in

Συνέντευξη από τον προπονητή τζούντο του ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ ΝΤΟΥΡΟΥ ΓΚΟΓΚΟΥΑ

WP_20160116_12_32_26_Pro

Αφήνοντας τα πατροπαράδοτα και περισσότερο δημοφιλή αθλήματα στην Ελλάδα, όπως καλαθοσφαίριση και ποδόσφαιρο, ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα άλλο άθλημα, κάπως παραγκωνισμένο , το τζούντο. Ο καταλληλότερος για να μας διαλευκάνει τις απορίες είναι ο ΝΤΟΥΡΟΥ ΓΚΟΓΚΟΥΑ , προπονητής τζούντο με μεγάλες διακρίσεις ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο.

received_1074594015886626

Τι είναι το τζούντο;
– Το Τζούντο κατάγεται από τη Ιαπωνία. Ιδρυτής του είναι ο Τζιγκόρο Κάνο. Είναι Ολυμπιακό άθλημα από το 1964. Είναι ευγενές άθλημα και πολεμική τέχνη μαζί. Αν μεταφράσουμε τη λέξη «τζούντο», θα το λέγαμε «ευγενής δρόμος». Συνδυάζει ρίψεις, εξαρθρώσεις και ακινητοποιήσεις στο τατάμι, που είναι το στρώμα που εξασκούνται οι τζουντόκα, οι μαθητές του τζούντο. Πολλοί νομίζουν ότι με το τζούντο επιτίθεσαι. Όμως, σκοπός του δεν είναι η επίθεση, αλλά η άμυνα.

Ποια η διαφορά του με άλλα παρεμφερή αθλήματα, όπως το ταε κβο ντο ή το καράτε;
– Όλα αυτά είναι αθλήματα αυτοάμυνας και μπορεί να μοιάζουν, αλλά διαφέρουν σε πολλά σημεία. Έχουν διαφορετική τεχνική στο τρόπο που παλεύουν, άλλους κανονισμούς κατά τους αγώνες και άλλο τρόπο εξάσκησης. Στο τζούντο οι αθλητές ασκούν όλους τους μύες σώματος κατά τη προπόνηση.

Εσείς πόσα χρόνια ασχολείστε με το άθλημα? Μπορείτε να μας αναφέρετε ορισμένες διακρίσεις σας;
– Ασχολούμαι από τα 13 μου χρόνια και κοντεύω τα 30 χρόνια μέσα στο άθλημα ως αθλητής και τώρα προπονητής. Ως αθλητής είχα πολλές διακρίσεις στα εθνικά πρωταθλήματα και σε διεθνές τουρνουά, με καλύτερη επίδοση την 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των Ενόπλων Δυνάμεων το 1997.

received_10205247909134065

Ως προπονητής έχετε καθοδηγήσει αθλητές σε μεγάλες διακρίσεις. Θα μας πείτε δυο λόγια;
– Η αθλήτρια μας, η Ελισάβετ Τελτσίδου, η οποία έχει κατακτήσει μετάλλια στους Ευρωπαϊκούς αγώνες και στα Παγκόσμια τουρνουά, βρίσκεται καθοδόν για την Ολυμπιάδα του Ρίο 2016 της Βραζιλίας .Επίσης, πολλοί αθλητές και αθλήτριές μας είναι πρωταθλητές Ελλάδος σε διάφορες κατηγορίες ηλικιών με διακρίσεις στους διεθνείς αγώνες ως μέλη εθνικής ομάδας.

Και τα δικά σας παιδιά έχουν διακρίσεις σε αγώνες στην Ελλάδα! Αλήθεια, πως καταφέρατε να περάσετε το ενδιαφέρον σας για το άθλημα στα δικά σας παιδιά;
– Το τζούντο είναι ένα άθλημα δημιουργικό ,που εξελίσσεται. Εγώ συνεχίζω να μαθαίνω ακόμα και από τα παιδιά. Έτσι, το ενδιαφέρον να μάθεις περισσότερα, κάνει τα παιδιά να το αγαπήσουν. Από την άλλη, τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν φίλους και να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πώς εντοπίζει ο προπονητής το παιδί-ταλέντο;
– Τα παιδιά από μικρή ηλικία δείχνουν αν έχουν ταλέντο στο τζούντο ή όχι. Όμως, δεν φτάνει μόνο αυτό. Στη πορεία το ταλέντο θέλει σωστή δουλειά. Το πραγματικό ταλέντο από τα αποτελέσματα θα φανεί, αν έχει θέληση και στόχο.

Πώς μπορεί ένας προπονητής να βοηθήσει ένα ταλαντούχο αθλητή να διακριθεί ;
– Σε αυτό χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις. Πρώτον, είναι σημαντικό ο αθλητής να έχει θέληση και στόχο να φτάσει ψηλά. Έπειτα, πρέπει να προπονείται πολλές ώρες, με επιμονή και σωστή καθοδήγηση.

FB_IMG_1424750736820

Τι προσφέρει ο προπονητής κατά τη διάρκεια της προπόνησης;
– Πέρα από τις τεχνικές και τη καθοδήγηση, ο προπονητής δίνει και ψυχολογική υποστήριξη. Πρέπει να υπάρχει μεγάλη συνεργασία μεταξύ προπονητή και αθλητή, ο ένας βοηθά τον άλλον.
– Οι μικροί αθλητές από ποια ηλικία ενδείκνυται να ξεκινήσουν;
– Το τζούντο δεν έχει όριο ηλικίας και οι τζουντόκα, όπως λέγονται, μπορούν να ξεκινήσουν από τεσσάρων – πέντε ετών. Στην αρχή το βλέπουν ως παιχνίδι, αφού γυμνάζονται με παιχνίδια κίνησης, αντοχής, συγκέντρωσης και σιγά σιγά μαθαίνουν τεχνικές. Τα τμήματα είναι μικτά (αγόρια και κορίτσια), και χωρίζονται ανάλογα με τη ηλικία τους.

image-482bc991cfb0d60cdd901b18e6c3432a023fdfa6e9c7ac73fd1faa354427a434-V
– Πολλοί υποστηρίζουν ότι το τζούντο εμποδίζει τη σωστή ανάπτυξη του ύψους των παιδιών. Ισχύει;
– Αυτός είναι μύθος, όπως και πολλοί άλλοι. Το τζούντο μάλιστα βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του σώματος, αφού το εξασκεί ολόκληρο.

Για ποιους λόγους θα συμβουλεύατε τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο τζούντο;
– Το Τζούντο είναι άθλημα με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί ένα παιδί ανεξαρτήτως φύλου και σωματικής διάπλασης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ξεκινήσουν τα παιδιά τζούντο. Πρώτον, το τζούντο είναι πάρα πολύ καλή γυμναστική για το σώμα και την φυσική τους κατάσταση. Δεύτερον, οι αθλητές τονώνουν την αυτοπεποίθησή τους, γίνονται πιο πειθαρχημένοι και συγκεντρωμένοι σε ό,τι κάνουν. Τρίτον, στατιστικά, είναι από τα αθλήματα με τους λιγότερους τραυματισμούς και με πολύ υγιεινό περιβάλλον στο χώρο της προπόνησης. Είναι πολύ οικονομικό άθλημα , έχει φθηνό εξοπλισμό . Οι στολές τζουντόκι δεν στοιχίζουν πολύ και μπορεί να κρατήσουν μέχρι και 2-3 χρόνια. Και τελευταίο, όπως πολλά αθλήματα, δίνει δυνατότητα στους μαθητές με διάκριση να πάρουν μόρια στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίζετε τη ανοδική πορεία σας ως προπονητής, με περισσότερες διακρίσεις!

Πλροφορίες για τον ΝΤΟΥΡΟΥ ΓΚΟΓΚΟΥΑ μπορείτε να βρείτε στο λογαριασμό του στο facebook: https://www.facebook.com/duru.gogua

 

 

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

One Comment

Leave a Reply
  1. Όντως, πρόκειται για ένα άθλημα που θωρακίζει τη προσωπικότητά των παιδιων, τους χαρίζει αυτοπεποίθηση και κακά τα ψεμματα…αχρείαστο να ‘ναι, μπορεί να τα βοηθήσει σε δύσκολες στιγμές στη ζωή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Ο μάγος Costa Funtastico μας μιλάει για την παράσταση “Η Μάγια στην Ονειροχώρα”

«18 συναρπαστικές ιστορίες από την Ελληνική μυθολογία» από τις εκδόσεις Άγκυρα