in

Συνέντευξη με την Μαριλένα Τριανταφυλλίδου που σκηνοθετεί την παράσταση “Καληνύχτα Μέρα”

Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με το θέατρο για τις πολύ μικρές ηλικίες και γιατί;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με αυτό το είδος θεάτρου το 2006-07, όταν παρουσιάσαμε με την ομάδα μου για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία θεατρική παράσταση για πολύ μικρές ηλικίες με τίτλο «Η δική μου ομπρέλα». Ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σε αυτή την ιστορία είναι το πώς να προσεγγίσεις σοβαρά και ουσιώδη θέματα, όπως αυτά που απασχολούν τους πολύ πολύ νέαρους αυτούς ανθρώπους, αλλά και τους μεγαλύτερους, με τον πιο απλό τρόπο.

10422288_803793599683654_1999248736932587974_n

Μπορείτε να περιγράψετε την εξέλιξη της δουλειάς σας από το ξεκίνημά σας;

Όταν ξεκινήσαμε πριν 9 χρόνια, είχαμε την ευτυχία να ξεκινάμε ταυτόχρονα και τη λειτουργία ενός χώρου που διαμορφώθηκε ειδικά για να φιλοξενήσει αυτές τις παραστάσεις. Αυτό ήταν πολύ σπουδαίο γιατί μας έδινε τον πλήρη έλεγχο και τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε πράγματα όχι μόνο στο πλαίσιο της ίδιας της παράστασης, αλλά και πριν και μετά την παράσταση. Εκεί παρουσιάστηκαν οι πρώτες τρεις παραστάσεις μας. Ήταν τρία χρόνια πολύ πολύ δημιουργικά που έκλεισαν τον κύκλο τους το 2010. Στη συνέχεια ακολούθησαν 3 χρόνια προσωρινής παύσης της λειτουργίας της ομάδας. Τα χρόνια εκείνα ξεκινήσαμε ένα άλλο καινούριο καταπληκτικό ταξίδι, αυτό της μητρότητας!
Ξεκινώντας πάλι τη θεατρική περίοδο 2013-2014 με το «Καληνύχτα μέρα», από τη μία υπήρχε η αίσθηση ότι δεν έχει περάσει ούτε μία μέρα και από την άλλη πολλά πράγματα ήταν πάρα πολύ διαφορετικά εξαιτίας της πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικής συγκυρίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα, χωρίς καμία βοήθεια και με μοναδικό στήριγμα την πίστη στην αναγκαιότητα για αυτό το είδος θεάτρου και την επιθυμία (ίσως και την υποχρέωση) να συνεχίσουμε τη διάδοσή του στη χώρα μας, το «Καληνύχτα μέρα» έχει καταφέρει να παίζεται για 3η χρονιά, κάτι που από μόνο του αποτελεί μία επιβεβαίωση των επιδιώξεών μας. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σημείο «βρασμού», με πάρα πολλές ιδέες αλλά και πολλά ερωτήματα με τα οποία συνδιαλεγόμαστε διαρκώς γιατί είναι αυτά που προχωρούν τη δουλειά μας παρακάτω.

10931405_834222369974110_5322153335143246946_n
Ποιοί είναι λοιπόν οι στόχοι σας από δω και πέρα;

Στόχος μας κατ’ αρχήν είναι να δημιουργούμε παραστάσεις, ώστε να έχουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας τη δυνατότητα να ανακαλύψουν το θέατρο. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να «φτάσουμε» σε όσα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας γίνεται, στην Αθήνα, στην επαρχία, σε ευπαθείς ομάδες. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε την καινούρια μας παράσταση και επιθυμία μας είναι με αυτή την παράσταση να μπορέσουμε να ξαναπάμε στις φυλακές, στο παράρτημα μητέρων, όπου παιδιά γεννιούνται ή/και μεγαλώνουν με τις έγκλειστες μητέρες τους μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων. Είναι κάτι που το είχαμε κάνει το 2008 και πιστεύω πως πρέπει να γίνει πάλι. Στόχος μας, επίσης, είναι να έχουμε μία ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία με τους «φροντιστές» των παιδιών, γονείς, παιδαγωγούς, κλπ. Στόχος μας, επίσης, είναι να ταξιδέψουμε ξανά στο εξωτερικό και να μπορέσουμε αφενός να εκπροσωπήσουμε και πάλι επάξια τη χώρα μας και αφετέρου να έρθουμε πάλι σε επικοινωνία και διάλογο με αυτό που είναι έξω από εμάς. Πιστεύω ότι το θέατρο έχει τοπικό χαρακτήρα. Από την άλλη μεριά τα παιδιά είναι παιδιά σε όλο τον κόσμο με την έννοια ότι σε αυτή την ηλικία έχουν τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια χαρακτηριστικά. Αυτή η ομοιότητα και αυτή η διαφορά όταν σμίξουν μπορούν να φέρουν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στο τοπικό και το οικουμενικό. Είμαστε αυτοί ου είμαστε, αλλά δεν παύουμε να είμαστε ένα κομματάκι ενός μεγαλύτερου συνόλου.

Μαριλένα Τριανταφυλλίδου

Το προφίλ της ομάδας Artika:

Η ομάδα Artika (www.artika.co) ιδρύθηκε το 2006 και την αποτελούν η Μαριλένα Τριανταφυλλίδου και η Κατερίνα Αλεξάκη. Από την αρχή της λειτουργίας της ασχολήθηκε με τη δημιουργία θεατρικών παραστάσεων εξειδικευμένες για παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας. Οι παραστάσεις της έχουν παρουσιαστεί σε θεατρικούς χώρους, σε παιδικούς σταθμούς, και στο εξωτερικό, σε διεθνή φεστιβάλ. Στο παρελθόν είχε χρηματοδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ και το Γ’ ΚΠΣ, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΥΠΑΠΚ. Επίσης, έχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στο πλαίσιο δημιουργίας προγραμμάτων-δραστηριοτήτων για παιδιά με αντικείμενο το θεατρικό παιχνίδι. Τη θεατρική περίοδο 2015-2016 παρουσιάζει για 3η χρονιά την παράσταση «Καληνύχτα μέρα» για παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών, η οποία παίζεται κάθε Σάββατο στις 17.30 στο θέατρο Στούντιο Μαυρομιχάλη και τα πρωινά στο θέατρο για παιδικούς σταθμούς.

flyer

Από giorgos

Να σας συστηθώ: είμαι ο Γιώργος και όλα αυτά τα χρόνια, έχω «ξαναζήσει» τα παιδικά μου χρόνια ενώ έχω γνωρίσει γονείς με το ίδιο πάθος και αγάπη προς τα παιδιά!

3 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

12 Cartoons Your Mom Shouldn’t Let You Watch When You Were Young

Εντυπώσεις από Christmas Factory