in

“Τα Μαγικά Χεράκια ανακαλύπτουν το πιάνο” συνέντευξη με τη μουσικό Μαρία Παπαδάτου

233F57150FF54655A6506C2F402C1757

Η Μαρία Παπαδάτου είναι μουσικός, αγαπά και ασχολείται με το πιάνο περίπου 30 χρόνια. Μητέρα τριών παιδιών, καταφέρνει να εναρμονίσει επαγγελματική και οικογενειακή ζωή, συνεχίζοντας μετα-διπλωματικές σπουδές στην ερμηνεία και παιδαγωγική του πιάνου.

Η ίδια διδάσκει στο Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» παραδίδοντας με μεγάλη επιτυχία το ομαδικό μάθημα Πιανιστικής Προπαιδείας, την εκμάθηση της οποίας έχει συμπεριλάβει στα βιβλία της με τίτλους «Μέθοδος Πιανιστικής Προπαιδείας» και «Βιβλίο πιάνου Μαγικά Χεράκια».
Συνομιλήσαμε μαζί της για να τη γνωρίσουμε καλύτερα και να μάθουμε τη πρωτοποριακή μέθοδο που ακολουθεί. Σας παραθέτουμε τη σχετική συνέντευξη!

Πόσα χρόνια ασχολείστε με τη μουσική;

Από παιδί. Η μητέρα μου προερχόταν από μουσική οικογένεια κι ο πατέρας μου είναι λάτρης της κλασικής μουσικής. Χωρίς να έχουν μουσική παιδεία, την πρόσφεραν σε μένα από το υστέρημά τους, και σταδιακά όλα πήραν το δρόμο τους. Η σχέση μου με τη μουσική εξελίχθηκε σε σχέση ζωής – σε τρόπο ζωής πλέον. Που με γεμίζει με χαρά και ενέργεια!

Η συγγραφή βιβλίων για παιδιά είναι από τη φύση του ένα δύσκολο εγχείρημα. Ένα βιβλίο, ωστόσο, που σχετίζεται με τη πιανιστική προπαιδεία σε παιδιά έτσι εξειδικευμένα πόσο απαιτητικό είναι, δεδομένου ότι η επαφή των παιδιών με την εκμάθηση μουσικής είναι μικρή;

Υπήρξε πράγματι δύσκολη και χρονοβόρα η συγγραφική διαδικασία. Πρόκειται για μάθημα που δεν διδάσκεται στην Ελλάδα: μια πρώτη γνωριμία με τη μουσική αλλά και ενός οργάνου μαζί – μια προπαιδεία με εκμάθηση πιάνου. Ήξερα όμως πολύ καλά τι ήθελα να προτείνω – γιατί στην ουσία αυτό κάνει μια μέθοδος: είναι ένα όπλο στα χέρια του δάσκαλου που θέλει να να διδάξει αποτελεσματικά, και εξαρτάται από τον ίδιο πώς θα χρησιμοποιήσει το όπλο αυτό. Δεν τον αφήνω, όμως, εντελώς μόνο σε αυτόν τον αγώνα! Η πρότασή μου, για αυτό το όντως απαιτητικό και εξειδικευμένο – αλλά συνάμα τόσο υπέροχα δημιουργικό «μάθημα» – είναι σαφής και ολοκληρωμένη: πέρα από το βιβλίο πιάνου Μαγικά Χεράκια, δημιούργησα τη Μέθοδο Πιανιστικής Προπαιδείας που απευθύνεται αποκλειστικά στο δάσκαλο, με έξτρα υλικό και ιδέες για τη διδασκαλία του πιάνου σε τόσο μικρά παιδιά.
Από την πλευρά του μαθητή, δεν θα μπορούσε ποτέ ένα μάθημα να αποδώσει όντας απαιτητικό. Η μάθηση σε αυτές τις ηλικίες επιτυγχάνεται μόνο μέσα από το παιχνίδι! Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνω τη διδασκαλία του πιάνου σε ομάδες σε τόσο μικρά παιδιά, γιατί χωρίς παρέα παιχνίδι δεν γίνεται!

Σας βοήθησε σε αυτή σας την πρόθεση και η ιδιότητά σας ως μητέρας;

Πολύ! Το βιβλίο πιάνου Μαγικά Χεράκια είναι γεμάτο χρωματιστές ιστορίες, με μελισσούλες που μαζεύουν γύρη από τα μαύρα πλήκτρα του πιάνου, με περιπέτειες δύο χεριών, του Μελί και του Ροζί, που θέλουν να τραγουδήσουν με όλα τους τα δάχτυλα, με νότες που ζουν και «παίζουν» στα δύο μουσικά βασίλεια της βασίλισσας Σολ που αγαπά τη σοκολάτα και του βασιλιά Φα που αγαπά τις φράουλες, και πολλά ακόμη! Συχνά, κι εμείς οι «μεγάλοι» νιώθουμε ακόμη παιδιά, αλλά το ότι μεγαλώνω τρία δικά μου, μάλλον με βοηθά να παραμένω πιο ενεργός πολίτης του κόσμου τους!

Το συγκεκριμένο βιβλίο απαιτεί ιδιαίτερες μουσικές γνώσεις από τη πλευρά του γονέα ή του εκπαιδευτικού;

Καθόλου! Ο δάσκαλος μπορεί να διδάξει το βιβλίο πιάνου Μαγικά Χεράκια και ατομικώς, βασισμένος στις γνώσεις και την εμπειρία που ήδη έχει. Πέρα από το ότι το βιβλίο μπορεί να διδαχτεί από το προνήπιο, του προσφέρει την ευκολία των θεωρητικών ασκήσεων για ότι νέο συναντά ο μαθητής, βοηθώντας στην εμπέδωση της γνώσης, τα τραγούδια είναι πασίγνωστα και αγαπημένα και ο μαθητής ξεκινά αμέσως να παίζει, πράγμα που τον γεμίζει με μεγάλη χαρά, αυτοπεποίθηση και κίνητρο να μάθει περισσότερα. Ακόμη, περιλαμβάνονται «τραγούδια» αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης – οι μαθητές τα λατρεύουν – που καλλιεργούν τη δημιουργικότητα, τον πειραματισμό, τη φαντασία και δημιουργούν τις βάσεις της μουσικής ταυτότητας του παιδιού.
Από την πλευρά του γονέα, κάθε στήριξη και βοήθεια στα πρώτα βήματα, είναι πάντοτε σημαντική. Είτε πρόκειται για την ενθάρρυνση, είτε για την επιβράβευση, είτε ακόμη και ο χρόνος και τα χρήματα που διαθέτει για να προσφέρει στο παιδί του το δώρο της μουσικής παιδείας. Αν υπάρχει από πλευράς του και στοιχειώδης γνώση του πιάνου, όλα τα τραγούδια στα Μαγικά Χεράκια συνοδεύονται από απλή μουσική, που εκτός από το δάσκαλο, ένα μεγαλύτερο μαθητή ή αδερφάκι, μπορεί να παίξει και ο ίδιος. Είναι υπέροχη η εμπειρία του συν-παίζειν, τη συστήνω ανεπιφύλακτα!

Μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου από τα παιδιά, τι προσδοκίες μπορούν να έχουν οι γονείς;

Από τη στιγμή που ως γονείς φέρνουμε στον κόσμο ένα νέο πλάσμα νιώθουμε την ευθύνη να καλύψουμε κάθε ανάγκη του, σωματική και ψυχική. Νιώθουμε καθώς μεγαλώνει πως οφείλουμε να καλύψουμε και τις πνευματικές, να ανα-καλύψουμε τις κλίσεις και τα ταλέντα του, να το διαπλάσουμε μέσα από στοχευμένη εκπαίδευση. Να του ανοίξουμε σωστούς δρόμους κι ας μην ξέρουμε πόσο μακρυά θα το πάνε. Ένα τέτοιο «μάθημα» είναι και η γνωριμία με το πιάνο. Το πόσο μακρυά θα οδηγήσει κάθε μικρό μουσικό είναι συνάρτηση πάρα πολλών στοιχείων του ίδιου του παιδιού, της εκπαίδευσης που θα λάβει και του περιβάλλοντός του.

Σε ποια μέθοδο βασίστηκε η συγγραφή των βιβλίων σας;
Η Μέθοδος Πιανιστικής Προπαιδείας και το βιβλίο πιάνου Μαγικά Χεράκια είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδρομής. Βασίζονται στις γνώσεις μου (είχα την τύχη να μάθω από υπέροχους δασκάλους, και ακόμη μαθαίνω, είπαμε, «τρόπος ζωής»!), στην εμπειρία μιας πολυετούς διδασκαλίας και σε πάρα πολλές ξένες μεθόδους, κυρίως ρωσικές και αμερικανικές, που μελέτησα – όπως κάθε ενημερωμένος δάσκαλος οφείλει – εφαρμόζοντας τες ανά περίσταση. Ξεκινώντας τη διδασκαλία της Πιανιστικής Προπαιδείας το 2008 στο Ωδείο Νίκος Σκαλκώτας, στο οποίο διδάσκω από το ‘97, ανακάλυψα πως οι ξένες μέθοδοι εμφάνιζαν αρκετά εμπόδια, όπως, τα άγνωστα στα ελληνόπουλα τραγούδια (είναι πολύ σημαντικό το ξεκίνημα με γνωστές μελωδίες – σε αυτό στηρίζεται η ρώσική σχολή του πιάνου, για τη φυσική κατάκτηση του ρυθμού και του σταθερού tempo), η χρήση του αγγλικού αλφάβητου στα ονόματα των φθόγγων, οι πολυεπίπεδες σύντομες εκδόσεις με ξεχωριστά τα βιβλία εργασιών που ανέβαζαν ακόμη περισσότερο το κόστος τους, το κενό πολλών μεθόδων στους σημαντικότατους τομείς του αυτοσχεδιασμού και της σύνθεσης… Η διδακτική ανάγκη με οδήγησε σε μια δημιουργία που κράτησε περισσότερο από δύο χρόνια. Ελπίζω με όλη μου την καρδιά τα Μαγικά Χεράκια να βοηθήσουν και πολλούς άλλους δάσκαλους στο λειτούργημά τους, και να κάνουν χαρούμενα τα παιδιά που θα γνωρίσουν μαζί τους τον υπέροχο κόσμο του πιάνου!

Σύντομη παρουσίαση των βιβλίων της Μαρίας Παπαδάτου :

methodos pianostikis

1. Μέθοδος Πιανιστικής Προπαιδείας με το βιβλίο πιάνου Μαγικά Χεράκια
Συγγραφέας :Παπαδάτου Μαρία
Εκδόσεις : Bookstars-Free Publishing

Περιγραφή : Η Μέθοδος Πιανιστικής Προπαιδείας αποτελεί μια σύγχρονη, ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διδασκαλία του πιάνου σε μικρές ομάδες μαθητών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Τους καλεί να εξερευνήσουν τους ήχους του πιάνου και τον παλμό της μουσικής μέσα από το τραγούδι, την κίνηση, τον αυτοσχεδιασμό, τη μουσική ανάγνωση και κυρίως μέσα από το παιχνίδι.

e6d006_dc0a02ed88e7421c8504397cee28dc76

2. Μαγικά Χεράκια Βιβλίο Πιάνου
Συγγραφέας :Παπαδάτου Μαρία
Εκδόσεις : Bookstars-Free Publishing

Περιγραφή : Το βιβλίο πιάνου «Μαγικά Χεράκια» είναι φτιαγμένο από χρώματα, μελωδίες και ιστορίες! Πολλά και θαυμαστά συμβαίνουν στις σελίδες του, όπου δυο μαγικά, χρωματιστά χεράκια μαθαίνουν πιάνο, μελισσούλες μαζεύουν γύρη από τα πλήκτρα, νότες που λατρεύουν να τραγουδούν πέφτουν σε περιπέτειες και άλλα πολλά. Είναι, δηλαδή, φτιαγμένο για να αγαπηθεί από κάθε μικρό πιανίστα και πιανίστρια!

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

3 Comments

Leave a Reply
  1. Το πιάνο είναι το ωραιότερο όργανο. Η κόρη μου μαθαίνει πιάνο τέσσερα χρόνια τώρα και η ωραιότερη ώρα για όλη την οικογένεια είναι όταν μας παίζει στο πιάνο διάφορα κομμάτια.

  2. Εμας ειναι πεντε ετων κ εχει ξεκινησει μαθηματα πιανου με το βιβλιο- μεθοδο thompson piano easiest course part one..θα ηθελα να ρωτησω αν υπαρχει καποιος που γνωριζει το βιβλιο ποια η διαφορα με τα Μαγικα Χερακια???Ποιο βιβλιο- μεθοδος ειναι καλυτερο για αυτη την ηλικια??

Αφήστε μια απάντηση

Είδαμε «Το μενταγιόν της Ρενάτα» από τη ομάδα Φύρδην Μίγδην

Είδαμε την νεανική παράσταση «Ποιος είναι ο δόκτορ Κόρτσακ»