in

“Το Μυρολόγι της Φώκιας και άλλα του Έαρος Άσματα” βραδιά αφήγησης για ενήλικες με τη Σάσα Βούλγαρη (21/4)

Το Μυρολόγι της Φώκιας και άλλα του Έαρος Άσματα

ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ ΑΠΟ 15 ΕΤΩΝ στα πλαίσια της περιοδικής έκθεσης: «Πολύτιμα έργα ζωγραφικής από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου»

Με την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη

Μουσική Συνοδεία: Χάρης Λαμπράκης – Δεξιοτέχνης του νέϋ

CONCEPT, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΚΕΙΜΕΝΑ, ΑΦΗΓΗΣΗ: ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Κυριακή των Βαϊων, 21 Απριλίου 2019 στις 19.00

Info: ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 2103611206, εσωτ. 1042

Κόστος Συμμετοχής: 12 Ευρώ

Ο «κοσμοκαλόγερος» Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ελληνικές παραδόσεις, αφηγήματα, παραδοσιακά τραγούδια και μελίσματα καθώς και πρωτότυπες ιστορίες συνυπάρχουν σ’ ένα πρόγραμμα γεμάτο από τη “μουσική της γλώσσας”. Ο ήχος του νέϋ, μυσταγωγικός, υπογραμμίζει με σωματικότητα, φέρνοντας στο νου την εποχή του ανθρώπου κοντά στο Θεό και στη Φύση

ΜΙΚΡΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προυσιάστηκε πρώτη φορά το 2001. Ο κεντρικός πυρήνας του προγράμματος είναι το αριστουργηματικό κείμενο του Παπαδιαμάντη. Οι υπόλοιπες ιστορίες και τα παραδοσιακά τραγούδια που το πλαισιώνουν επιλέχτηκαν με σκοπό να προετοιμάζουν το ακροατήριο ομαλά ώστε να έρχεται πιο εύκολα σε ουσιαστικότερη επαφή, τόσο με την Παπαδιαμαντική γλώσσα, όσο και με τα ίδια τα νοήματα του διηγήματος.  Άλλωστε ο ίδιος ο συγγραφέας, συχνά, αντλεί και περιγράφει θρύλους και πρακτικές της παραδοσιακής κοινωνίας.

Το «χτίσιμο» του προγράμματος έγινε σύμφωνα με τη Μέθοδο της Τεχνικής της Αφήγησης της Σάσας Βούλγαρη.

Με γνώμονα την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών επικοινωνίας μ’ ένα ακροατήριο σαν το σημερινό που δεν έχει την εμπειρία της «αφηγηματικής κοινότητας» και μια γλώσσα σαν του Παπαδιαμάντη του ακούγεται ασυνήθιστη, η ερμηνεία στηρίχτηκε με σεβασμό στο ρυθμό που υπέβαλλε το ίδιο το κείμενο, τις παύσεις του, τις “αναπνοές” του.

Τα φωνητικά και οι «μελοποιήσεις» που συνοδεύουν το Μυρολόγι, προέκυψαν αυθόρμητα από τη Σάσα  Βούλγαρη, μέσα από την ίδια τη διαδικασία ενασχόλησης με το κείμενο.

Το πρόγραμμα συνοδεύεται για πρώτη φορά μουσικά από τον εξαίρετο Χάρη Λαμπράκη που ακολουθεί τους αυτοσχεδιασμούς  – αφηγηματικούς και φωνητικούς – της αφηγήτριας με το νέϋ, ένα όργανο κατεξοχήν «Παπαδιαμαντικό».

Info:

  • Το “Μυρολόγι της φώκιας” πρωτο-παρουσιάστηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2001 στο μουσικό χώρο “Τσάι στη Σαχάρα” και απευθυνόταν σε ενήλικο κοινό.
  • Παρουσιάστηκε, επίσης, στα πλαίσια του Επιστημονικού Συμποσίου – με τίτλο «Πολιτιστική Οικολογία» – που διοργανώθηκε από τον τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καπεσόβου “Αλέξης Νούτσος”, στο Καπέσοβο τον Ιούλιο του 2001.
  • Τον Νοέμβριο του 2003 παρουσιάστηκε στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Βερολίνου.
  • Την Μ. Εβδομάδα του 2007 στο παρεκκλήσιο της σχολής Χιλλ.
  • Για τρεις σχολικές χρονιές παρουσιάστηκε – στα πλαίσια προγράμματος της βιβλιοθήκης, σε συνεργασία και με τους φιλολόγους των τμημάτων – σε όλα τα τμήματα της Β΄ Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών και Ψυχικού.

Παντού όπου παρουσιάστηκε έλαβε εγκωμιαστικές κριτικές από κοινό και ειδικούς.

Το πρόγραμμα αφιερώνεται στη μνήμη της Μίρκας Γεμεντζάκη που έκανε την αρχική  φωνητική διδασκαλία με τη Σάσα  Βούλγαρη.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β & Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ,

Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 106 71 Αθήνα Τ: 210-3611206

E: www.thf.gr

Από Eleftheria

Είμαι η Ελευθερία.. περήφανη μαμά του έφηβου πια Μαρίνου (13 ετών) & του Μάριου (10 ετών). Πάντα μας άρεσαν οι βόλτες, μακρινές και κοντινές ώστε να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές μαζί με τα παιδιά μας! Πλέον τα ταξίδια μας είναι διαφορετικά... καθώς έχουμε περάσει αρκετές πίστες!

Ακόμα όμως θέλουμε να μαθαίνουμε για νέα μέρη, να μοιραζόμαστε εμπειρίες, να γνωρίζουμε άλλους γονείς με το ίδιο στόχο, να περάσουμε όμορφα με τα παιδιά μας!

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

ΓΙΕ-ΧΣΙΕΝ Η ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ

13 – 20 Απριλίου: Συγκέντρωση παιδικών βιβλίων στο ΠΟΡΤΑ στηρίζοντας όλοι το έργο του Library4all