in

Συναρπαστική και πιο επίκαιρη από ποτέ “Η τελευταία μαύρη γάτα” μας ενθουσίασε και μας έβαλε σε σκέψεις…

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα νησί ,στο οποίο μια μυστική αδελφότητα προληπτικών επιχειρεί την εξόντωση όλων των μαύρων γάτων καθώς πιστεύει ότι προκαλούν γρουσουζιά. Η μυστικότητα συνεργάζεται με πολιτικούς και δημοσιογράφους με σκοπό την χειραγώγηση του κόσμου προκειμένου να τον κάνει να πιστέψει ότι για τα δεινά του μοναδικός φταίχτης είναι οι μαύρες γάτες!

Και το πετυχαίνει..

Οι εξαφανίσεις των μαύρων γάτων καλά κρατούν αλλά κανείς δεν προβληματίζεται μέχρι τη στιγμή που ο ήρωας της ιστορίας μας με τον κολλητό του ,τον Κοψονούρη γίνονται μάρτυρες μιας απαγωγής. Αντιλαμβάνονται ότι καθώς όλες οι μαύρες γάτες έχουν επικηρυχθεί θα πρέπει να οργανώσουν την άμυνα τους προσεγγίζοντας γάτες άλλων χρωμάτων που κατοικούν στο νησί. Η προσπάθεια όμως δεν στέφεται με επιτυχία αφού εκείνες νομίζοντας ότι δεν τις αφορά ο διωγμός αρκούνται στο να δηλώσουν απλά την συμπαράστασή τους χωρίς όμως να αναλάβουν δράση και να διακινδυνεύσουν. Μέχρι και η Γκρατσιέλα (μια γάτα Αγκύρας και ο μεγάλος έρωτας του ήρωα μας) τον αποφεύγει και δείχνει χαρούμενη που η κυρά της θα την ζευγαρώσει με τον όμορφο Ρασμίνο. Ο ήρωας μας με βοηθό και συνοδοιπόρο την Εβενίνα (μια ακόμη μαύρη γάτα) μένουν μόνοι και προσπαθούν να οργανωθούν .Η Εβενίνα όμως επιλέγει τον εύκολο δρόμο και προσπαθώντας να αλλάξει χρώμα γούνας για να γλυτώσει πέφτει στην παγίδα μιας νυφίτσας. Μετά την εξαφάνιση των μαύρων γάτων όμως έρχεται η σειρά όλων των υπόλοιπων γατιών του νησιού καθώς ο στόχος των ισχυρών είναι η εξαφάνιση όλων των γατιών ,η αντικατάσταση τους με ποντικούς και η απόκτηση σημαντικών οικονομικών οφελών από την πώληση φακών. Και ενώ ο ήρωας μας μένει μόνος και απελπισμένος ο κολλητός του που τον νόμιζε νεκρό επιστρέφει με μια ανατριχιαστική αποκάλυψη:δεν έχουν εξοντωθεί όλες οι γάτες, πολλές από αυτές κρατούνται στα γαταγώγεια προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι γούνες τους για γατοφλοκάτες.

Μην περιμένετε φανταχτερά κουτσούμια και εντυπωσιακά σκηνικά αλλά ενθουσιώδεις και ταλαντούχους ηθοποιούς που απογειώνουν το υπέροχο κείμενο του Τριβιζά.

38 Comments

Leave a Reply
  • Κατά τη γνώμη μου οι διάλογοι είναι γρήγοροι , οι ρόλοι αρκετοί και η ιστορία “αστυνομική”. Εμπόριο γούνας, συμφέροντα οικονομικά …Επιπλέον κάποιες λίγο “σκληρές” σκηνές όπως η δολοφονία μιας μαύρης γάτας με βελόνες πλεξίματος…Νομίζω πως για το παιδάκι των 5 ετών δεν είναι τόσο “κατάλληλη” . Εγώ θα διάλεγα τουλάχιστον για το πεντάχρονο μια πιο “ανέμελη” παράσταση .

  • Η άποψή μου είναι να δίνουμε ερεθίσματα στα παιδιά και να μην περιορίζουμε τα θέματα που αντιλαμβάνονται, κατά πώς εμείς πιστεύουμε. Όλα αυτά ΄βέβαια μέσα στα πλαίσια του “κατάλληλου θεάματος” δηλαδή μακριά από βία, σεξ κλπ. Η συγκεκριμένη υπόθεση δίνει την ευκαιρία στο παιδί να αντιληφθεί την πραγματικότητα πίσω από τα κανάλια, πίσω από την εικόνα, την σκληρή αλήθεια που βιώνουν οι άνθρωποι, τα ψέματα και την υποκρισία του συστήματος. Δεν βιάζει την παιδική ψυχή κάτι τέτοιο, απλά του αποκαλύπτει την αλήθεια. Ο μικρός μου γιος που την παρακολούθησε είναι μόλις 4 ετών., δεν ένιωσε άσχημα, δεν έκλαψε αλλά το παρακολουθούσε με ενδιαφέρον. Κι ας μην γελιόμαστε η βία της τηλεόρασης και η κακή της αισθητική είναι πράγματι επικίνδυνη. Ένας ευγενικός όμως Τριβιζάς είναι εκπαιδευτικός και λέει τα πιο δύσκολα πράγματα με τον πιο γλυκό τρόπο. Την συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!

 1. Ειναι καταπληκτικο το βιβλιο και κατάλληλο για παιδι άνω των 10 χρονων νομίζω…Θεωρώ πως και το θεατρικο θα πρέπει να ειναι για άνω των 10…
  Θα ήταν καλό πριν τη παράσταση το παιδι να έχει διαβάσει το βιβλιο?

  • Όχι απαραίτητα . Το μεγάλο μου κορίτσι , 11 ετών , είχε διαβάσει το βιβλίο και ήξερε πως υπήρχαν αρκετές “σκληρές” σκηνές εξολόθρευσης γάτων , που όμως δεν μεταφέρθηκαν στο θεατρικό . Η μικρή , 9 , δεν ήξερε καθόλου την υπόθεση και παρακολούθησε άνετα την παράσταση.

  • Το βιβλίο είναι πραγματικά υπέροχο αλλά δεν θεωρώ απαραίτητο να το έχετε διαβάσει προκειμένου να παρακολουθήσετε την παράσταση. Ο γιος μου 13 χρονών “ορκισμένος εχθρός” του θεάτρου εντυπωσιάστηκε και ακόμα συζητάμε για την παράσταση.
   Η μικρή μου δεν έχει κλείσει τα έξι αλλά την παρακολούθησε ευχάριστα και θέλει να την ξαναδεί. Ότι και αν επιλέξετε μη χάσετε την συγκεκριμένη παράσταση, είναι από τις καλύτερες που έχουμε παρακολουθήσει και έχουμε δει πολλές! !

 2. Η μικρή μου (8 ετών) δεν είχε διαβάσει το βιβλίο κι ενθουσιάστηκε. Σϊγουρα τα βαθύτερα νοήματα αυτού του εκππληκτικού έργου δεν τα κατάλαβε αμέσως, όμως συζητήσαμε πολύ μετά την παρασταση, αγοράσαμε το βιλβίο και μέχρι σήμερα (3 μήνες μετά) συζηταμε γι αυτό. Κατά την άποψή μου αυτή η παράσταση ανήκει στο top 5 των φετινων παραστάσεων και θα πρέπει όλα τα παιδια του δημοτικού και μέχρι το γυμνάσιο να την δούν.

 3. Το βιβλίο δεν το έχουμε διαβάσει, αλλά κι εμείς είδαμε το έργο με πεντάχρονο παιδάκι και το παρακολουθήσαμε πολύ ευχάριστα. Επίσης, πιστεύω ότι πολλά αγοράκια όχι μόνο δεν σοκάρονται με τις γάτες αλλά βρίσκουν ότι υπάρχει σασπένς στην καταδίωξή τους.

 4. Απλά υπέροχη η συγκεκριμένη παράσταση.. Τίποτα φανταχτερό σε επίπεδο σκηνικών και κουστουμιών αλλά οι ηθοποιοί αξίζουν πολλά μπράβο γιατί κατάφεραν να αποδώσουν το κείμενο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μας προβλημάτισαν πολύ αλλά με το κέφι και το ταλέντο τους μας έκαναν και να γελάσουμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ elamazi για τις προτάσεις και τις απίθανες προσφορές σου!!

  • Καλημέρα, να δείτε αυτή την παράσταση στην πρώτη ευκαιρία και είμαι σίγουρη ότι θα την απολαύσετε.Η μεγάλη κόρη σας σίγουρα θα κατανοήσει ότι η γάτα θα μπορούσε να είναι ο καθένας από μας και ότι είναι ένα κείμενο για τον ρατσισμό ,τον φασισμό ,τα εγκλήματα που μπορούν κάποιοι να διαπράξουν στο βωμό του κέρδους και ότι ΜΜΕ και πολιτικοί μπορούν και χειραγωγούν τη μάζα. Για την μικρή δεν είμαι σίγουρη αλλά θα έχετε να συζητήσετε πολλά μετά την παράσταση. Και επειδή σίγουρα αναρωτιέστε ,να σας πω ότι δεν γνωριζόμαστε αλλά διαβάζοντας την ανάρτηση σας για τον Μικρό πρίγκιπα αναγνώρισα στη φωτογραφία τα παιδιά γιατί ήμασταν και εμείς εκεί και καθόμασταν ακριβώς από πίσω σας!! Βλέπετε ο κόσμος μας μεγάλος αλλά χάρη στον Γιώργο και την Ελευθερία οι elamazistas βρίσκονται παντού…Θα χαρώ πολύ να διαβάσω την κριτική σας για αυτή την υπέροχη πραγματικά παράσταση.
   Γιώργο – Ελευθερία (και παιδιά γιατί χωρίς αυτά δεν θα υπήρχε το elamazi) ευχαριστούμε πολύ για όλα.

 5. Υπέροχη παράσταση , όσοι έχουν παιδιά δημοτικού -γυμνασίου δεν πρέπει να την χάσουν.
  Ευχαριστούμε για την περιγραφή που βοηθά όσους δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο να πάρουν μια ιδέα για τα θέματα που θίγει. .

 6. Υπέροχη παράσταση ,από τις καλύτερες που έχουμε δει. Αν τα παιδιά σας βρίσκονται από 7-15 ετών μη τους την στερήσετε. Βαθιά νοήματα και θέματα για συζήτηση καιρό μετά την παράσταση!!

 7. Πήγαμε με τον δωδεκάχρονο γιο μου στην παράσταση και πραγματικά την απολαύσαμε. Εξαιρετική από κάθε άποψη. Χωρίς φανφάρες και εντυπωσιακά σκηνικά πέρασε απίστευτα μηνύματα και μας έβαλε σε σκέψεις..

 8. Την υπόθεση του βιβλίου δεν την γνώριζα κ πήγα πολύ επιφυλακτικά με τα δύο παιδιά μου να δούμε την παράσταση. Εντυπωσιακή, ευρηματική, πανέξυπνη παράσταση. Ο γιος μου 7,5 ετών, ξετρελάθηκε κ η παράσταση έγινε αιτία να συζητηθούν θέματα όπως προλήψεις, προκαταλήψεις κ φοβίες των μεγάλων. Δεν θέλαμε να τελειώσει κ ευχαρίστως την ξαναβλέπαμε. Αξιομνημόνευτη παράσταση, την οποία αναφέρουμε συχνά με τα παιδιά αν κ πάει καιρός που την είδαμε…

 9. Την είδαμε κι εμείς με τον ένα μου γυιό (11 ετών) και όντως είναι εξαιρετική !!!!! Δεν μένει πολύς χρόνος ακόμη εν όψει του Πάσχα και όσοι δεν την είδαν θα πρέπει να σπεύσουν. Πραγματικά από τις καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς !!!

Αφήστε μια απάντηση

Αφήνοντας ελεύθερα τα παιδιά και την φαντασία τους. Πήγαμε στο “Παίξε γέλασε” και φτιάξαμε αποκριάτικες στολές!

Είδαμε κι εμείς τη Μαγεία των Ονείρων!!!