in

Συνομιλώντας με το συγγραφέα Θοδωρή Παπαϊωάννου για το νέο του παραμύθι

γράφει η Δήμητρα Τσιαούση

 

Είστε πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης στην πόλη της Έδεσσας. Πώς αντιλαμβάνεστε την στάση του κοινού, μικρού και μεγάλου, για τα βιβλία σε σχέση με αυτήν των μεγαλουπόλεων?

Δεν γνωρίζω αρκετά καλά τη σχέση του κοινού των μεγαλουπόλεων με τις δημόσιες βιβλιοθήκες. Πάντως εδώ στην Έδεσσα, σε μια δημόσια βιβλιοθήκη δίχως μόνιμους υπαλλήλους, με δυο αποσπασμένους εκπαιδευτικούς μόνο, τα πράγματα δείχνουν αισιόδοξα.  Οι κινήσεις δανεισμού ξεπερνούν τις δεκαεπτά χιλιάδες το χρόνο.  Πραγματοποιούνται παρουσιάσεις σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, αφιερώματα, θεματικές εβδομάδες και δράσεις με παιδιά από εθελοντές, κυρίως εκπαιδευτικούς. Με δεδομένο πως η χρηματοδότηση είναι πενιχρή και η συνεισφορά όλων των εμπλεκόμενων καθαρά εθελοντική νομίζω πως η αγάπη για το βιβλίο καλά κρατεί κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό.

 

Έχοντας διανύσει αρκετά μεγάλη πορεία στο Παιδικό Βιβλίο, ποιο θα χαρακτηρίζατε ως το σημαντικότερο κριτήριο που κάνει ένα βιβλίο ανάρπαστο?

Έχω λίγα χρόνια στο χώρο του παιδικού βιβλίου. Το αναγνωστικό  κοινό άρχισε να με γνωρίζει μετά το «Ανάποδα» από τις εκδόσεις Ίκαρος  το 2014.

Δεν νομίζω πως είναι «ένα» το κριτήριο. Ένα βιβλίο οφείλει να είναι καλογραμμένο, με σεβασμό στα παιδιά. Η εικονογράφηση είναι πάρα πολύ σημαντική κι όταν καταφέρνει να  συνομιλεί και συμπληρώνει το κείμενο, τότε το αποτέλεσμα είναι άρτιο. Έπειτα είναι η έκδοση, η καλαισθησία και η ποιότητα ενός βιβλίου είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες ώστε να γίνει ένα βιβλίο ανάρπαστο.

 

Μιλήστε μας για το νέο σας απόκτημα, «ΤΟ ΒΡΗΚΑ! Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ» με Εικονογράφο τη Δεληβοριά Μυρτώ . Ο κεντρικός ήρωας Μάξιμος Φλου τι τύπος είναι?

Ο Μάξιμος Φλου είναι ξεχασιάρης, αφηρημένος, και  απασχολημένος συνεχώς. Μοιραία λοιπόν χάνει το δρόμο του, χάνει τα σημαντικά και ασχολείται με τα ασήμαντα. Δεν το γνωρίζει όμως,  γιατί είναι κλεισμένος στο σπίτι-εργαστήριο, στον δικό του κόσμο. Πρέπει να συμβούν χίλια δυο πράγματα- μέχρι να πέσει μια βαλίτσα παραλίγο στο κεφάλι του-ώστε να διαπιστώσει τι  πραγματικά είναι σημαντικό γι αυτόν. Το σπουδαίο είναι πως το αντιλαμβάνεται, -ποτέ δεν είναι αργά-, και αλλάζει.

 

Ποιος είναι ο ρόλος των άλλων ηρώων που συμμετέχουν στην ιστορία?

Ο  Μέρφι είναι το «ατού» θα έλεγα,  της ιστορίας. Τα γαβγίσματά του είναι τα σχόλια, οι διαπιστώσεις, οι απορίες, που θα  μπορούσε να έχει ο μικρός αναγνώστης. Βλέπει και ζει, την αστεία πλευρά της ιστορίας. Οι φίλοι και οι φίλες,  είναι το «ξυπνητήρι» του Μάξιμου Φλου. Τον καλούν να ζήσει διαφορετικά.

 

Ποια είναι το βαθύτερο μήνυμα που ευελπιστείτε να περάσετε στο κοινό σας?

Τι ευτυχία είναι να μπορεί να ξεχωρίζει κανείς αυτά που έχουν πραγματική αξία στη ζωή και να ασχολείται μόνο μ’ αυτά.

 

Η αγάπη προς το συνάνθρωπο και η ανθρωπιά είναι θέματα πιο επίκαιρα από ποτέ. Πόσο μεγάλη είναι η δύναμη και η επιρροή του βιβλίου ώστε να ενεργεί διδακτικά προς αυτή την κατεύθυνση?

Τα βιβλία έχουν τεράστια δύναμη. Σε διασκεδάζουν,  σε κάνουν να σκέφτεσαι, μπορούν να σε αλλάξουν, να σου ανοίξουν δρόμους. Τώρα αν καταφέρουν να σε οδηγήσουν στον διπλανό σου που έχει πραγματική ανάγκη τότε μιλάμε για πραγματικούς θησαυρούς με λέξεις και εικόνες. Υπάρχουν ευτυχώς πολλά τέτοια βιβλία.

 

Με ποιο τρόπο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας το αναγνωστικό σας κοινό;

Μέσω των εκδοτικών οίκων από τους οποίους εκδίδονται τα βιβλία μου και μέσω της προσωπικής μου ιστοσελίδας https://www.thodorispapaioannou.com/ όπου αναγράφονται όλοι οι τρόποι επικοινωνίας.

Σας ευχαριστώ

 

Τίτλος: ΤΟ ΒΡΗΚΑ! Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ

Συγγραφέας: Παπαϊωάννου Θοδωρής

Εικονογράφος: Δεληβοριά Μυρτώ

 

Τι είναι αυτό που ψάχνει μανιωδώς ο  εφευρέτης Μάξιμος Φλου;

Μήπως ο αυτόματος κόφτης για τα κολοκυθάκια;

Μήπως το ποτήρι που γεμίζει μόνο ως τη μέση;

Ο Μέρφι , ο σκύλος του, ανεβοκατεβαίνει στο εργαστήριο

καθώς ακούει συνεχώς περίεργους θορύβους:

«Ωχ! Όχι πάλι! Το βρήκε τελικά;»

 

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Διαθεσιμότητα: `Αμεσα διαθέσιμο

TIMH:  10,79 €

Κατηγορία: Εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά

ISBN: 978-960-569-672-6

Ηλικία: 5+

Ημερομηνία έκδοσης: 22/3/2017

Βιβλιοδεσία: Σκληρό Εξώφυλλο

Σχήμα: 21X29

Σελίδες: 32

Βάρος: 367

 

 

 

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

9 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Το Σαββατοκύριακο βρεθήκαμε στο πανηγύρι στην ορεινή Ναυπακτία

Χρωματιστές καλοκαιρινές δημιουργίες!!!