in

Ταξιδέψαμε στα βάθη της Ανατολής στην πλάτη του φτερωτού αλόγου και ήταν μια πραγματικά υπέροχη περιπέτεια!!!

Το φτερωτό άλογο είναι ένα παιδικό παραμύθι του Νίκου Καζαντζάκη, που αποτελεί μια πρωτότυπη διασκευή μιας ιστορίας από τις Χίλιες και μία νύχτες της Σεχραζάτ (της γνωστής μας Χαλιμάς) και παρουσιάζεται φέτος στο Μέγαρο Μουσικής.

Είναι πρωτοχρονιά λοιπόν και βρισκόμαστε στην αυλή του Βασιλιά της Περσίας όπου πλήθος χορευτών, ταχυδακτυλουργών και σχοινοβατών δείχνουν μπροστά στο βασιλιά και στη βασιλική αυλή του όλη τους την τέχνη ενώ παράλληλα ο βασιλιάς δέχεται τα δώρα των υπηκόων του. Τελευταίος δίνει το δώρο του ο μεγάλος βεζίρης, ένα τηλεπαθητικό τουρμπάνι και ο Βασιλιάς κουρασμένος πια δίνει το σύνθημα της λήξης.

Την στιγμή εκείνη όμως φτάνει στο παλάτι ένας Ινδός ο οποίος λέει στο Βασιλιά: Πολυχρονεμένε μου αφέντη μη διαλύσεις το πανηγύρι ακόμα και δέξου το δώρο που σου φέρνω και αποτελεί ένα μεγάλο θαύμα. Είναι ένα μηχανικό άλογο, και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι ότι πετάει γρηγορότερα και από τον αετό!! Εκείνος όμως δεν τον πίστεψε και ζήτησε ως απόδειξη ένα φύλλο από την χουρμαδιά που βρισκόταν στην βάση του βουνού που αχνοφαινόταν από το σημείο όπου βρίσκονταν.

Σε ελάχιστο χρόνο όμως ο Βασιλιάς είχε στα χέρια του αυτό που ζήτησε και έτσι αποφάσισε να δεχτεί το δώρο.

Υπήρχε όμως μια μικρή ” παγίδα ” σε αυτό καθώς ο Ινδός του αποκάλυψε ότι δεν επιθυμούσε σαν ανταμοιβή καμία από τις πολιτείες που του προσέφερε και θα έπρεπε να ανταλλάξει το δώρο με την μοναχοκόρη του.

Ο βασιλιάς μπήκε σε σκέψεις αλλά ο διάδοχος του θρόνου Φυρού Σαχ διαμαρτυρήθηκε έντονα και ζήτησε προτού αποφασίσει οτιδήποτε ο πατέρας του να δοκιμάσει ο ίδιος το άλογο. Έτσι και έγινε αλλά δυστυχώς ο ανυπόμονος διάδοχος δεν άκουσε τις οδηγίες προσγείωσης του αλόγου με αποτέλεσμα ο ίδιος να βρεθεί στην ταράτσα ενός μαρμαρένιου παλατιού στην Βεγγάλη και ο Ινδός στην φυλακή ως υπεύθυνος για τον χαμό του. Κάπου εκεί αρχίζει και η μεγάλη περιπέτεια τόσο για τον διάδοχο και την πριγκίπισσα που θα γνωρίσει όσο και για τον Ινδό!!!

Το σκηνικό της παράστασης είναι ένα υπέροχο σαράι και οι θεατές κάθονται σε πολύχρωμα πουφ.
Η μουσική και το τραγούδι μαγική και ζωντανή και οι ηθοποιοί εξαιρετικοί!!
Με τα κορμιά τους δημιουργούν τα πάντα, από το άλογο μέχρι τα κελιά και τα κρεβάτια.

Το μόνο πρόβλημα είναι η διάρκεια της που είναι μια ώρα περίπου και πραγματικά δεν μας έφτασε!!!
Σας την συστήνω ανεπιφύλακτα.

7 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Μια εξαιρετική Μαρία Κάλλας

Επισκεφθήκαμε την έκθεση EUREKA : Επιστήμη,τέχνη και τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων στο Μουσείο Ηρακλειδών