in ,

Συνομιλώντας με τη Ντόρα Ζαχαροπούλου, σκηνοθέτη της παράστασης «Ο ΟΝΕΙΡΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ»

γράφει η Δήμητρα Τσιαούση

 

Το elamazi  συνάντησε τη Ντόρα Ζαχαροπούλου, τη σκηνοθέτη της παράστασης «Ο ΟΝΕΙΡΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ» που παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 11.00 στο Dancevacuum στο Χαλάνδρι. Μας μιλά για τη συμμετοχή της στη παράσταση ως κειμενογράφος και σκηνοθέτης.

 

Λίγα λόγια για τη Ντόρας Ζαχαροπούλου

Η Ντόρα Ζαχαροπούλου γεννήθηκε στη Αθήνα και είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Διομήδη Φωτιάδη, πτυχιούχος του Γεωλογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών (Pierce College). Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές και έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως οι Γ. Κακλέας, Α. Κράλλη, Χρ. Βαλαβανίδης, Α. Μυλωνάς, Κυριακή Σπανού, Β. Θωμόπουλος κ.α.. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Άνασσα» και σχεδιάζει “Art Tech” παραστάσεις και workshops, ένα είδος εκπαιδευτικού θεάματος που συνδυάζει δημιουργικά το γνωστικό αντικείμενο των θετικών επιστημών και νέων τεχνολογιών με τις καλές τέχνες και τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Από το 2012 γράφει και σκηνοθετεί έργα για ενήλικες και παιδιά.

Μιλήστε μας λίγο για την παράσταση «Ο ΟΝΕΙΡΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ». Τι πραγματεύεται;

«Ο ΟΝΕΙΡΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ»  είναι  μια διαδραστική παράσταση με ήρωα τον ΟΝΕΙΡΟΥΛΗ, ένα ιδιόρρυθμο σημείο που ονειρεύεται μόνο του. Κάποια μέρα αποφασίζει να κινηθεί προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση και σχηματίζει τη Γραμμή, συνεργάζεται μαζί της και δημιουργούν παίζοντας και δοκιμάζοντας έναν ολόκληρο κόσμο.

 

Η έννοια της φιλίας είναι καταλυτική για τον κόσμο των παιδιών. Ποιο είναι το βαθύτερο μήνυμα που «περνάτε» στην παράσταση;

Η ιστορία του Ονειρούλη δεν είναι μόνο μια ιστορία για την Γεωμετρία και τα Σχήματα . Μέσα από την  παράσταση θέλησα να φωτίσω την ανάγκη της συνεργασίας, της διαφορετικότητας και της φιλίας για την πραγμάτωση οποιουδήποτε οράματος. Το Σημείο και η Γραμμή παρά τις όποιες διαφορές τους γίνονται φίλοι και παίζοντας φτιάχνουν τα πρώτα σχήματα. Μαζί με τα υπόλοιπα  σημεία της Επιπεδοχώρας,  θα ονειρευτούν όλοι μαζί , θα συζητούν και θα κινηθούν κάνοντας την Χώρα τους την πιο όμορφη και ευτυχισμένη χώρα του Κόσμου. Η φιλία και η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι  βασικά στοιχεία της δημιουργίας και της ευτυχίας.

 

Ως σκηνοθέτης της παράστασης πόσο σας επηρέασαν οι γνώσεις θεωρητικών και θετικών επιστημών που διαθέτετε, και συγκεκριμένα οι θεατρικές σας γνώσεις και αυτές του θετικού κλάδου;

Γα μένα ήταν πρόκληση να δημιουργήσω μια παράσταση που να απευθύνεται σε πολύ μικρά παιδιά με θέμα τα σχήματα. Οι σπουδές μου στην Γεωλογία με βοήθησαν να φωτίσω την ουσία των εννοιών της Γεωμετρίας που παρουσιάζονται στο κείμενο της παράστασης και με τα εργαλεία του θεάτρου να την ζωντανέψω με κατανοητό και παιχνιδιάρικο τρόπο για μικρούς θεατές.

 

Θα θέλαμε να μας εξηγήσετε τον όρο “Art Tech” πάνω στον οποίο βασίζεται σκηνοθετικά η συγκεκριμένη παράσταση. Πώς συνδυάζονται;

Σημαντικό κομμάτι της παράστασης αποτελεί το stop motion animation που χρησιμοποιείται όχι μόνο ως σκηνικό αλλά και ως ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσον για την κατανόηση του θέματος. Η ηθοποιός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με το κοινό και ζωντανεύει, σχολιάζει και οδηγεί την εικόνα. Η χρήση της τεχνολογίας όταν συνδυαστεί με τις παραστατικές τέχνες είναι απόλυτα αναγκαία για την ολιστική παρουσίαση προσφέροντας ένα άρτιο εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά αποτέλεσμα.

 

Πώς επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη επικοινωνία με τους μικρούς θεατές;

Κατά την διάρκεια της παράστασης τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά  μέσα από παιχνίδια και ερωτήσεις που τα διασκεδάζουν και τα οδηγούν στο να κατανοήσουν αβίαστα τις έννοιες που παρουσιάζονται μέσα από την ιστορία του ΟΝΕΙΡΟΥΛΗ. Η δράση δεν σταματά με το τέλος της παράστασης αλλά συνεχίζεται με προβολές πινάκων Kandinsky στους οποίους τα παιδιά αναγνωρίζουν τα σχήματα και συνθέτουν τις δικές τους ιστορίες. Η κατασκευή της χάρτινης μαριονέτας στο τέλος της δράσης δίνει την δυνατότητα στα παιδιά  να δημιουργήσουν τον δικό τους ήρωα και να παίξουν μαζί ταξιδεύοντας στην δική τους Επιπεδοχώρα!

 

Αποτελείται ιδρυτικό μέλος της ομάδας ΑΝΑΣΣΑ. Ποιά είναι η φιλοσοφία σας; Σε ποιους απευθύνεστε;

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΝΑΣΣΑ συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 από καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου, της μουσικής, του χορού και των εικαστικών, επιστήμονες  και εκπαιδευτικούς. Στόχος και επιθυμία μας είναι μέσα από τις δράσεις που σχεδιάζουμε  να ασχοληθούμε με σύγχρονες επιστημονικές και φιλοσοφικές έννοιες, με τρόπο ευφάνταστο και δημιουργικό και να προσφέρουμε εναλλακτικούς, τρόπους προσέγγισης της γνώσης συνδυάζοντας αρμονικά τις Επιστήμες με τις παραστατικές τέχνες .

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Η ομάδα μας είναι ιδιαίτερα δραστήρια.  Στο τέλος Νοεμβρίου κάνει πρεμιέρα η νέα μας παράσταση The Emperor’s New Clothes για μαθητές 8-14 χρονών που είναι ειδικά σχεδιασμένη για να παρουσιάζεται σε σχολεία στο πλαίσιο του μαθήματος των Αγγλικών και θα παρουσιαστεί και στο Dancevacuum στο Χαλάνδρι στις 21 και 28 Ιανουαρίου. «Ο ΟΝΕΙΡΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ» έχει μεταφρασθεί και θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο σε αγγλόφωνο κοινό. Και για την επόμενη σχολική χρονιά,  προετοιμάζουμε το μιούζικαλ «ΤΟ ΘΥΜΩΜΕΝΟ ΦΥΚΟΣ». Παράλληλα παρουσιάζονται σε βιβλιοθήκες, πολιτιστικούς χώρους και σχολικές μονάδες πλήθος εικαστικών και εκπαιδευτικών workshop.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη παράσταση μπορείτε να δείτε εδώ

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

2 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Συμπαθητικός Μ. Αλέξανδρος!

«Η λίμνη των κύκνων» – «Ο Καρυοθραύστης» – «Ο μαγικός αυλός» από τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΑΣΗ