in

Το ΘΕΑΜΑ παρουσιάζει την παράσταση “Νάρκισσος & Ηχώ… και άλλες μεταμορφώσεις” στο Από Μηχανής Θέατρο

Η αναπηρία στην κοινωνία και στο θέατρο αποτελεί ταμπού θέμα εδώ και αιώνες. Το ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) είναι η πρώτη επαγγελματική συμπεριληπτική ομάδα ηθοποιών στην Ελλάδα (με και χωρίς άτομα με αναπηρία). Πρεσβεύει πως η τέχνη του θεάτρου είναι για όλους/ες ως έκφραση της φαντασίας και εφαρμογή της δημιουργικότητας. Η αποδοχή μίας τέτοιας πραγματικότητας πρέπει να ξεκινήσει  από μικρή ηλικία. (φωτό από γενική πρόβα «Ιάκωβος Η υποταγή» Ε. Ιονέσκο, 2015, Θέατρο Τεχνών, Βέροια)

ΤΟ ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) στο παιδικό θέατρο
Μιλάει για την θεατρική «μεταμόρφωση», στοχεύοντας στην μεταμόρφωση αντιλήψεων και στερεοτύπων

Το ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) ανακοίνωσε την πρώτη του παιδική παραγωγή για την περίοδο 2018 – 2019 στο θέατρο Από Μηχανής, στo πλαίσιo Συνέντευξης Τύπου του θεάτρου για την νέα σεζόν. Η παράσταση με τίτλο «Νάρκισσος & Ηχώ… και άλλες μεταμορφώσεις» έχει στόχο την διαμόρφωση αντιλήψεων γύρω από την αναπηρία, ενθαρρύνοντας μέσα από την θεατρική πράξη και την διάδραση επί σκηνής, την παρατήρηση και τον διάλογο από την παιδική κιόλας ηλικία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με κάποια μορφή αναπηρίας, εκ των οποίων το 2-4% αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στη λειτουργία. Στην Ελλάδα ο αριθμός υπολογίζεται στο ένα εκατομμύριο, ωστόσο δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία απογραφής. Όπως υποστηρίζει ο ιδρυτής του ΘΕΑΜΑ Βασίλης Οικονόμου, «Το παιδικό θέατρο μπορεί και πρέπει να χτίσει τη νέα αντίληψη για τον ρόλο της αναπηρίας στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Η πολύχρονη εμπειρία του ΘΕΑΜΑ μας επιτρέπει να το κάνουμε για πρώτη φορά πράξη.”. Η σκηνοθέτις Ελιάνα Περηφάνου προσθέτει «Από την αρχή της συνεργασίας μου με το ΘΕΑΜΑ συμφωνήσαμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση γύρω από το θέμα της αναπηρίας από την παιδική κιόλας ηλικία. Νιώθαμε την ανάγκη να κάνουμε κάτι για αυτό. Πλέον διαθέτουμε την γνώση και την εμπειρία. Μιλώντας για την θεατρική «μεταμόρφωση» στοχεύουμε στην μεταμόρφωση αντιλήψεων και στερεοτύπων.».

 

Η παράσταση θα παίζεται κάθε Κυριακή στις 11 π.μ., στο θέατρο Από Μηχανής, Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο με προσβασιμότητα περιεχομένου και χώρου για ΑμεΑ. Καθημερινές παραστάσεις για τα σχολεία θα πραγματοποιούνται στις 11 π.μ. για όλη την εκπαιδευτική περίοδο 2018-2019 στο θέατρο Από Μηχανής καθώς και στον χώρο του σχολείου/εκπαιδευτηρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site: https://amtheater.gr/plays/performance-40

Website ΘΕΑΜΑ – www.distheater.gr

 

Event Facebook: https://goo.gl/cWttkm

Για κρατήσεις θέσεων επισκεφτείτε το site: https://goo.gl/uwj6at

Το ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) αποτελεί το πρώτο επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα με ηθοποιούς με αναπηρία στην κύρια σύνθεσή του. Στόχος του η συμπερίληψη κι ενσωμάτωση των ηθοποιών με αναπηρία στον επαγγελματικό χώρο. Απευθύνεται κυρίως στα άτομα με κινητική αναπηρία και με την παράλληλη λειτουργία θεατρικού εργαστηρίου φιλοδοξεί στην ίδρυση της πρώτης Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης για άτομα με αναπηρία.

 

 

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

Τρεις μεγάλες εκθέσεις για τον Λεονάρντο Nτα Βίντσι στην Αθήνα

“Η ιστορία του Γάτου που έμαθε σ’έναν γλάρο να πετάει” στο Θέατρο Αθήναιον