκέισα να γελά και να μιλά με το κοινό θυμίζοντάς μας κακή επιθεώρηση. Οι μόνοι διασωθέντες το εφηβικό ζευγάρι. Αν εξαιρέσουμε την υπέροχη μουσική και δύο σκηνές εικαστικά άρτιες ( της ερωτικής ένωσης και του θανάτου των δύο νέων) όλο το υπόλοιπο μας απογοήτευσε.

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0